Gedaan met laden. U bevindt zich op: Toegankelijkheid in zwembad Kapermolen Hasselt Sport

Toegankelijkheid in zwembad Kapermolen Hasselt

Stad Hasselt heeft een visie en beleid rond toegankelijkheid, waar ook sport deel van uitmaakt. Die beleidsvisie is de basis voor toegankelijkheidsinspanningen op vlak van infrastructuur, hulpmiddelen en ondersteuning in het stedelijk zwembad Kapermolen.

Toegankelijkheidsbeleid stad Hasselt

Hasselt doorliep het chartertraject ‘Naar een toegankelijke stad’ onder begeleiding van Inter in 2019. Het resultaat daarvan is een actieplan of ‘Projectdossier’ Toegankelijkheid 2020-2024. In september 2023 organiseerde Inter op vraag van de stad een evaluatiesessie van het plan, om de doelstellingen en acties te actualiseren.

Hasselt formuleerde acties voor een proactief beleid rond integrale toegankelijkheid. Met gelijkwaardige en onafhankelijke toegang tot gebouwen, publieke ruimten, dienstverlening en communicatie. Waarbij het gebruikscomfort van alle inwoners geoptimaliseerd wordt in alle levensdomeinen, ook sport.

Zwembad Kapermolen

Het stedelijk zwembad Kapermolen heeft 3 sportbaden, 5 recreatiebaden en zo’n 350.000 bezoekers per jaar. Inter heeft verschillende adviezen gegeven voor de toegankelijkheid van het zwembad.

Er zijn nu aangepaste kleedkamers, aangepaste toiletten en douches. Er zijn bijvoorbeeld ook liften naar elke verdieping en een tribuneruimte voor rolstoelen. De stad investeert in hulpmiddelen zoals een hefplatform, zwembadlift, drijfmateriaal en zwembadrolstoelen.

© stad Hasselt
© stad Hasselt

Naast de inrichting van de infrastructuur en de aankoop van hulpmiddelen hecht Hasselt veel waarde aan persoonlijke begeleiding. De stad tracht iedereen maximaal te ondersteunen. Door bijvoorbeeld materiaal voor te bereiden en klaar te zetten en persoonlijke begeleiding naar het water.

De stad organiseert ook zwemlessen voor mensen met ASS (autisme).

Er is al een G-sportzwemclub actief sinds 1975, wiens expertise en kennis heel waardevol is.

In beeld

Tijdens het congres Toegankelijke steden en gemeenten gaf Diensthoofd Sportinfrastructuur Laurens Vanden Broucke een toelichting over de toegankelijkheidsinspanningen voor het zwembad Kapermolen. Toegankelijkheidsadviseur bij Inter Annelies Vogelaers vult aan met een woordje over het kwaliteitslabel Toegankelijke Sportinfrastructuur.

Inhoud is aan het laden

Contactpersoon

Laurens Vanden Broucke, Diensthoofd Sportinfrastructuur stad Hasselt, zwembad@hasselt.be(opent in uw e-mail applicatie)

Ook advies van Inter voor uw zwembad?

Wilt u ook de toegankelijkheid van uw stedelijk of gemeentelijk zwembad verbeteren? Of heeft u plannen voor een nieuw zwembad? Een renovatie? Neem contact op via info@inter.vlaanderen(opent in uw e-mail applicatie) voor deskundig advies.