Gedaan met laden. U bevindt zich op: Social Investment Package

Social Investment Package

Het pakket sociale investeringen (SIP)(opent in nieuw venster) van de Europese Commissie geeft de lidstaten richtsnoeren voor een efficiënter en doeltreffender sociaal beleid, om duurzame en adequate sociale bescherming te verzekeren, als antwoord op de belangrijke uitdagingen waarmee ze momenteel te kampen hebben. Het SIP beoogt de huidige en toekomstige capaciteiten van mensen te versterken en hun kansen om te participeren aan de maatschappij en de arbeidsmarkt te verhogen. Het SIP focust daarbij op een geïntegreerde aanpak inzake tegemoetkomingen en diensten die mensen helpt tijdens hun levensloop en die duurzame positieve sociale resultaten bereikt. De nadruk ligt op de preventieve aanpak eerder dan op de curatieve aanpak, om zo de nood aan uitkeringen te verminderen. Zo zijn er voldoende middelen voor hen die ondersteuning nodig hebben.

Het SIP bouwt verder op het Europees platform tegen armoede en sociale uitsluiting en omvat de aanbeveling van de Commissie van 20 februari 2013 over armoede onder kinderen (“Investeren in kinderen: de vicieuze cirkel van achterstand doorbreken”(opent in nieuw venster)). Deze aanbeveling is een samenhangend beleidsadvies voor verbetering van de kansen van kinderen, waarin een pleidooi wordt gehouden voor het aanpakken van ongelijkheid op jonge leeftijd door een geïntegreerde aanpak van kindvriendelijke sociale investeringen. Investeren in kinderen en jongeren is bij uitstek doeltreffend voor het doorbreken van generatiearmoede en sociale uitsluiting en het vergroten van de kansen later in het leven.

De Europese Commissie wil dat de lidstaten geïntegreerde strategieën ontwikkelen op basis van drie belangrijke pijlers:

  1. toegang tot adequate middelen, onder meer door de arbeidsparticipatie van ouders te ondersteunen, hoogwaardige inclusieve werkgelegenheid te bevorderen en een combinatie van werk en gezin mogelijk te maken; een adequate levensstandaard bieden door een combinatie van geldelijke en niet-geldelijke uitkeringen, zodat kinderen een levensstandaard genieten die verenigbaar is met een leven in waardigheid;
  2. toegang tot betaalbare hoogwaardige diensten, onder meer door gebruik te maken van opvang en onderwijs voor jonge kinderen als sociale investering om door vroegtijdig optreden ongelijkheid weg te werken en de problemen van kansarme kinderen op te lossen; er voor te zorgen dat alle kinderen ten volle gebruik kunnen maken van hun universele recht op gezondheidszorg; de gezinsondersteuning en de kwaliteit van alternatieve zorgstructuren verbeteren; kinderen een veilige, adequate huisvesting en leefomgeving bieden;
  3. het recht van kinderen om te participeren, onder meer aan spel, recreatie, sport en culturele activiteiten, maar ook in besluitvorming die van invloed is op hun leven.