Inschrijven
Volg de onderstaande stappen om je in te schrijven:
- Laat je inspireren door de aanklikbare menukaart in de inspiratietekst (1.18 MB)(PDF bestand opent in nieuw venster), die een overzicht geeft van de thema’s, doelstellingen en mogelijke acties.
- Kies minimum twee acties uit
- Download het engagementsformulier(PDF bestand opent in nieuw venster) en vul het in
- Ga naar de online intekenmodule(opent in nieuw venster)
- Vul de nodige administratieve gegevens en jouw acties in
- Laad het ingevulde en ondertekende engagementsformulier op
- Proficiat! Jouw organisatie is een deelnemende partij aan deze Green Deal Duurzame Zorg! Tijd voor actie!
Nee, ook organisaties buiten de zorg- en welzijnssector kunnen intekenen. Om de sector te verduurzamen is de inzet van spelers die breder werken dan louter in de zorg- of welzijnssector nodig. Voor alle deelnemers (uit zorg-, welzijns- of andere sectoren) is het wel belangrijk zich effectief te engageren en geen deelname ‘pro forma’ om bv. het eigen netwerk uit te breiden.
Het format van intekening is flexibel: dit kan als persoon, bv. een onthaalmoeder, als een team, organisatie of groep van organisaties. Duid in het laatste geval een contactpersoon en een ondertekenaar aan die in naam van de groep kan tekenen. In het engagementsformulier kan beschreven worden wie onder de groep valt, en kunnen meer details gegeven worden per deelorganisatie (bv. welke deelorganisatie op welke acties inzet en wat hun doelen zijn).
Intekenen is mogelijk gedurende de ganse looptijd van de Green Deal, dus tot eind 2026. Dit doe je via het engagementsformulier en de intekenmodule op de site.
Het aanpassen van de gekozen actie aan de eigen situatie is mogelijk, maar de basis van de actie beschreven in de inspiratietekst moet natuurlijk wel behouden blijven. Bepaalde acties zijn algemeen beschreven, dus concrete uitwerkingen zijn zeker mogelijk. Deze eigen invulling van de actie(s) geef je mee in het engagementsformulier.
Aan de slag
Beide perspectieven (interne en/of externe focus) zijn mogelijk. Bij bepaalde acties ligt de focus op duurzame stappen door en binnen de eigen organisatie. Maar ook initiatieven met een externe impact zijn een meerwaarde. Een combinatie kan uiteraard ook. In het engagementsformulier kan je de eigen invulling van de actie beschrijven.
We raden aan om alle acties aan te vinken die vervat zitten onder jullie projecten. Alleen zo verkrijgen we een totaalbeeld van de inspanningen die gebeuren. Filter wel op acties waarop je binnen de Green Deal periode, dus op korte termijn, inzet.
Voeg de acties van 1 project samen in het engagementsformulier en beantwoord de vragen dan per project. Zo blijft het behapbaar en overzichtelijk.
Je kan contact opnemen met de SPOC trekker van het desbetreffende thema / via het algemene mailadres GreenDeal_zorgwelzijn@vlaanderen.be(opent in uw e-mail applicatie).
Binnen de Green Deal willen we ook de knelpunten opnemen, o.a. op beleidsvlak, om zo adviezen te kunnen geven naar de beleidsorganen.
Dat is absoluut geen probleem (behalve natuurlijk dat zo’n situatie niet aangenaam is). Alle engagementen zijn inspanningsverbintenissen. Er vallen veel lessen te halen uit projecten die niet gelukt zijn. Zo kunnen we voor andere projecten beter inschatten waar er mogelijke hindernissen, uitdagingen, knelpunten en eventuele oplossingen zijn.
Via dit online formulier(opent in nieuw venster) kan je jouw initiatief binnen de Green Deal delen. Je kan er een beschrijving van het project doorgeven, inclusief leerlessen en andere feedback.
De individuele engagementsformulieren worden niet gedeeld. Je kan wel hier(Excel bestand opent in nieuw venster) een overzicht vinden van de deelnemende organisaties en de gekozen acties.
Structuur Green Deal en lerend netwerk
Deze Green Deal werd inhoudelijk gestructureerd aan de hand van 4 thema’s. Per thema zijn er een aantal organisaties die een bijkomend engagement opnemen als thema trekkers. Dit houdt o.a. in dat zij prioritaire noden mee bepalen en noodzakelijke ondersteuning uitwerken voor de deelnemers (documenten, activiteiten, …) . Per thema kiest de trekkersgroep zelf hoe ze het concreet aanpakken. Ze communiceren daarover op hun themapagina om de website. De contactgegevens staan telkens onderaan de themapagina.
De Stuurgroep staat in voor de overkoepelende coördinatie over de volledige Green Deal Duurzame Zorg. Hieronder zie je een visueel overzicht van de governance structuur.
Het betreft een netwerk waarbinnen de deelnemende partijen kunnen leren, connecteren, experimenteren en samenwerking zoeken over duurzaam ondernemen binnen de zorg- en welzijnssector. Ervaringen, leerlessen, kennis en bestaande initiatieven worden uitgewisseld.
Naast de overkoepelende Stuurgroep, die o.a. collectieve evenementen organiseert, worden binnen de vier thema’s gericht activiteiten georganiseerd om het lerend netwerk draaiende te houden en concrete stappen te zetten binnen elk thema. Zo wordt getracht om de deelnemers te inspireren, stimuleren en coachen tijdens de opstart en uitvoering van hun gekozen acties.
Waar mogelijk en nuttig wordt ingezet op samenwerking en kennisdeling met andere Vlaamse Green Deals en gelijkaardige Europese initiatieven (o.a. de Green Deal Duurzame Zorg in Nederland). Tijdens de looptijd van de Green Deal worden de deelnemers geïnformeerd over events, projecten en subsidiemogelijkheden over en voor duurzame zorg, zowel overkoepelend als binnen de thema’s.
Andere vragen
Momenteel worden er geen nieuwe subsidiekanalen opgezet binnen de Green Deal, behalve een jaarlijkse bijdrage ter ondersteuning van elk themateam, om activiteiten binnen het thema te organiseren. Hier geven we bestaande financieringsmogelijkheden overzichtelijk weer.
Het One Health principe bekijkt de gezondheid van mensen, dieren, planten en ecosystemen als één systeem, onlosmakelijk verweven en afhankelijk van elkaar. Voortbouwend op dit principe nemen de zorg- en welzijnssectoren, als betrouwbare stem in de maatschappij, een ambassadeursrol op voor het promoten van een gezonde, meer natuurlijke leefomgeving, uit oogpunt van preventief gezondheidsbeleid.
Voor extra informatie met betrekking tot de jaarlijkse monitoring is er een aparte FAQ.