Gedaan met laden. U bevindt zich op: Grenzeloos De Panne Toerisme

Grenzeloos De Panne

De Panne is een kustgemeente die iedereen wil laten genieten van strand, zee en dijk. Door Changing places, (elektrische) strandrolstoelen, assistentie en tal van andere initiatieven verhoogt de gemeente de toegankelijkheid van de kustbeleving.

Weg met grenzen

Grenzeloos De Panne betekent wegwerken van grenzen voor iedereen. Zowel jong als oud, met of zonder beperking, verdienen een toegankelijk vrijetijdsaanbod aan zee. Het is begonnen met Zon, Zee … Zorgeloos en de verhuur van strandrolstoelen. Nu wordt er ook assistentie aangeboden, is er een toegankelijkheidsbrochure en ‘Planché’. Planché is een verhard wandelpad op het strand evenwijdig met de dijk. De Panne werkt eraan om ook evenementen toegankelijk te maken.

De installatie van de Changing places maakte voor veel mensen met een beperking een enorm waardevol verschil. Ze kunnen zich daar rustig omkleden, verzorgen, douchen en comfortabel naar het toilet gaan, met assistentie.

© De Panne

De Panne heeft 2 units (AB en CD), waarvan CD uitgerust is voor mensen met een zwaardere beperking. Daar is bijvoorbeeld een douchebrancard aanwezig bij de aangepaste douche, in AB is dat een douchestoel.

Beide units hebben ook een douchezitje, een toilet met steunbeugels, aangepaste wastafel, infraroodwarmte en een elektrische tillift met draagdoek.

Betrek mensen met kennis en ervaring voor advies

Naast de toegankelijkheidsexpertise van Inter heeft De Panne ook de kennis en ervaringsdeskundigheid van de doelgroep ingeschakeld. De gemeente vroeg advies aan de gemeentelijke adviesraad voor mensen met een beperking, aan Paralympiër Peter Genyn die alle faciliteiten uittestte en aan een lokale ondernemer die vakantieverblijven verhuurt aan mensen met een beperking.

Het voordeel van een adviesraad voor mensen met een beperking is dat je een brug kan bouwen tussen de mensen die er nood aan hebben en het beleid. Het beleid neemt ons in vertrouwen om mee te helpen nadenken hoe dingen toegankelijker kunnen.

Dirk Blondé

voorzitter adviesraad voor mensen met een beperking De Panne

Die adviesraad is in De Panne goed vertegenwoordigd door mensen met verschillende beperkingen. Mensen met een gehoorprobleem, leden die blind zijn, afgevaardigden uit het lokaal rust- en verzorgingstehuis die te maken krijgen met dementie … De adviesraad komt vier keer per jaar samen om de vragen van burgers aan het beleid te bespreken en maken voorstellen op.

In beeld

Tijdens het congres Toegankelijke steden en gemeenten werd Grenzeloos De Panne toegelicht door Teamlead Sport Marleen Decordier en voorzitter van de adviesraad Dirk Blondé.

Inhoud is aan het laden

Contactpersoon

Marleen Decordier, Teamlead Sport bij De Panne, marleen.decordier@depanne.be(opent in uw e-mail applicatie)