Gedaan met laden. U bevindt zich op: Haalbaarheidsstudie: Datastromen digitaliseren dankzij een nieuwe OSLO-standaard voor overlijden Nieuws over Gemeente zonder gemeentehuis

Haalbaarheidsstudie: Datastromen digitaliseren dankzij een nieuwe OSLO-standaard voor overlijden

Nieuwsbericht
15 maart 2023

Het overlijden van een naaste is een van de meest ingrijpende gebeurtenissen die iemand kan meemaken. Tegelijk zet het een omslachtige uitwisseling van papieren attesten in gang, belastend voor de nabestaanden, maar ook voor de vele betrokken instanties en bedrijven. Met deze optimalisatie-oefening leggen de GzG-initiatiefnemers de basis voor een digitaal uitwisselingsplatform. De datadoorstroom is gestoeld op korte, digitale processen en een standaard om de data rond het overlijden eenvormig te definiëren.

“Met deze haalbaarheidsstudie spelen we in op een nood die al lang aangevoeld werd. Op een moment dat nabestaanden het zwaar hebben, willen we ze de kans geven om ongestoord afscheid te nemen. Nu moeten ze diverse gegevens opvragen en doorgeven. Ook de talrijke stakeholders uit diverse overheden en de privésector worden geconfronteerd met een tijdrovende uitwisseling van documenten. Die aaneenschakeling van manuele stappen willen we vereenvoudigen en digitaliseren.”

Aan het woord is Steve Heylen, diensthoofd Burgerlijke Stand van de stad Leuven en voorzitter van de vzw Burgerzaken Vlaanderen. Leuven is penhouder van dit innovatieve concept en werkt hiervoor samen met Aalst, Oostende, Lier en Gent. De steden krijgen begeleiding van Digitaal Vlaanderen, meer bepaald door Adriaan Walpot (projectleider) Sarah Blomme (business analist), Els Bossier (programmamanager) en Jitse De Cock (OSLO-team).

Sarah: “Tijdens de coronacrisis werden attesten ingescand en doorgemaild maar daarmee raak je niet aan de kern van digitale transformatie. Wij willen loskomen van wat er vandaag bestaat. Het concept dat nu voorligt, voorziet in efficiënte, digitale flows waarbij elke stakeholder precies die info ontvangt die hij nodig heeft, via de kortste weg.”

Het concept dat nu voorligt, voorziet in efficiënte, digitale flows waarbij elke stakeholder precies die info ontvangt die hij nodig heeft, via de kortste weg.

Sarah Blomme

Business analist Digitaal Vlaanderen

Steve: “Al snel bleek dat er een groot draagvlak bestond om dit samen vast te pakken. Potentiële partners belden mij spontaan op om hun medewerking te bevestigen.”

Sarah: “En vandaar was het een kleine stap om iedereen rond de tafel te zetten. Elke partner lichtte zijn informatienoden toe. Met inzicht kwam al snel begrip en samenhang. Om de oefening af te sluiten, koppelden we de informatienoden aan de cliëntenreis van de overleden persoon.”

Adriaan: “De voordelen tekenen zich duidelijk af: minder rompslomp, meer efficiëntie en kwaliteit door overbodige stappen eruit te halen en door data te hergebruiken. De data stroomt bovendien ook sneller door omdat de betrokken partijen niet meer op elkaar hoeven te wachten. Nog een extra meerwaarde voor de burgers: in ons concept geven we ze de mogelijkheid om op elk moment hun laatste wilsbeschikking digitaal te registreren, 24/7, via Mijn Burgerprofiel, zonder langs te gaan bij een fysiek gemeenteloket. De zekerheid de laatste wens van de overledene te respecteren, draagt enorm bij tot gemoedsrust van de nabestaanden.”

Steve: “Na deze haalbaarheidsstudie hopen we het proces effectief te implementeren via een grootschalige transformatie die we indienden in oproep 6 van Gemeente zonder gemeentehuis.”

De voordelen tekenen zich duidelijk af: minder rompslomp, meer efficiëntie en kwaliteit door overbodige stappen eruit te halen en door data te hergebruiken.

Adriaan Walpot

Projectleider Digitaal Vlaanderen

Aanzet voor een nieuwe OSLO-standaard rond overlijden

De nieuwe datastandaard rond overlijden is een gigantische “enabler voor interoperabiliteit”. We leggen Jitse het vuur aan de schenen voor meer uitleg “0.1”.