Gedaan met laden. U bevindt zich op: OSLO Modderstroom Monitoring Evenementen

OSLO Modderstroom Monitoring

Meer dan 100 gemeenten in Vlaanderen ervaren regelmatig water- en modderoverlast als gevolg van bodemerosie, vooral tijdens hevige regenval. Deze modderstromen kunnen met een snelheid tot wel 80 km/uur de lager gelegen (woon)gebieden bereiken en veroorzaken schade aan straten, woningen, waterlopen, rioleringen en waterzuiveringsinstallaties. Als er geen adequate maatregelen worden genomen, zal de modderoverlast in de toekomst alleen maar erger worden als gevolg van klimaatverandering.

Om bodemerosie en de bestrijdingsmaatregelen, met name erosiepoelen, duurzaam en efficiënt op te volgen, te evalueren en nauwkeurigere voorspellingen te maken, is monitoring essentieel. Deze monitoring moet de verantwoordelijke instanties waarschuwen om preventieve maatregelen te nemen om modderstromen te voorkomen of te beperken. De monitoring zal worden uitgevoerd met behulp van sensoren zoals peilsensoren, pluviometers en bodemvochtsensoren. De sensordata wordt in realtime verzameld op een centraal dataplatform, waar analyses worden uitgevoerd om voorspellingen te doen, waarschuwingen te genereren en visualisaties te tonen in dashboards.

Doel
In het voorgaande VLOCA-traject voor het VLAIO City of Things project ‘modderstroommonitoring” werd dankzij uw bijdrage gebouwd aan de data architectuur. Erosiepoelen kunnen een oplossing bieden bij de modderoverlast. In juni gaan we van start met het OSLO-traject om de datastromen semantisch te modelleren en de structuur van de data te standaardiseren. Hierbij leggen we de focus op het opzetten van een gegevensuitwisseling tussen o.a. steden en gemeenten, landbouwers, milieudiensten, waterbeheerders, onderzoeksinstituten en burgers. Ook voor dit traject is uw kennis en expertise een grote meerwaarde.

Doelgroep
Iedereen die affiniteit heeft met de het monitoren van erosiepoelen en wil meewerken aan dit traject is welkom. Er zijn geen vereisten nodig met betrekking tot IT-kennis, we streven ernaar zowel technische stakeholders als ervaringsdeskundigen uit de business samen te brengen.

Samen met alle stakeholders worden de use cases en de datastandaard voorgesteld en iteratief verbeterd. Door de semantische stromen te verduidelijken, worden de gegevens begrijpelijk, vindbaar en beter verbonden met andere gegevensbronnen. Zo wordt uiteindelijk een volwaardige datastandaard gecreëerd.

Meer info over OSLO vindt u op https://www.vlaanderen.be/digitaal-vlaanderen/onze-oplossingen/oslo

Tijdens dit traject worden 3 werkgroepen gepland. Hieronder vindt u een overzicht van de data voor de werkgroepen. Als u geïnteresseerd bent in deelname, klik dan op onderstaande links.