Toegankelijke restaurants en cafés
Iedereen heeft recht op genieten van een lekker hapje of drankje. Ook mensen met een handicap, oudere mensen of ouders met kleine kinderen in een kinderwagen. In een toegankelijke zaak kan iedereen binnen en telt elke klant.
Ben je een ondernemer en baat je een restaurant of café uit? Deel dan de informatie over de toegankelijkheid van jouw zaak op iedereenoveral.be(opent in nieuw venster). Iedereen kan dat trouwens. Ook klanten met of zonder beperking kunnen hun ervaring delen over hun bezoek aan een restaurant of café. Zo weet iedereen wat te verwachten.
Magazine
Alle informatie over toegankelijke restaurants en cafés bundelde Inter in een magazine: tips, getuigenissen, medailles … Je leest het er allemaal. Neem even de tijd om het te doorbladeren en laat je inspireren.
Deel toegankelijkheidsinformatie
Deel de toegankelijkheidsinfo over jouw restaurant of café op iedereenoveral.be(opent in nieuw venster). Maak gratis een login aan en vul de online vragenlijst in. Een kleine inspanning met een grote meerwaarde. Zo kan elke bezoeker op voorhand nagaan hoe toegankelijk je zaak is.
Ga voor goud!
Scoort je zaak goed? Dan krijg je een extraatje en zie je op de website een medaille bij jouw restaurant of café verschijnen. Die medaille is alvast geldig tot eind 2026.
Is er nog wat werk aan de winkel of wil je nog beter doen? Dan kan je bij Inter terecht voor concrete tips. Zelfs al is je zaak niet meteen volledig toegankelijk, met enkele kleine maatregelen kan je vaak een wereld van verschil maken.
Hulp nodig?
Een volledig toegankelijke zaak creëren, dat begint al van bij het ontwerp. Open je binnenkort een restaurant of café? Of plan je een grondige renovatie van je zaak? Kies dan voor een inclusief ontwerp, waarbij de klant centraal staat. Want dat is uiteindelijk toch voor wie je het doet.
Weet je niet goed hoe te beginnen met verbeteringen? Inter helpt je verder met advies op maat. Uitbaters van restaurants en cafés willen vaak werk maken van de toegankelijkheid van hun zaak, maar denken dat het onbegonnen werk is. Maak je je zorgen om de kostprijs, ingrijpende werken, het eindresultaat of weet je gewoon niet waar te beginnen? Neem dan contact op met Inter op 011 26 50 30 of info@inter.vlaanderen(opent in uw e-mail applicatie).
Laat je stem horen als bezoeker
Klanten met en zonder beperking kunnen een beoordeling achterlaten over de toegankelijkheid van een zaak. Hoe meer restaurants en cafés beoordeeld worden, hoe hoger toegankelijkheid op de agenda komt. Deel dus jouw ervaring over het bezoek op de detailpagina van de zaak op iedereenoveral.be(opent in nieuw venster).
Kwam de informatie die je vooraf kreeg overeen met je ervaring ter plaatse? Is de naam van een restaurant of café veranderd? Is de zaak niet meer open of is de informatie niet meer actueel? Laat het weten via iedereenoveral@inter.vlaanderen(opent in uw e-mail applicatie). Zo werken we samen aan meer informatie over toegankelijkheid voor iedereen.
Visitekaartjes
Werk jij bij een lokaal bestuur of ben jij lid van een doelgroeporganisatie? En wil jij graag mee de uitbaters van restaurants en cafés in jouw buurt laten kennismaken met iedereenoveral(opent in nieuw venster)? Vraag dan de visitekaartjes op bij Inter op info@inter.vlaanderen(opent in uw e-mail applicatie).
Bezoek het restaurant of café en vertel waarom het zo belangrijk is dat de uitbater toegankelijkheidsinfo deelt. Doe je mee?
Loïc en Seppe doen de test
Om de toegankelijkheid van restaurants en cafés te testen, gingen TV-chef Loïc Van Impen en rolstoeler Seppe Hemerijckx samen op stap. Kijk mee waar het vlotjes loopt en ook welke kleine en grote drempels ze tegenkomen.
Wat zegt de regelgeving?
Hoe toegankelijker, hoe beter natuurlijk. Maar er zijn ook een aantal basisnormen in de bouwaanvraag opgenomen waaraan elke zaak moet voldoen. Welke regels er voor jouw restaurant of café gelden, hangt af van de publiek toegankelijke oppervlakte:
Bij minder dan 150 m² publiek toegankelijke oppervlakte gelden er normen voor de toegang en het toegangspad.
Tussen de 150 m² en 400 m ² zijn er normen voor het gelijkvloers. Is er op de verdieping een andere functie die je niet op het gelijkvloers vindt, dan moeten die verdieping en de weg ernaartoe ook wettelijk in orde zijn. Een voorbeeld: heb je een verbruiksruimte op het gelijkvloers en een feestzaal op een verdieping? Dan moeten beide aan de normen voldoen. Is er alleen eentje op de verdieping? Dan gelden de normen ook daar en op de weg ernaartoe.
Vanaf 400 m² moet je gebouw volledig voldoen aan de regelgeving voor toegankelijkheid. Ook de ruimtes op de verdieping(en) en de weg ernaartoe.
Meer info vind je op www.toegankelijkgebouw.be/regelgeving(opent in nieuw venster).