Gedaan met laden. U bevindt zich op: Het VLOCA-canvas VLOCA

Het VLOCA-canvas

We hanteren onze VLOCA-methodologie om efficiënt en doelgericht tot de gewenste resultaten te komen. Het VLOCA-canvas is de hoeksteen van onze aanpak.

Een uniek hulpmiddel op maat van lokale besturen

Het VLOCA-canvas is een uniek hulpmiddel op maat van lokale besturen die hun digitaliseringsprojecten willen visualiseren, afbakenen en structureren. Het VLOCA-canvas is gericht op maatschappelijke waardecreatie vanuit samenwerking tussen verschillende spelers uit het ecosysteem.

Het VLOCA-canvas geeft je zicht op alle bouwblokken die nodig zijn om een digitaliseringsproject succesvol te implementeren zodat je gefundeerde beslissingen kan nemen en de verworven inzichten kan verwerken tot een actieplan.

Het canvas helpt om voor de start van je project zicht te krijgen op alle onderdelen die nodig zijn om een digitaliseringsproject succesvol te implementeren.

“Het VLOCA-canvas is een leidraad voor reflectie over de uitdagingen, de doelstellingen en de meerwaarde van een project en wat er nodig is om het beoogde resultaat te realiseren.”

Aan de hand van het canvas vertalen we je digitaliseringsambities in concrete, haalbare use cases. We maken duidelijk welke directe en indirecte meerwaarde en welke impact je project zal hebben op de dienstverlening en de interne werking van je lokaal bestuur.

Het VLOCA-canvas helpt bij de identificatie van de belangrijkste activiteiten en processen die nodig zijn om de projectdoelen te bereiken. Het zorgt voor inzicht in de nodige middelen (mensen, data, functionaliteiten, generieke technologie, budget …).

Bovendien doorlopen we alle bouwblokken met de bril van schaalbaarheid, duurzaamheid, interoperabiliteit, veiligheid en inclusie zodat je komt tot een toegankelijke, open, groei- en toekomstbestendige oplossing.

Trajectaanpak

VLOCA enthousiasmeert samen met de initiatiefnemers zoveel mogelijk experten om relevante ervaring samen te brengen tijdens de cocreatieve werkgroepen.

  • Stap 1

    Kick-off

    Standaard gaat het VLOCA-team van start met een sessie om de uitdagingen, de doelstellingen en de meerwaarde van het project te definiëren. Daarbij overlopen we de overige componenten van het canvas om de componenten te identificeren die prioritair nood hebben aan verdieping.

  • Stap 2

    Thematische werkgroepen

    In een aantal thematische werkgroepen gaan we dieper in op de componenten die meest aandacht verdienen.

  • Stap 3

    De VLOCA-kennishub

    VLOCA verwerkt de inzichten en aanbevelingen met het oog op kennisdeling en hergebruik zodat lokale besturen hun toekomstige ambities sneller en efficiënter kunnen vormgeven, binnen een gemeenschappelijke set van richtlijnen.

Resultaat

Na afloop van het VLOCA-traject ontvang je de geconsolideerde output van het begeleidingstraject in de vorm van referentiedocument. Daarin beschrijven we

  • De geconsolideerde output van de werkgroepen
  • Een high level roadmap
  • Een architecturaal model

Daarmee heb je alle elementen in handen om een concreet actieplan op te stellen. Ook tijdens de volgende fase, de implementatie van je digitaliseringsproject, kan je teruggrijpen naar het VLOCA-canvas als monitoringtool zodat het project zich blijft ontwikkelen in lijn met de vastgestelde doelstellingen.

Wat doen we niet?

  • We doen geen onderzoek of aanbevelingen naar specifieke producten op de privé-markt. We maken geen bestekken op maar schrijven vereisten uit waarmee je een bestek voor een marktverkenning kan uitschrijven.
  • Tijdens een trajectbegeleiding doen we de nodige analyses zodat je je digitaliseringsproject optimaal kan opstarten. We staan niet in voor de implementatie van dat project.