Gedaan met laden. U bevindt zich op: Meise ziet samenwerkingen versterken met Plan Samenleven Nieuwsberichten van Plan Samenleven

Meise ziet samenwerkingen versterken met Plan Samenleven

Nieuwsbericht
10 september 2023

Samen met Londerzeel en vzw De Rand tekende Meise in op Plan Samenleven voor oefenkansen Nederlands, in contact brengen met sport, brug naar onderwijs en in contact brengen met cultuur.

Voor Meise vertaalde dit zich in een sterkere samenwerking, niet alleen met de partners maar vooral tussen de diensten onderling. 

Julie Van Nieuwenhove, deskundige integratie en inburgering bij de gemeente Meise, licht toe wat Plan Samenleven voor Meise betekent.

"Ik kan het niet alleen, we doen het allemaal samen"

“Hier in Meise werken we er veel ‘eenmansdiensten’. Dat betekent dat we vaak wel gemotiveerd zijn om dingen te doen, maar niet de tijd hebben om projecten uit te werken, op te starten of te trekken”, legt Julie uit. “Net voor Plan Samenleven trokken we met een subsidie van de provincie naar verschillende diensten om samen met hen pop-up speelwijken te organiseren. Dat verliep heel goed, waardoor in Meise het idee groeide om de krachten te bundelen.” De Pop-up speelwijken bieden speelkansen voor kinderen en zijn een ontmoetingsplaats voor iedereen. Hun activiteiten stimuleren het gebruik van het Nederlands bij jong en oud, en versterken de wijken.

“Toen lanceerde de minister het Plan Samenleven. We hadden net de voorbereiding van ons onthaalbeleid achter de rug en kregen plots meer middelen. Het grootste deel van het budget spenderen we aan Pin vzw. We delen die ‘toeleider’ met Londerzeel”, verduidelijkt Julie. “Oorspronkelijk was het alleen de bedoeling om onthaalgesprekken te organiseren met nieuwe inwoners die een niet-zelfredzaam of half zelfredzaam profiel hadden. Dankzij Plan Samenleven konden we ook inzetten op onthaalgesprekken voor nieuwe, zelfredzame inwoners en hen toeleiden naar sport, cultuur en onderwijs.”

Met de steun van het Agentschap Integratie en Inburgering kwam Meise tot een heel mooi onthaalbeleid. “We doen iets vernieuwends en daar zijn we fier op. Zo wordt elke nieuwe inwoner opgebeld in zijn contacttaal”, duidt Julie. “Ook onze onthaalbrochure stelden we op in duidelijke taal, met heel weinig tekst, veel QR-codes, veel pictogrammen en afbeeldingen.”

“Plan Samenleven was voor ons ook een hefboom om naar andere diensten te stappen en een nieuw project uit te werken zoals huiswerkbegeleiding. Het opende letterlijk de deuren naar andere diensten.” Huiswerkbegeleiding wordt nu georganiseerd in scholen én in het buurthuis. “Dat is echt dankzij Plan Samenleven. Scholen kunnen de grote vraag naar extra ondersteuning voor kinderen niet aan. We zijn een Brusselse randgemeente waardoor we veel anderstalige leerlingen hebben: 55% van de kinderen in Meise hebben een migratieachtergrond, wat hoog is. Dit zorgt voor grote uitdagingen op lokaal niveau.

Samen met het Agentschap Integratie en Inburgering bieden we nu huiswerkbegeleiding aan voor alle leerlingen die daar nood aan hebben. Dus niet enkel voor anderstalige kinderen. Zo blijven we inclusief werken.” vertelt Julie. “In het buurthuis betrekken we ouders actief als ondersteuner. Zo oefenen ook zij hun Nederlands, leren ze de werking van een school en de schoolcultuur beter kennen.”

Voor oefenkansen Nederlands werkt de gemeente samen met Avansa. “Naast onze pop-up speelwijken zijn er weinig oefenkansen Nederlands voor volwassenen. Met de middelen van Plan Samenleven kunnen we nog geen nieuwe collega aanwerven, maar nieuwe initiatieven opstarten, lukt wel”, licht Julie toe. “We vroegen Avansa om kookactiviteiten te organiseren in plaats van de gewone babbeltafels. Een paar vrouwen gaven eerder al te kennen dat ze iets wilden doen voor de gemeenschap en graag wilden koken. Een jaar later hadden ze nog altijd interesse. Die activiteit start in het najaar van 2023 en we willen die koppelen aan oefenkansen Nederlands.”

Uitdagingen

Het Plan Samenleven brengt ook een aantal uitdagingen met zich mee. “We hebben vooral te weinig geld voor bijkomend personeel, ondanks de centen van Plan Samenleven. Het takenpakket van elke medewerker zit al eivol, waardoor het moeilijk is om er nog extra opdrachten bij te nemen.”

“Anderstaligen bereiken is de tweede grote uitdaging. Ondanks de grote nood bereiken we ze moeilijk voor bijvoorbeeld onze oefenkans Nederlands.” De oplossing voor deze uitdaging ligt in een aanklampend beleid. “Je moet echt naar gemeenschappen toestappen, ze aanspreken en blijven aanspreken om 1 op 1 vertrouwen te winnen. Dat vergt uiteraard mankracht, die we amper hebben. Daardoor zitten we soms een beetje in een vicieuze cirkel. Niettemin zijn we heel blij met de extra kansen die het Plan Samenleven biedt”, concludeert Julie.