Stopzetting van uw onderneming
Net als bij de oprichting van een onderneming gelden er ook formaliteiten voor de stopzetting van een activiteit, of die nu tijdelijk of definitief is.
Uw activiteit stopzetten
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een ondernemer beslist om, vrijwillig of onvrijwillig, zijn activiteiten stop te zetten: pensioen, faillissement, arbeidsongeschiktheid, een overstap naar het loontrekkende statuut…
- Stap 1
Uitschrijven uit KBO
Via een ondernemingsloket schrijft u uw zelfstandige activiteit uit uit de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO).
- Stap 2
Stopzetting doorgeven aan btw-kantoor
U brengt het bevoegde btw-kantoor op de hoogte.
- Stap 3
Sociale-verzekeringsfonds en ziekenfonds verwittigen
U bezorgt een persoonlijke verklaring van stopzetting en een bewijs van stopzetting aan uw sociale-verzekeringsfonds en brengt uw ziekenfonds op de hoogte.
De onderneming stopzetten gebeurt in twee stappen: eerst de ontbinding en dan pas de vereffening.
- Stap 1
Ontbinding
Met ontbinding bedoelt men de beslissing van de vennoten om de vennootschap te liquideren en een vereffenaar aan te stellen die die taak op zich neemt. Zodra de vennootschap ontbonden is, bestaat ze alleen nog om ze te vereffenen.
- Stap 2
Vereffening
De vereffening heeft te maken met het voldoen van de rekeningen. De schuldeisers moeten betaald worden met de opbrengst van de verkoop van de activa. Wat overblijft, gaat naar de aandeelhouders.
Faillissement
Als u als ondernemer uw financiële verplichtingen niet meer kunt nakomen en u bovendien geen krediet of uitstel van betaling meer kunt krijgen, dreigt het faillissement. Het gaat daarbij niet om eenmalige of tijdelijke wanbetalingen: bij een faillissement kunt u uw rekeningen structureel niet meer betalen en is er geen realistisch zicht op beterschap.