Gedaan met laden. U bevindt zich op: Onderneming in moeilijkheden

Onderneming in moeilijkheden

Ondernemers kunnen met diverse moeilijkheden geconfronteerd worden. Zij kunnen bij de overheid of verschillende organisaties aankloppen voor begeleiding of hulp.

Noodgedwongen onderbreking of stopzetting door overmacht

Zelfstandigen die kampen met bepaalde moeilijkheden, kunnen onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op een van de uitkeringen van het overbruggingsrecht. Er zijn verschillende situaties waarin u mogelijk in aanmerking komt: als u failliet verklaard wordt, in collectieve schuldenregeling zit of noodgedwongen (al dan niet tijdelijk) de deuren moet sluiten (bijvoorbeeld wegens brand, een natuurramp, vernieling van uw zaak, een beroepsallergie waardoor u niet langer kunt werken, enz.)

Om na te kijken of u in aanmerking komt, neemt u contact op met uw sociale-verzekeringsfonds.

Vlaamse Kredietbemiddelaar

Bent u ondernemer en heeft uw bank uw kredietaanvraag geweigerd? Zitten de onderhandelingen met uw bank vast? Ondervindt u moeilijkheden bij de financiering van uw onderneming en slaagt u er zelf niet in uw financieringsprobleem op te lossen?
De dienstverlening van de Vlaamse Kredietbemiddelaar is toegankelijk voor iedere Vlaamse onderneming (incl. vzw’s) die bij de bank(en) moeilijkheden ondervindt om een probleem met bestaande en/of met het bekomen van nieuwe professionele kredieten op te lossen. De tussenkomst van de Kredietbemiddelaar is vertrouwelijk, neutraal en gratis.

Begeleiding voor ondernemers in moeilijkheden

DYZO ondersteunt en begeleidt zelfstandige ondernemers in moeilijkheden. Dyzo biedt, als VLAIO-partner, gratis bedrijfseconomische, juridische en psychologische begeleiding. Ondernemers kunnen bij DYZO in alle discretie terecht voor het redden van hun zaak , voor het leefbaar maken van een faillissement en voor ondersteuning van een nieuwe start na een faillissement. Met de steun van DYZO kunt u als gefailleerde of bijna gefailleerde ondernemer uw leven weer zo goed mogelijk op de rails proberen te krijgen.

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest helpt het Centrum voor Ondernemingen in moeilijkheden(opent in nieuw venster) (COm) zelfstandigen en bedrijfsleiders hun problemen te identificeren en een strategie uit te werken om uit de crisis te raken.

Financiële problemen bij wegenwerken

Als uw zaak door wegenwerken moeilijk bereikbaar wordt voor uw klanten, kan dat een zware impact hebben op uw omzet. Daarom kunt u daarvoor van de overheid een tegemoetkoming krijgen.

De hinderpremie biedt wat financiële ademruimte aan kleine ondernemingen om vindingrijk te werk te gaan bij werken voor hun deur. Zo kunnen ze hun klanten informeren en blijven bedienen tijdens die periode. Bedrijven die bij ernstige hinder door werken hun activiteiten moeten stopzetten, waardoor het voortbestaan van hun zaak in het gedrang komt, kunnen een sluitingspremie krijgen.

Moeilijkheden bij het betalen van uw sociale bijdragen

Hebt u moeilijkheden om uw sociale bijdragen te betalen? Dat kan zware gevolgen hebben. Zo kunt u uw sociale rechten verliezen (bijvoorbeeld tegemoetkomingen van de ziekteverzekering) en dreigt u de schulden op te stapelen, want uw sociale bijdragen worden verhoogd als u ze niet tijdig betaalt. Neem daarom onmiddellijk contact op met uw sociale-verzekeringsfonds. Misschien zijn er alternatieve mogelijkheden voor het betalen van uw sociale bijdragen, bijvoorbeeld via een afbetalingsplan of via de kwijtschelding van verhogingen (onder bepaalde voorwaarden).