Gedaan met laden. U bevindt zich op: Beleid voor inclusief spelen in Kortrijk Jeugd

Beleid voor inclusief spelen in Kortrijk

Met een missie, visie en stappenplan maakt de stad Kortrijk een doordacht beleid op inclusief spelen duidelijk. De stad ontwikkelde ook een screeningstool voor speelzones samen met Inter.

Dit zijn de stappen die Kortrijk doorliep en aanraadt voor visievorming:

  • Stap 1

    Onderzoek uw lokale context.

    Ga na waar uw gemeente staat op vlak van toegankelijkheid en speelruimtebeleid. Enkele onderzoeksvragen: Hoe kijkt het lokaal bestuur hiernaar? Werd het charter ‘Naar een toegankelijke gemeente’ ondertekend? Is er een ambtenaar aangesteld om dit thema op te volgen? Is er een adviesraad die acties onderneemt? De jeugdraad?

  • Stap 2

    Leer van anderen.

    Er is intussen heel wat informatie beschikbaar over toegankelijkheid van speelruimte, onder andere bij Inter. U hoeft zeker niet alles opnieuw uit te zoeken. Lees bijvoorbeeld de 5 tips voor toegankelijke speeltuinen.

  • Stap 3

    Kom zelf in actie.

    Ga in gesprek met collega’s en ervaringsdeskundigen. Ga op stap met de doelgroep, observeer en speel mee. Beleef de volledige reis: vanaf het vertrek naar de speeltuin. Bezoek grote en kleine speelzones, van verschillende soorten (avontuurlijk, sportief, veilig …). Praat ook met de begeleiders. En screen vervolgens uw speelruimte aan de hand van uw bevindingen.

  • Stap 4

    Vorm een eigen visie.

    Laat alle kennis en ervaringen uit de vorige stappen samenkomen en bezinken. Denk, ervaar en denk nog een keer. Zo ontwikkelde Kortrijk een visie op spelen en speelruimte.

Spelen voor iedereen

Kortrijk kiest voor 100% welkom en 100% bespeelbaar. Spelen voor iedereen staat daarbij voorop. “De publieke ruimte moet een plaats zijn waar iedereen gelijke kansen krijgt om samen te exploreren en te spelen”, maakt deel uit van de visie. En gaat voor Kortrijk over kinderen en jongeren met verschillende leeftijden, mogelijkheden, achtergronden, culturen, genders, seksuele oriëntaties, levensovertuigingen en levensstijlen.

Speelruimte screenen op toegankelijkheid

Uw speelruimte in kaart brengen, samen met de toegankelijkheid ervan, is noodzakelijk om verder gericht beleid uit te bouwen. Daar komen heel wat aspecten bij kijken. De speelwaarde, de bereikbaarheid en betreedbaarheid van de speelzone, de communicatie over de speelzone …

U haalt al heel wat informatie uit de tips toegankelijke speeltuinen. Kortrijk ontwikkelde samen met Inter een screeningstool gebaseerd op de eigen missie en visie van de stad. Wilt u zelf ook begeleiding van Inter, neem gerust contact op met info@inter.vlaanderen.be(opent in uw e-mail applicatie).

Contactpersoon

Bieke Vertriest, verantwoordelijke jeugdruimte bij de stad Kortrijk, bieke.vertriest@kortrijk.be(opent in uw e-mail applicatie)

Lerend netwerk Toegankelijke speeltuinen

Deze goede praktijken werden toegelicht en getoond tijdens een bijeenkomst van het lerend netwerk Toegankelijke speeltuinen. Bent u al ingeschreven?