Inschrijven voor de Examencommissie secundair onderwijs
Als je examens wil afleggen bij de Examencommissie, schrijf je in op het kandidatenplatform(opent in nieuw venster). Via dit online systeem beheer je je hele traject bij de Examencommissie. Je registreert je met je eigen elektronische identiteitskaart, want de inschrijving gebeurt op jouw naam.
Wie kan zich inschrijven?
Iedereen kan deelnemen aan de examens van de Examencommissie secundair onderwijs. Leeftijd, nationaliteit of vooropleiding spelen geen rol. Je legt digitaal examen af in het examencentrum in Brussel.
Stap voor stap
Iedereen kan zich op elk moment inschrijven voor de Examencommissie secundair onderwijs. Je doorloopt deze stappen.
- Stap 1
Bekijk de online infosessie
Ben je zeker dat de Examencommissie iets voor jou is? In de online infofilmpjes krijg je uitleg over examens plannen en afleggen bij de Examencommissie. Bekijk de filmpjes en lees de bijhorende info nog eens na voor je je inschrijft.
- Stap 2
Meld je aan op het kandidatenplatform
Nadat je de infofilmpjes bekeken hebt kan je je (helemaal onderaan) aanmelden op het kandidatenplatform van de Examencommissie(opent in nieuw venster).
Gebruik bij voorkeur Google Chrome of Edge, want het kandidatenplatform werkt niet goed via Apple Safari.
De eerste keer heb je een kaartlezer nodig om je elektronische identiteitskaart in te lezen. Daarna kan je ook via je smartphone aanmelden met een digitale sleutel. Stel meerdere digitale sleutels in zodat je altijd een back-up hebt. Lees meer over de digitale sleutels.
- Stap 3
Kies een graad en een studierichting
Eenmaal in het kandidatenplatform kan je je ook echt inschrijven voor de Examencommissie. Kies een graad en een studierichting.
- Je kan inschrijven voor de 1e, 2e of 3e graad.
- Je kan niet inschrijven voor 1 specifiek studiejaar. De Examencommissie organiseert enkel examens per graad.
- Je kan meteen inschrijven voor de 3e graad, ook als je nog niet geslaagd bent voor de 1e en 2e graad.
- Je kan tegelijk inschrijven voor een studierichting in meerdere graden, maar slechts 1 studierichting per graad.
Overgangsmaatregel - Stap 4
Betaal het inschrijvingsgeld
Het inschrijvingsgeld bedraagt 40 euro. Je betaalt voor je studierichting, niet per examen. Volg de betaalinstructies in het kandidatenplatform. Er zijn verschillende betaalmogelijkheden:
- per overschrijving
- online (Maestro, Bancontact, Visa en Mastercard)
- met opleidingscheques.
Als je online betaalt is je inschrijving meteen in orde en kan je examens plannen. Als je per overschrijving of met opleidingscheques betaalt, kan het tot 5 werkdagen duren voor je inschrijving in orde is.
Inschrijvingsgeld wordt nooit terugbetaald.
- Stap 5
Plan je examens
Een examen plannen kan enkel via je kandidatenplatform. Je vindt daar alle vakken die je moet afleggen en de kalender met de examendata. Je plant je examens zelf: vak per vak, op de beschikbare data en volgens je eigen tempo.
- Stap 6
Examens voorbereiden
Om je inhoudelijk voor te bereiden en te weten wat je moet kennen en kunnen op het examen, gebruik je de vakfiches. Met het digitale proefexamen kan je de examensoftware en de soorten vragen uitproberen.