- Jaarlijkse ‘check-in’ om de deelnemers te bereiken en engageren.
Zo kan de globale voortgang opgevolgd worden door de stuurgroep en kan je als deelnemers ook rechtstreeks input geven, bv. waar bijsturing of extra ondersteuning nodig is.
- Signalen capteren voor beleid.
Door aan te geven wat helpt of belemmert om je acties te realiseren geef je mee de prioriteiten door.
- Gericht een aantal cijfers verzamelen als ‘de rode draden van deze groene deal’
Op het einde van de rit willen we niet enkel kunnen rapporteren over de grootte van het lerend netwerk, bv. met hoeveel we waren en hoe vaak we zijn samengekomen, maar ook een indicatie geven qua bereikte resultaten op duurzaamheidsvlak. Daarom houden we gericht een aantal concrete cijfers bij, om zo ook aan de brede sector te kunnen tonen wat bereikt kan worden. Deze resultaten zijn eenvoudig communiceerbaar en kunnen dus ook gebruikt worden voor de eigen communicatie.
Via de jaarlijkse monitoring wil de stuurgroep reflectie over het eigen engagement bevorderen. Zo wordt ook vermeden dat jullie inspanningen onzichtbaar blijven, en kunnen ook lege engagementen en greenwashing voorkomen worden.
Deze informatie is noodzakelijk om op het einde van de GD aan te tonen wat we samen bereikt hebben en of deze Green Deal een meerwaarde was. Ook laat het toe om effecten op vlak van verduurzaming eenvoudig te communiceren naar de buitenwereld, en zo ook een breder draagvlak te faciliteren. Ten slotte is deze informatie nodig om aanbevelingen naar het beleid te onderbouwen.
Bij een SMARTIE of SMART-actie wordt, naast de statusbevraging, extra gegevens gevraagd, om zo een indicatie te krijgen van bereikte resultaten op vlak van duurzaamheid. Het zijn symboolacties die ook voor de buitenwereld tot de verbeelding spreken en realisaties die eenvoudig communiceerbaar zijn. Heeft jouw organisatie één van deze acties aangeduid, dan wordt dus naast de statusbevraging een extra vraag gesteld.
Naast de voortgang eigen acties (= statusbevraging) en concrete cijfers (= SMARTIES) worden ook een aantal elementen m.b.t. het lerend netwerk bijgehouden, zoals de grootte en wat er georganiseerd wordt.
Een overzicht is te vinden op het onderstaande schema:
Het 2de en 3de niveau wordt dus opgevolgd aan de hand van de jaarlijkse monitoring.
Het 1ste niveau wordt bijgehouden door de facilitators (< Departement Zorg) en de thema trekkers, aangevuld door feedback van jullie (bv. na een event of via de open vraag in de jaarlijkse bevraging).
Via de overkoepelende nieuwsbrief en website.
De rapportering wordt ingevuld op het niveau van de intekenaar, m.a.w. het overkoepelend engagement. De bedoeling van deze monitoring is om een globaal beeld te krijgen van de voortgang, vandaar ook het gebruik van statussen. Indien bepaalde acties uitgevoerd worden op verschillende sites of door verschillende (deel)organisaties, dan geef je hiervoor een globale status mee. Extra informatie, bv. een verschillende status afhankelijk van de site of (deel)organisatie, kan doorgeven worden via het open vak onderaan de rapportering.
Bij de SMARTIES dienen de cijfers samengevoegd te worden. Ook daar kan optioneel extra informatie meegegeven worden via het open vak.
Wil je samen met collega’s de monitoring invullen? Klik in de fiche rechtsboven op de knop ‘koppeling kopiëren’, dit genereert een deelbare toegangslink. Deze kan je naar je collega’s sturen. Maak hierbij duidelijke afspraken