Gedaan met laden. U bevindt zich op: Meer Mobiele Gemeenten 2024 Mobiliteit

Meer Mobiele Gemeenten 2024

Nazareth, Brugge en Ieper wonnen de prijs Meer Mobiele Gemeente/Stad 2024 tijdens de themadag op 21 november in Brussel. Ze kregen elk 50.000 euro voor een project rond toegankelijke mobiliteit. Ook de andere genomineerde gemeenten waren terechte kanshebbers voor de prijs. 

De themadag op 21 november

In het nieuwe Maria-Elisabeth Belpairegebouw in Brussel stond er heel wat op de agenda:

  • boeiende panelgesprekken met verschillende stakeholders,
  • het laatste nieuws over het Masterplan Toegankelijkheid,
  • inspirerende voorbeelden van lokale besturen,
  • de uitreiking van de prijs Meer Mobiele Gemeente/Stad 2024.

De prijs

De tweejaarlijkse vakjuryprijs Meer Mobiele Gemeente/Stad beloont lokale besturen die de toegankelijke mobiliteit in hun gemeente of stad verbeteren. Er zijn 3 categorieën: kleine, middelgrote en grote gemeenten. Per categorie wint een genomineerde 50.000 euro voor een project rond toegankelijke mobiliteit in hun gemeente.

De vakjuryprijs en themadag zijn een initiatief van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken van de Vlaamse overheid, de VVSG, De Lijn en Inter.

De 8 genomineerden en 3 winnaars

De genomineerden in 2024:

  • in de categorie kleine gemeenten (minder dan 20.000 inwoners): Nazareth en Moorslede
  • in de categorie middelgrote gemeenten (tussen 20.000 en 50.000 inwoners): Bilzen, Ieper en Wevelgem
  • in de categorie grote gemeenten en steden (meer dan 50.000 inwoners): Brugge, Hasselt en Mechelen

Brugge, Ieper en Nazareth gingen met de hoofdprijs naar huis.

In 2022 wonnen Gent, Wevelgem en Koekelare.

"Wij zijn erg tevreden. Het gewonnen bedrag willen we nu vooral investeren in voetgangers. We willen ons voetgangersbeleid verder uitwerken, zodat iedereen in Brugge comfortabel en toegankelijk kan wandelen. Zo kunnen we de keten van toegankelijkheid sluiten."
EP

Els Pieraerts

Toegankelijkheidsambtenaar in Brugge

"De extra middelen willen we onder meer investeren in het Hoppinpunt aan het Jan Yperman Ziekenhuis. De plannen zijn klaar, nu kunnen we ook overgaan tot realisatie. Ik roep andere steden en gemeenten op om ook te investeren in toegankelijkheid en deel te nemen aan de volgende editie."
IG

Ives Goudeseune

Schepen van Openbaar Domein, Toegankelijkheid, Leven en Dierenwelzijn in Ieper

"Wij zijn super tevreden met de nominatie! Met deze prijs zullen we nog een versnelling hoger schakelen op het vlak van toegankelijkheid en de ‘Kinderfiets-bibliotheek Op Wielekes’ eventueel uitbreiden naar andere doelgroepen. Wij bedanken alle medewerkers die alles in goede banen hebben geleid en willen ook Moorslede proficiat wensen. Zij hebben eveneens een mooi dossier ingediend."
TVO

Thomas Van Ongeval

Eerste schepen in Nazareth

Masterplan Toegankelijkheid

Meer Mobiele Gemeente/Stad kadert binnen het Masterplan Toegankelijkheid. Dat is een actieplan om de halte-infrastructuur van het openbaar vervoer tegen 2030 meer toegankelijk te maken. Het plan staat in het Vlaams regeerakkoord en past in Hoppin, de nieuwe Vlaamse mobiliteitsvisie die inzet op efficiënter, duurzamer en flexibeler vervoer voor iedereen. Vraag en aanbod worden beter op elkaar afgestemd en alle vervoersoplossingen worden gebundeld onder één herkenbare naam, Hoppin.