Gedaan met laden. U bevindt zich op: Actie 6 - Begeleiding verkorte opleidingstrajecten Competenties

Actie 6 - Begeleiding verkorte opleidingstrajecten

Met deze actie kunnen lokale besturen personen met een niet-Belgisch diploma begeleiden naar verkorte opleidingstrajecten.

Nieuwkomers in Vlaanderen kunnen in het bezit zijn van een diploma uit het land van herkomst. NARIC-Vlaanderen is de overheidsinstantie die zich uitspreekt over de erkenning van dat diploma. Vaak kunnen ze bepaalde onderdelen van een opleidingsprogramma niet erkennen. De nieuwkomers moeten bijkomende modules of opleidingsonderdelen behalen als ze streven naar een volledige erkenning van het diploma. Verschillende hogescholen en universiteiten werken samen om tot een meer gestroomlijnde procedure voor verkorte opleidingstrajecten te komen.

Minimale verwachtingen

    Doelgroep

    De actie richt op personen met een niet-Belgisch diploma.

    In het 1ste projectjaar richtte de projectoproep zich op personen met een diploma van buiten de EU. Deze doelgroep is uitgebreid om ook Europeanen te kunnen begeleiden.

    Criteria KPI

    We verwachten een 1-op-1-begeleiding tussen de begeleider en de persoon die zijn diploma en competenties wil laten erkennen.

    We brengen minstens in kaart welke de ontbrekende modules zijn om tot een volwaardige kwalificatie te komen.

      Financiële ondersteuning

      • Voor deze actie kan je een subsidie aanvragen binnen de subsidieoproep ‘Plan Samenleven’.
      • Een lokaal bestuur kiest zelf hoeveel personen met een diploma van buiten de EU het wil begeleiden. De maximale subsidie bedraagt 13.500 euro.

      Inhoudelijke ondersteuning

      MaxiPAC

      MaxiPAC begeleidt hooggeschoolde nieuwkomers om een hoger onderwijsopleiding in een verkort traject te behalen. De hogeschool Thomas More is coördinator van MaxiPAC, maar elke Vlaamse universiteit of hogeschool kan de nieuwkomers begeleiden.

      De financiële ondersteuning bij de subsidie-oproep Plan Samenleven kunnen ze daarvoor gebruiken.

      • Het doel van MaxiPac is elders verworven competenties en kwalificaties van derdelanders valoriseren. MaxiPAC staat voor Maximizing Previously Acquired Competences.
      • Hoger onderwijsinstellingen (diverse universiteiten en hogescholen, met Thomas More als coördinator) ontwikkelden de procedure.
      • De doelgroep zijn nieuwkomers die al hoger onderwijs genoten, maar wiens diploma niet erkend wordt in België.
      • Met MaxiPAC wordt een interessant opleidingstraject op maat aangeboden en activeer je het activeringstraject van nieuwkomers.

      Contacteer MaxiPAC(opent in uw e-mail applicatie) en vind meer informatie over de procedure op de website van MaxiPAC.(opent in nieuw venster)