Gedaan met laden. U bevindt zich op: Inschrijven in het hoger onderwijs

Inschrijven in het hoger onderwijs

Hoe en wanneer moet je je inschrijven in het hoger onderwijs? Wie mag zich inschrijven? Welke studietrajecten kan je volgen? Kom er alles over te weten.

Toelatingsvoorwaarden: wie kan inschrijven

Om als student toegelaten te worden tot een opleiding in het hoger onderwijs, moet je voldoen aan bepaalde toelatingsvoorwaarden.

Hoe en wanneer inschrijven

Hogescholen en universiteiten bepalen zelf hoe en wanneer je kan inschrijven. Schrijf je wel op tijd in: het academiejaar begint tussen 1 september en 1 oktober.

Meer informatie vind je op de website van de hogeschool of universiteit waar je wil studeren. Je vindt de contactgegevens in het Hogeronderwijsregister(opent in nieuw venster) door te klikken op de naam van de instelling.

Studietrajecten

Bij je inschrijving aan een hogeschool of universiteit maak je afspraken over je studietraject. Je schrijft je in een modeltraject of een individueel traject.

De omvang van je studietraject wordt uitgedrukt in studiepunten. Een studiepunt komt overeen met 25 tot 30 uur onderwijs-, leer- en evaluatieactiviteiten.

Contracten

Bij je inschrijving aan een hogeschool of universiteit kies je of je inschrijft met een diploma-, credit- of examencontract. Je kan ook 2 contracten combineren, bijvoorbeeld een diplomacontract voor een opleiding en een creditcontract voor opleidingsonderdelen uit een andere opleiding.

Meer over een diploma of creditbewijs behalen.

Studiegeld

Wanneer je aan een hogeschool of universiteit inschrijft, betaal je studiegeld (inschrijvingsgeld). Dat hangt af van:

  • Het contract waarvoor je inschrijft (diploma-, credit- of examencontract)
  • Het aantal studiepunten waarvoor je je inschrijft
  • Of je beurstariefstudent, bijna- of niet-beurstariefstudent bent

Leerkrediet

Begin je te studeren in het Vlaamse hoger onderwijs aan een hogeschool of universiteit? Dan krijg je een leerkrediet van 140 studiepunten. Dat is een virtueel gevulde rugzak die je tijdens je studies in het hoger onderwijs gebruikt.

Vind een onderwijsinstelling of opleiding

Heb je je diploma secundair onderwijs behaald? Dan is de kans groot dat je niet stopt met school en verder studeert in het hoger onderwijs.

Studeren met een buitenlands diploma

Wil je in Vlaanderen (verder) studeren, maar heb je een buitenlands diploma? Dan moet dat diploma gelijkwaardig zijn aan 1 van de Vlaamse diploma’s die toegang geven tot de opleiding die je wil volgen.

De onderwijsinstelling gaat zelf na of je diploma gelijkwaardig is. Het kan dat je een test moet afleggen om te kijken of je de onderwijstaal van de opleiding genoeg kent.

De onderwijsinstelling kan uitzonderlijk vragen om je diploma eerst als gelijkwaardig te laten erkennen voor je mag inschrijven.