Gedaan met laden. U bevindt zich op: Mentoring voor middenkader Groeien als leidinggevende

Mentoring voor middenkader

Ben jij als leidinggevende actief in het middenkader van de Vlaamse overheid, en denk je na over de volgende stap in je loopbaan? Heb je de ambitie om te solliciteren voor een functie binnen het topkader? Dan kun je een beroep doen op een gekwalificeerde mentor uit het topkader. Je gaat in alle vertrouwen in gesprek met elkaar en reflecteert samen over je volgende stappen.

Voor wie?

  • Je bent als leidinggevende actief in het middenkader binnen de diensten van de Vlaamse overheid en hebt bij voorkeur al wat ervaring in deze rol (een drietal jaar).
  • Je wil nadenken over je verdere loopbaan of hebt interesse om te solliciteren voor een functie binnen het topkader van de Vlaamse overheid.

Wat?

De Vlaamse overheid wil talent uit het middenkader stimuleren om verder te groeien en zich kandidaat te stellen voor functies in het topkader. Op deze manier wil de Vlaamse overheid werken aan een divers topkader.

Ontbreekt bij jou het nodige duwtje in de rug? Dan kan een gesprek met iemand die de functie vervult je verder helpen in je keuzeproces. Een gekwalificeerde mentor uit het topkader begeleidt je in alle vertrouwen bij de volgende stappen in je loopbaan. Je krijgt hierbij:

  • Een inkijk in de rol van een topambtenaar: wat mag je verwachten? Hoe ervaart je mentor deze rol? Welke vooroordelen kan je mentor ontkrachten of net bevestigen?
  • Inzichten in de competenties die je nog verder kunt ontwikkelen om een topfunctie op te nemen.
  • Inzichten in elementen eigen aan de functie, bijvoorbeeld het dragen van de eindverantwoordelijkheid van een organisatie, de afstemming tussen administratie en politiek, het uitdragen van strategische en HR-visies, de balans tussen privé en werk, de cultuur binnen het topkader, …
  • De mogelijkheid om te reflecteren over allerhande vragen die je hebt bij het kandideren voor een topfunctie.

Goed om te weten

  • Je aanvraag, gesprekken en de inhoud ervan worden vertrouwelijk behandeld. De mentoren zijn gebonden aan een deontologische beroepscode voor mentoren.
  • Het is belangrijk dat je bereid bent tot zelfreflectie en openheid tijdens de gesprekken met je mentor.
Het mentorship kan dat duwtje in de rug geven dat je nodig hebt om te durven springen. Met informatie uit de eerste hand van je mentor krijg je een realistischer beeld van een topkaderfunctie. Je krijgt ook concrete tips over hoe je je op een selectieprocedure voorbereidt, en wordt uitgedaagd om uit je comfortzone te treden. Best spannend dus!

Hoe vraag je een mentor aan?

  • Stap 1

    Meld je aan via het inschrijvingsformulier(opent in nieuw venster). Vanaf dat je het inschrijvingsformulier hebt ingevuld, gaan we aan de slag met je vraag.

  • Stap 2

    Na je aanmelding, word je uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. Hier polsen we naar je concrete noden en verwachtingen van het mentortraject.

  • Stap 3

    Na het kennismakingsgesprek word je gekoppeld aan je mentor. Je krijgt een mentor van buiten je eigen agentschap en/of beleidsdomein.

  • Stap 4

    Vervolgens plan je zelf een eerste kennismakingsgesprek in met je mentor en ga je samen aan de slag. Je start met 3 gesprekken, maar in onderling overleg met je mentor kun je meer of minder gesprekken vastleggen. Na afloop van het traject kun je informeel zelf verder contact onderhouden.

Meer informatie

Wil je je laten inspireren? Ben je op zoek naar meer informatie over de selectieprocedures voor topkaderfuncties? Neem een kijkje op de webpagina ‘Op weg naar de top: panelgesprek’.