Gedaan met laden. U bevindt zich op: Dendermonde, Lebbeke, Buggenhout en Hamme zetten nieuwe acties op met Plan Samenleven Nieuwsberichten van Plan Samenleven

Dendermonde, Lebbeke, Buggenhout en Hamme zetten nieuwe acties op met Plan Samenleven

Nieuwsbericht
13 september 2023

De gemeenten Dendermonde, Lebbeke, Buggenhout en Hamme sloegen de handen in elkaar en tekenden samen in op Plan Samenleven. Zo konden ze nieuwe acties opstarten rond polarisatie, oefenkansen Nederlands, begeleiden van kansengroepen naar de arbeidsmarkt, in contact brengen met sport en cultuur, brugfiguren onderwijs en pleinmakers. Kortom, een sterke intergemeentelijke samenwerking om duurzame initiatieven op te zetten.  

Dorien Heuninck, beleidscoördinator in Dendermonde en tot eind juni intergemeentelijke coördinator Plan Samenleven van Dendermonde, Lebbeke, Buggenhout en Hamme, licht toe wat ze tot nu toe realiseerden met de middelen van Plan Samenleven.

Heel wat nieuwe goede initiatieven

“Door Plan Samenleven kunnen we vooral nieuwe acties op poten zetten”, vertelt Dorien. “Zo kunnen we met die middelen een actieplan polarisatie ontwikkelen dat inzet op de regenbooggemeenschap. Lebbeke riep kunstenaars op om een muur in regenboogkleuren te schilderen. Die muurschildering kreeg een plaats aan de parking van het Sociaal Huis. Op de gebouwen van het Administratief Centrum, het Sociaal Huis, het gemeentehuis van Denderbelle en het Ontmoetingscentrum van Wieze plaatsten ze regenboogplaatjes met een QR-code. De code leidt naar een webpagina waar burgers de gemeentelijke missie en visie over diversiteit kunnen raadplegen. Ze vinden er ook meer info over lokale acties en belangenbehartigers. “De QR-codes zijn ook op komst in Dendermonde”, vult Dorien aan.

Ook voor de actie begeleiding van kansengroepen naar de arbeidsmarkt organiseert de intergemeentelijke samenwerking een jobbeurs in januari 2024. “Om mensen met een kwetsbare arbeidssituatie te begeleiden naar de arbeidsmarkt”, vertelt Dorien.

“Naast het actieplan polarisatie en de jobbeurs konden we met Plan Samenleven in Lebbeke ook starten met een G-sport festival en G-sport zomerkampen. Volgend jaar willen we die ook in Dendermonde, Hamme en Buggenhout opzetten”. Dendermonde kocht ook een pannakooi aan. Die metalen voetbalkooi, waarin jongeren zich kunnen uitleven, verplaatsen we meermaals naar speeltuinen in Lebbeke en Buggenhout. “We willen jongeren zo toeleiden naar sportclubs.”

Uitbreiden met succes

Door Plan Samenleven wist Dendermonde bestaande acties te versterken en op te schalen.

“Zo konden we ons aanbod voor oefenkansen Nederlands uitbreiden met een nieuw initiatief: Klapstanden. Aan die Klapstand kunnen inwoners genieten van een kop koffie, iets lekkers eten en vooral praten met elkaar. Zo leren ze de buurt ook beter kennen.”

“Dankzij Plan Samenleven wisten we onze brugfigurenwerking met succes uit te breiden naar het secundair onderwijs en de kinderopvang”, legt Dorien uit.

Verder stelde Dendermonde ook een pleinmaker aan: François. “Hij staat bekend voor de lekkere soep die hij maakt samen met de buurtbewoners van de wijk Hof ten Rode. De gemeente kocht voor die buurtwerking moestuinbakken aan om samen met de buurtbewoners groenten te telen”, stelt Dorien. “We konden ook een medewerker aanwerven die het belang van cultuurparticipatie voor diverse groepen promoot bij de verenigingen. Mensen die cultuur willen beleven, maar daar niet het budget voor hebben, kunnen bovendien gratis deelnemen aan culturele activiteiten. Allemaal door de middelen van Plan Samenleven.”