Andere steunmaatregelen
Ben je geïnteresseerd in het ondersteunen van kwetsbare personen op de arbeidsmarkt, maar heb je geen behoefte aan directe begeleiding op de werkvloer? Dan vind je hieronder een reeks subsidies en andere voordelen die je kunnen interesseren.
Deze steunmaatregelen zijn ontworpen om werkgevers zoals jij te helpen bij het aannemen van kwetsbare personen.
Financiële Premies
Ontdek welke financiële voordelen er beschikbaar zijn voor werkgevers en werknemers.
Werk je in de privésector of de socialprofitsector? En neem je tijdskrediet, ouderschapsverlof, palliatief verlof, verlof voor medische bijstand of mantelzorgverlof op? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een aanmoedigingspremie krijgen. Dat is een aanvullende uitkering die je van de Vlaamse overheid krijgt, boven op de onderbrekingsuitkering van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA).
Wil je meer tijd om voor je kind(eren) te zorgen, voor een zieke te zorgen of een opleiding te volgen? Als je in de Vlaamse openbare sector werkt, kan je daar via het Vlaams zorgkrediet verlof voor nemen en er tegelijk een uitkering voor krijgen.
Wil je als werknemer je job combineren met een opleiding? Mogelijk heb je recht op Vlaams opleidingsverlof (VOV). Met het VOV heeft een werknemer in de privésector het recht om afwezig te zijn op het werk voor het volgen van een opleiding, en dat met behoud van loon (eventueel beperkt tot een bepaald maximum).
Pas je de werkplek van je medewerker aan omwille van een arbeidsbeperking of gezondheidsprobleem? Dan betaalt VDAB je kosten onder bepaalde voorwaarden terug.
Arbeidspostaanpassing werkgevers | VDAB Werkgevers(opent in nieuw venster)
Werf je een persoon zonder recente, duurzame werkervaring aan? Dan heb je sinds 1 oktober 2023 mogelijk recht op een doelgroepvermindering. Met die doelgroepvermindering kan je onder bepaalde voorwaarden een vermindering krijgen op de socialezekerheidsbijdragen die je als werkgever moet betalen voor deze werknemer.
Doelgroepvermindering voor personen zonder recente, duurzame werkervaring | Vlaanderen.be
De ‘doelgroepvermindering vaste werknemers in de horeca’ is een federale maatregel die duurzame tewerkstelling in de horecasector wil bevorderen.
Als werkgever krijg je een vermindering van je werkgeversbijdragen voor maximum vijf vaste, voltijdse werknemers.
Doelgroepvermindering voor vaste werknemers in de horeca | FOD(opent in nieuw venster)
‘Starterslonen voor jongeren’ is een federale maatregel om de tewerkstelling van onervaren jongeren te bevorderen. Werf je een medewerker aan die jonger is dan 21 en geen of weinig beroepservaring heeft? Dan hoef je minder loon te betalen. Ter compensatie betaal je wel een maandelijkse toeslag aan de jongere.
Startersloon voor onervaren jongeren | FOD(opent in nieuw venster)
Met de kmo-portefeuille krijg je als onderneming financiële steun voor de aankoop van diensten die de kwaliteit van je onderneming verbeteren. Concreet zijn dat opleidingen en adviesdiensten. 1 januari 2023: je kan de kmo-portefeuille enkel nog gebruiken voor specifieke thema’s: bedrijfsstrategie, beroepsspecifieke competenties, digitalisering, duurzaamheid, financiële geletterdheid, innovatie, internationalisering, personeelsmanagement.
Toeleidingsmaatregelen
Leer hoe je kwetsbare personen kunt begeleiden naar passende werkgelegenheid.
Een beroepsinlevingsstage (BIS) is een betaalde stage in een bedrijf. Zo scherpt een werkzoekende zijn of haar vaardigheden aan. De beroepsinlevingsstage is een stage op vrijwillige basis. De maximale duurtijd van een BIS bedraagt 6 maanden.
Beroepsinlevingsstage (BIS) voor werkgevers | VDAB Werkgevers(opent in nieuw venster)
Je stelt je werkvloer open voor een werkzoekende die via VDAB een beroep aanleert in een specifieke sector.
Met een IBO leid je een werkzoekende op in je bedrijf. Dat duurt 1 tot 6 maanden afhankelijk van je opleidingsplan. Na een geslaagde opleiding werf je de medewerker aan. Die krijgt een contract en jij hebt een oplossing voor je openstaande vacature.
Vorm je ideale werknemer met een IBO | VDAB Werkgevers(opent in nieuw venster)
In een wereld die voortdurend in verandering is, evolueren ook jobs aan een snel tempo. Hierdoor zijn sommige jobs niet langer relevant of verandert de jobinhoud sterk. Toch hoeft dit niet te eindigen in ontslag.
Via het werkschakelpunt willen we samen met partners werkgevers en werknemers een alternatief bieden. Dit doen we door transities te stimuleren. Zo verhogen we de jobmobiliteit en benutten we het talent in Vlaanderen optimaal.
Ondersteuningsmaatregelen
Zoek welke ondersteuning je kunt krijgen om een inclusieve werkomgeving te creëren.
De Vlaamse Regering sluit een sectorconvenant af met sectorale sociale partners van sectoren. In deze overeenkomst engageren de sectorale sociale partners zich om in hun sector acties en projecten uit te voeren met betrekking tot: De afstemming tussen onderwijs en de arbeidsmarkt; Instroom, zij-instroom, doorstroom en retentie; Levenslang leren en competentiebeleid; Werkbaar werk
Diversiteit en inclusie; Sectorconsulenten voeren deze engagementen op het terrein uit.
Individueel maatwerk is een maatregel om meer mensen met een arbeidsbeperking aan het werk te krijgen, zodat ze met de juiste ondersteuning aan de slag kunnen (blijven) op de reguliere arbeidsmarkt.
De job- en taalcoach begeleidt het individu gedurende maximaal 12 maanden op de werkvloer.
Je krijgt hulp om je in te werken, de juiste werkhouding aan te nemen en goed te functioneren binnen het team.
Je krijgt ondersteuning om Nederlands te spreken als je anderstalig bent.
De bedoeling is ervoor zorgen dat men zich goed voelt in de job en kwalitatief werk aflevert.
Als je medewerker het moeilijk heeft op het werk door een ziekte of beperking, kan je gratis een gespecialiseerde jobcoach inschakelen.
Zo’n coach komt naar je bedrijf en:
ondersteunt jou, je team en de medewerker die het moeilijk heeft.
zoekt mee naar oplossingen. Helpt je medewerker om zich vlot en snel te integreren en goed te functioneren. Toont jou en je collega’s hoe jullie de medewerker het best kunnen ondersteunen. Stelt aanpassingen voor aan de werkplek.
De loopbaanbegeleiding houdt in dat je ondersteund wordt bij het nemen van loopbaanbeslissingen. Men ontdekt welke competenties nodig zijn om de loopbaan zelf actief te sturen en leert hoe men deze kunt versterken of ontwikkelen.
Laat je ondersteunen door een expert!
Maak een positieve impact en creëer een werkomgeving waar iedereen, inclusief kwetsbare groepen, zich welkom en gewaardeerd voelt. Zoek een expert!
Hoe doen anderen het?
Laat je inspireren (opent in nieuw venster)door organisaties die je voor zijn.