Starttoetsen bacheloropleidingen
Voor sommige bacheloropleidingen leg je eerst verplicht een starttoets af. Pas daarna kan je je inschrijven voor de opleiding.
Wat moet je weten?
Starttoets is verplicht. Je hebt een bewijs van deelname nodig.
De resultaten op een starttoets zijn niet bindend. Je kan je inschrijven in de opleiding, ongeacht je resultaat op de starttoets. Als je het minimumresultaat niet behaalt, moet je wel verplicht remediëring volgen.
De toets geeft je een goed beeld van je startniveau en je competenties.
De toetsen worden onder gecontroleerde omstandigheden afgenomen, op vaste data en verschillende locaties. Registreer je op tijd om deel te nemen aan de starttoets.
- Vind de locaties en data voor:
Remediëring
Haal je de cesuur of het minimumresultaat niet op een starttoets? Dan moet je verplicht remediëring volgen. De universiteiten en hogescholen leggen die cesuur samen vast.
Ben je vrijgesteld van deelname aan een starttoets? Of legde je een andere starttoets af dan de starttoets voor je opleiding? Dan kan je hogeschool of universiteit remediëring opleggen.
Je kiest of je die remediëring voor of tijdens het academiejaar volgt.
De hogescholen en universiteiten leggen zelf de omvang en inhoud van de remediëring vast.
Volg je de remediëring niet? Dan kan je hogeschool of universiteit daarmee rekening houden bij deliberatie of kan ze een bindende voorwaarde opleggen.
Meer informatie over remediëring en eventuele vrijstelling van deelname aan de starttoets vind je in het onderwijs- en examenreglement van je instelling en in de instellingsoverschrijdende reglementen die de hogescholen en universiteiten samen opstellen.
Voor welke opleidingen moet je deelnemen aan een starttoets?
Voor welke opleidingen moet je een starttoets afleggen? Wat moet je doen? Alle nuttige informatie vind je op: