Gedaan met laden. U bevindt zich op: Toegankelijk publiek domein Toolbox Ontwerpopleidingen

Toegankelijk publiek domein

Land/regio: België

Jaar: 2008

 

In het vademecum “Personen met beperkte mobiliteit in de openbare ruimte” staan de verschillende voorschriften en aanbevelingen die van kracht zijn voor de aanpassing van de voetpaden aan de noden van personen met beperkte mobiliteit in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De plannen van een inrichting moeten rekening houden met deze voorschriften en aanbevelingen. In de verschillende hoofdstukken worden de regels en normen voorgesteld die moeten worden nageleefd, voorzien van enkele commentaren.

In dit vademecum “Toegankelijk publiek domein” staan richtlijnen om te komen tot een publiek domein dat voor iedereen veilig en comfortabel bruikbaar is, met extra aandacht voor personen met een beperking. Het vademecum is opgebouwd uit 2 hoofdstukken: “Ontwerpcriteria voor een integraal toegankelijk publiek domein” en “Onderhoud en werfsignalisatie”.

Per hoofdstuk is er een opsomming van de relevante richtlijnen, uitleg bij de gebruikte begrippen (wat?), een verklaring van de noodzaak van de richtlijn (waarom?) en uitleg over hoe de richtlijnen in de praktijk kunnen worden toegepast (hoe?).

De brochure “Naar een toegankelijke openbaar domein” behandelt de toegankelijkheidsproblematiek in een breder planologisch, verkeerskundig en beleidskader, en moet samen gelezen worden met het Vademecum Toegankelijk publiek domein. Toegankelijkheid wordt geëvalueerd door de volledige keten van toegankelijkheid te bekijken aan de hand van het principe van vijf B’s’: Betreedbaar, Bereikbaar, Bruikbaar, Beschikbaar en Begrijpelijk. Elke B staat voor een criterium dat positief moet ingevuld worden. Slechts als alle vijf criteria een goede evaluatie doorstaan, is die omgeving, of het onderdeel ervan, toegankelijk.

De ambitie van het Strategisch Voetgangersplan is om van Brussel tegen 2040 een voorbeeldige voetgangersstad te maken. Niet een stad met alleen maar voetgangers, wel een stad die voetgangers overal verwelkomt en die uitnodigt tot stappen. Een stad waarin iedereen, ongeacht leeftijd, geslacht of achtergrond zich vrij en autonoom kan bewegen. Een stad waarin veel en graag gestapt wordt en die daar ook wel bij vaart, zowel ecologisch, sociaal als economisch. In deze brochure komen verschillende hefbomen aan bod om dit strategisch plan tot uitvoering te brengen.