Kerntekst met 7 hefbomen ‘naar een toegankelijk Vlaanderen'
Deze kerntekst over toegankelijkheid ‘werd in aanloop van de verkiezingen in 2024 opgemaakt door Inter en voorgelegd aan alle politieke partijen vertegenwoordigd in het Vlaams Parlement.
Alle partijen hebben de tekst ondertekend.
In een toegankelijk Vlaanderen doet iedereen gelijkwaardig en zelfstandig mee: jong, oud, met of zonder beperking en onder alle omstandigheden.
#ledereenOveral.
Vlaanderen heeft zich, ook internationaal, ertoe verbonden ten volle werk te maken van inclusie, zodat personen met een handicap volwaardig kunnen participeren. Toegankelijkheid is daarvoor een noodzakelijke kwaliteitsvoorwaarde, die bovendien voor iedereen meer gebruikscomfort biedt.
We toetsen de toegankelijkheid van de samenleving af aan:
- de 6 B’s: Bereikbaar, Betreedbaar, Beschikbaar, Bruikbaar, Begrijpelijk en Bekend.
- de principes van Universal Design (UD) waarbij we ontwerpen voor iedereen, zodat het mooi, makkelijk, functioneel en toegankelijk is. Het gaat om slim ontwerpen, met een zorgvuldig oog voor detail. Vanaf de start van een project of dienst tot en met de uitvoering.
- het referentiekader ‘Naar een toegankelijk Vlaanderen’, zodat we werken aan een integraal en geïntegreerd toegankelijkheidsbeleid.
De volledige Vlaamse overheid en alle beleidsdomeinen ontwikkelen een toegankelijkheidsreflex om die samenleving zonder drempels na te streven. Met daarin aandacht voor toegankelijke publieke en private infrastructuur, communicatie, dienstverlening en management. Er zijn ook beleidsdomeinoverschrijdende samenwerkingen en toegankelijkheid wordt als horizontale bevoegdheid benaderd. Met inbegrip van omgeving, mobiliteit, onderwijs, werk, toerisme en vrije tijd, welzijn en zorg. Zo blijft steeds de keten van toegankelijkheid gewaarborgd.
Als Vlaamse partij erkennen we deze principes en onderschrijven we de 7 hefbomen voor een toegankelijk Vlaanderen die Inter als onze advies- en beleidspartner toegankelijkheid naar voren schuift:
- Afdwingbare regelgeving voor toegankelijkheid van (publieke) infrastructuur en openbaar domein;
- Meer bewustwording voor en kennis over (het belang van) toegankelijkheid en universeel ontwerp, op alle beleidsniveaus en bij het middenveld;
- Een coherent Vlaams toegankelijkheidsbeleid uitgewerkt in partnerschappen tussen overheden, professionelen en burgers, met het referentiekader ‘Naar een toegankelijk Vlaanderen’ als leidraad;
- Heldere en uitdagende ambitieniveaus voor toegankelijkheid;
- Een stimulerend subsidie- en erkenningsbeleid met garanties voor toegankelijkheid;
- Meer betrouwbare informatie over toegankelijkheid;
- Een gefaseerd toegankelijkheidsplan voor het bestaande patrimonium.