Gedaan met laden. U bevindt zich op: Online infosessie over de Examencommissie secundair onderwijs

Online infosessie over de Examencommissie secundair onderwijs

In 8 korte filmpjes maak je kennis met alle aspecten van de Examencommissie. Enkele kandidaten vertellen je hoe zij hun traject beleven en wat hun toekomstplannen zijn.

Maak kennis met de Examencommissie

Ben je van plan om deel te nemen aan examens van de Examencommissie? Neem dan een half uur de tijd om de online infosessies en de info op deze website te bekijken. Voor je beslist of Examencommissie echt iets voor jou is, weet je maar beter hoe je examenprogramma er zal uitzien, hoe en wanneer je examens plant, hoe de examens verlopen en wat je moet doen om je voor te bereiden.

Inhoud is aan het laden

In dit filmpje krijg je uitleg over de Examencommissie. Enkele kandidaten vertellen je hoe zij hun traject beleven en wat hun toekomstplannen zijn.

Een studierichting kiezen

Welke studierichting je kiest, hangt af van je persoonlijke situatie en je toekomstplannen.

  • Wil je later naar de universiteit of hogeschool, kies dan voor een studierichting in de doorstroomfinaliteit of dubbele finaliteit.
  • Wil je na je diploma secundair onderwijs gaan werken? Kies dan voor een studierichting in de arbeidsmarkt.

Uniek aan Examencommissie is dat je alle keuzevrijheid hebt. Je bepaalt zelf in welke graad en welke studierichting je inschrijft. Alle info over wat je moet studeren vind je in de vakfiches.

Inhoud is aan het laden

Uniek aan Examencommissie is dat je alle keuzevrijheid hebt. Je bepaalt zelf in welke graad en welke studierichting je inschrijft. Alle info over wat je moet studeren vind je in de vakfiches.

Examens bij de Examencommissie

Je examenprogramma bevat alle vakken die je moet afleggen in de studierichting die jij gekozen hebt. Je hebt vooral digitale examens die je aflegt in het examencentrum. Voor taalvakken heb je bovendien een mondeling examen. In sommige studierichtingen leg je ook praktijkexamens of assessments af.

Je plant je examens via het kandidatenplatform. De Examencommissie organiseert de examens het hele jaar door op regelmatige basis. Behalve tussen 15 juli en 15 augustus en tussen Kerstmis en Nieuwjaar. Het is belangrijk om je examens realistisch en goed op voorhand te plannen. Je hebt 3 examenbeurten per jaar en kan elk vak altijd binnen 4 maanden afleggen.

Inhoud is aan het laden

Als kandidaat van de examencommissie plan je je examens via het kandidatenplatform. Je hebt 3 examenbeurten per jaar en legt vooral digitale examens af in het examencentrum in Brussel.

Inschrijven op het kandidatenplatform

Beslis je om in te schrijven, dan moet je je eerst registreren op het kandidatenplatform met je elektronische identiteitskaart. Je vult je contactgegevens aan en laadt ook een recente foto op. Je registreert je met je eigen rijksregisternummer.

Daarna kies je een studierichting en betaal je 1 keer inschrijvingsgeld. Je kan je inschrijven in verschillende graden tegelijk maar in elke graad mag je maar 1 studierichting kiezen.

Inhoud is aan het laden

Beslis je om in te schrijven, dan moet je je eerst registreren op het kandidatenplatform met je elektronische identiteitskaart. Daarna kies je een studierichting en betaal je 1 keer inschrijvingsgeld.

Je examens plannen

Plan realistisch en houd rekening met de in-en uitschrijftermijnen. Schrijf je op tijd uit als je niet klaar bent voor het examen en kom naar het examen dat je gepland hebt. Doe je dat niet, dan word je bij de vijfde keer in 1 jaar geschorst voor 2 maanden. Geen fijne regel in het examenreglement, maar wel fair tegenover medekandidaten.

Heb je ondersteunende maatregelen nodig? Of kom je in aanmerking voor een vrijstelling? Via het kandidatenplatform kan je een aanvraag indienen.

Inhoud is aan het laden

Je bent verantwoordelijk voor je eigen studie- en examenplanning. Plan realistisch en houd rekening met de in-en uitschrijftermijnen. Heb je ondersteunende maatregelen nodig? Of kom je in aanmerking voor een vrijstelling? Via het kandidatenplatform kan je een aanvraag indienen.

Examens afleggen

Je bent ingeschreven op het examen en bent er helemaal klaar voor. Je meldt je aan in het examencentrum in Brussel waar je wordt opgevangen door de onthaalmedewerkers en toezichters. Aarzel niet om vragen te stellen als er iets niet duidelijk is. Maar bekijk zeker ook alle instructies en lees het examenreglement. Hoe beter je op de hoogte bent, hoe makkelijker je je kan concentreren op het examen zelf en hoe minder stress.

Inhoud is aan het laden

In dit filmpje krijg je alle info over examens afleggen in het examencentrum in Brussel. Je meldt je daar aan met een geldig identiteitsbewijs. De onthaalmedewerkers en toezichters helpen je graag als je vragen hebt.

Resultaten, inzage en deliberaties

Na het examen wil je natuurlijk zo snel mogelijk je resultaat kennen. Uiterlijk 30 dagen na je examen krijg je je resultaat.

Ben je niet geslaagd, dan heb je inzagerecht. Sommige examens kan je online inkijken via het kandidatenplatform, maar meestal moet je een inzage plannen en naar het examencentrum komen.

Je kan geen deliberatie vragen voor examens bij de Examencommissie. Je moet dus geslaagd zijn om in aanmerking te komen voor je getuigschrift of diploma. Maar je krijgt wel buispunten, waarmee je een tekort kan ophalen.

Inhoud is aan het laden

Uiterlijk 30 dagen na je examen krijg je je resultaat. Ben je niet geslaagd, dan heb je inzagerecht. Je kan geen deliberatie vragen voor examens bij de Examencommissie. Je moet dus geslaagd zijn om een getuigschrift of diploma te behalen.

Je getuigschrift of diploma behalen

Het moment waar je naar uitkijkt, is de dag dat je getuigschrift of diploma aangetekend bij je thuis wordt afgeleverd. Je diploma zit meteen ook in de LED-databank van de Vlaamse Overheid waardoor je het altijd online kan raadplegen als je het nodig hebt.

En dan ben je klaar voor een volgende stap, net zoals onze kandidaten die er met plezier over vertellen.

Inhoud is aan het laden

Kom je in aanmerking voor de slaagvoorwaarden, dan krijg je je getuigschrift of diploma aangetekend toegestuurd. De kandidaten in het filmpje vertellen je over hun toekomstplannen na de Examencommissie

Is de Examencommissie iets voor jou?

Heb je alle info bekeken en twijfel je nog of Examencommissie wel iets voor jou is? Raadpleeg de info op onze website en bel eventueel naar de gratis infolijn 1700 als je vragen hebt. Maar spreek er ook over met mensen die jou goed kennen en kunnen adviseren over eventuele andere mogelijkheden om een getuigschrift of diploma te behalen.

Registreer je op het platform

Alle info doorgenomen en klaar om je in te schrijven? Registreer je met je identiteitskaart op het kandidatenplatform.