Gedaan met laden. U bevindt zich op: Lokale AI voor de burger Agenda

Lokale AI voor de burger

Studiedag
Afgelopen

“Wat moeten of kunnen wij met AI binnen ons lokaal bestuur?” Als lokale beleidsmedewerker of mandataris wil je de dienstverlening en interne processen binnen je lokaal bestuur op een hoger niveau tillen. Je ontkomt niet aan de hype: artificiële intelligentie als zaligmakend wondermiddel lijkt een must. Maar hoe neem je gefundeerde beslissingen over lokale AI? Hoe definieer je de voorwaarden voor doeltreffende, burgergerichte AI-toepassingen? Lokale medewerkers en mandatarissen met beperkte voorkennis over AI krijgen op dit event de noodzakelijke inzichten en inspiratie.

Datum
30 januari 2024
Tijdstip
09:30 tot 17:00
Locatie

ICC Gent
Familie van Rysselberghedreef 2, Gent

Routeplanner opent in nieuw venster
Inschrijven tot en met
26 januari 2024
Dit evenement is afgelopen.

Omschrijving

Het potentieel van artificiële intelligentie lijkt geen grenzen te kennen. We zien vandaag nog maar het topje van de ijsberg. Ook lokale besturen krijgen de vraag wat zij hiermee kunnen en moeten. Maar voor welke businessuitdaging is AI de beste oplossing? Hoe garandeer je een doelgerichte inzet van AI?

Want een hype komt ook met risico’s zoals te grote investeringen zonder gewenst resultaat, one-off projecten die door externen worden uitgevoerd en die niet in de organisatie landen, de nood van de burger die naar de achtergrond schuift omdat de technologie primeert, etc.

Precies om die noodzakelijke handvatten aan te reiken, co-organiseren het Agentschap Binnenlands Bestuur, de VVSG en het AI Competence Center dit AI-event.

Sfeerbeelden

Bekijk hier de aftermovie van het event

Inhoud is aan het laden

De presentaties (pdf-bestanden) en de opnames (video-bestanden) vind je terug in het programma hieronder.

Programma - presentaties - opnames

9.30 uur: Verwelkoming

Openingswoord door Mieke Hullebroeck, algemeen directeur stad Gent

Bekijk de opname(opent in nieuw venster)

9.45 uur: Mieke De Ketelaere: De basis van AI

In deze keynote schetst Mieke De Ketelaere een beeld van het brede veld van AI. Wat is AI? Hoe intelligent is AI? Wat is de impact van AI? Aangevuld met een woordje over AI-terminologie, voor de goede verstaander.

Deelnemers kunnen deze slidedeck opvragen via digitaalABB@vlaanderen.be(opent in uw e-mail applicatie)

Koffiepauze

11.15 uur: AI-praktijkvoorbeelden binnen lokale besturen

Laat je inspireren door lokale besturen die een toepassing uitwerkten met de hulp van AI. Welke aanpak werkt (niet)? Geleerde lessen, tips, resultaten.

We organiseren 2 parallelle sessies met telkens 3 praktijkvoorbeelden. Jij kiest welke sessie best aansluit bij je interesse.

Sessie ASessie B

Feit en fictie rond AI-chatbots bij lokale besturen, Lode Vanoost, Kortrijk
Om vlotter vragen van burgers te beantwoorden, maakt stad Kortrijk op zijn website gebruik van AI-technologie in de vorm van een virtuele assistent. De projectleider van dit GzG-project vertelt over de keuze, impact en verwachtingen van een AI-ondersteunde chatbot.

Bekijk de presentatie(PDF bestand opent in nieuw venster) - Bekijk de opname(opent in nieuw venster)

Actief openbaar dankzij AI, Jan Godderis, Gent
Om de weg te vinden in de honderden besluiten die de stad maandelijks neemt, kunnen burgers en medewerkers wat hulp gebruiken. Door de besluiten van de Gemeenteraad en het College via AI te klasseren per thema en locatie, worden die Gentse besluiten een stuk toegankelijker. Stad Gent vertelt over hoe zij dit verkent, en hoe een samenwerking met het Agentschap Binnenlands Bestuur dit ruimer bruikbaar kan maken.

Bekijk de presentatie(PDF bestand opent in nieuw venster) - Bekijk de opname(opent in nieuw venster)

Duiding van zorgwekkende fenomenen online met de hulp van AI, Gijs van Beek, Textgain
Zorgwekkende fenomenen zoals desinformatie, haatspraak en extremistische stromingen komen de laatste jaren steeds meer tot uiting via de sociale media. Het is belangrijk voor lokale besturen om nieuwe online trends en narratieven tijdig op te pikken en erop te reageren. Het detectiesysteem deDuider integreert diverse AI-toepassingen en biedt steden en gemeenten een snelle en directe aanpak om radicalisering beter op te sporen.

Bekijk de presentatie(PDF bestand opent in nieuw venster) - Bekijk de opname(opent in nieuw venster)

GPT als hulp in de backoffice, Johan Desseyn, Mpiris
Je werk makkelijker maken met de hulp van generatieve AI zit het laatste jaar sterk in de lift. Steeds meer medewerkers van lokale besturen maken gebruik van generatieve AI om hun dossieropvolging op verschillende manieren te ondersteunen. Mpiris helpt organisaties om generatieve AI nuttig in te zetten en een duidelijk kader te creëren van wat er kan en mag. Dit alles wordt geïllustreerd via een aantal inspirerende voorbeelden.

Bekijk de presentatie(PDF bestand opent in nieuw venster) - Bekijk de opname(opent in nieuw venster)

AI-gestuurde afvalherkenning in de strijd tegen sluikstort, Anne Brijs, Stad Antwerpen
Stad Antwerpen gebruikt artificiële intelligentie voor de identificatie van afvaltypes op foto’s die burgers in een meldsysteem kunnen opladen wanneer ze sluikstort vaststellen. Het AI-systeem labelt de afbeeldingen automatisch met het afvaltype, wat samen met de locatie bepaalt welke vuilniswagen het afval komt ophalen. Dit systeem maakt de meldingsprocedure efficiënter en gebruiksvriendelijker.

Bekijk de presentatie(PDF bestand opent in nieuw venster) - Bekijk de opname(opent in nieuw venster)

Innovatie in waterbeheer met Rainbrain, Geert Sinnaeve, Roeselare
In het kader van het Rainbrain-project wordt een geconnecteerd platform ontwikkeld dat de stad en waterbeheerders ondersteunt bij het monitoren en verminderen van risico’s verbonden aan wateroverlast en droogte. Een groeiend netwerk van sensoren verzamelt essentiële data die de stad en waterbeheerders helpt bij onder meer de slimme sturing van waterbekkens.

Bekijk de presentatie(PDF bestand opent in nieuw venster) - Bekijk de opname(opent in nieuw venster)

Lunch

13.15 uur: De Vlaamse AI-strategie

Het AI-Competence Center werkt aan de Vlaamse AI-strategie die zich ook richt op lokale besturen. Het team licht de leidende principes van hun AI-strategie toe. Je krijgt meteen handvatten mee voor de co-creatiesessie.

Bekijk de presentatie(PDF bestand opent in nieuw venster) - Bekijk de opname(opent in nieuw venster)

13.30 uur: Co-creatiesessie: Bedenk een AI-oplossing voor een lokale uitdaging

Met een ‘discovery spel’ als leidraad verken je in kleine groepjes waar en hoe AI meerwaarde kan bieden voor een lokale uitdaging. Het Kenniscentrum Data en Maatschappij begeleidt je door de verschillende fasen van je project: van analyse van de probleemstelling, over brainstorm en prioritisering tot uitwerking van de beste ideeën. Je kiest je voorkeurthema uit een lijst van lokale uitdagingen die we je voorstellen.

Bekijk de presentatie(PDF bestand opent in nieuw venster) - Bekijk de opname(opent in nieuw venster)

Koffiepauze

15.15 uur: Overzicht van het ondersteuningsaanbod

Bij wie kan je terecht met welke vraag tijdens de voorbereiding van een AI-project? Je krijgt een overzicht van de diverse ondersteuningsinitiatieven binnen de publieke sector.

Bekijk de presentatie(PDF bestand opent in nieuw venster) - Bekijk de opname (deel 1)(opent in nieuw venster)

15.30 uur: Afsluiter

Bekijk de presentatie(PDF bestand opent in nieuw venster) - Bekijk de opname (deel 2)(opent in nieuw venster)

16.00 uur: Netwerkmoment

Doelgroep

Lokale beleidsmedewerkers en mandatarissen met beperkte voorkennis over AI die de vraag van hun bestuur (zullen) krijgen “Wat moeten we met AI?”.

Locatie en bereikbaarheid

Adres

ICC Gent

Familie van Rysselberghedreef 2

9000 Gent

Routeplanneropent in nieuw venster
Evenement georganiseerd door Agentschap Binnenlands Bestuur
Beleid en regelgeving