Gedaan met laden. U bevindt zich op: OSLO Citerra Evenementen

OSLO Citerra

In samenwerking met Mobiliteit en Parkeren Antwerpen en de Stad Antwerpen werkt VLOCA (Vlaamse Open City Architectuur) samen met OSLO (Open Standaarden voor Linkende Organisaties) aan een City of Things project genaamd "Citerra". Citerra staat voor 'City Environmental Regulations and Rights for Access' en verbindt verschillende stakeholders, zoals steden, gemeenten, bedrijven, burgers, verenigingen en overheden, met de lokale regelgeving.

Op dit moment is de informatie over verschillende gereglementeerde zones in de stad niet goed georganiseerd, wat het voor burgers en bedrijven moeilijk maakt om te begrijpen welke regels waar van toepassing zijn. Het handmatig invullen van persoonlijke gegevens bij herhaalde aanvragen leidt ook tot frustratie. Om dit te verbeteren, streeft het project ernaar gebruikers zelf hun profiel te laten beheren, inclusief het toevoegen van extra nummerplaten, en om gegevens automatisch in te vullen bij nieuwe aanvragen. Bovendien voldoet het project aan de Europese Directive over "Intelligent Transport Systems" door steden te verplichten Urban Vehicle Access Rights (UVAR) data naar het Europese Platform te uploaden, wat geautomatiseerd zal verlopen.

Doel
Het doel van Citerra is om alle regelgevingen te centraliseren en te uniformeren, waarbij de aanvragen voor vergunningen kunnen worden ingediend. De focus van dit City of Things traject ligt op vergunningen voor autoluwe zones of gebieden met cameratoezicht. Hoewel de Stad Antwerpen het project leidt, is het de bedoeling om dit initiatief uit te breiden naar alle lokale besturen.

Doelgroep
Iedereen die affiniteit heeft met - of genoodzaakt is om - een vergunning voor het betreden van een autoluwe zone aan te vragen, is meer dan welkom in dit traject. Er zijn geen vereisten nodig met betrekking tot IT-kennis, we streven ernaar zowel technische stakeholders als ervaringsdeskundigen uit de business samen te brengen.

Samen met alle stakeholders worden de use cases en de datastandaard voorgesteld en iteratief verbeterd. Door de semantische stromen te verduidelijken, worden de gegevens begrijpelijk, vindbaar en beter verbonden met andere gegevensbronnen. Zo wordt uiteindelijk een volwaardige datastandaard gecreëerd.

Meer info over OSLO vindt u op https://www.vlaanderen.be/digitaal-vlaanderen/onze-oplossingen/oslo

Tijdens dit traject worden 3 werkgroepen gepland. De eerste thematische werkgroep vindt fysiek plaats in het Virginie Lovelinggebouw (VAC Gent). De andere werkgroepen gaan virtueel door via Teams. Hieronder vindt u een overzicht van de data voor de werkgroepen. Als u geïnteresseerd bent in deelname, klik dan op onderstaande links.