Gedaan met laden. U bevindt zich op: Ben jij een bondgenoot voor je LGBTQIA-collega’s? Nieuwsberichten over diversiteitsbeleid

Ben jij een bondgenoot voor je LGBTQIA-collega’s?

Nieuwsbericht
17 mei 2024

Op 17 mei is het Internationale Dag tegen Holebi- en Transfobie (IDAHOT). De Vlaamse overheid werkt aan een werkomgeving waar iedereen zich thuis kan voelen. Wil jij weten hoe je je LGBTQIA-collega’s kan ondersteunen op het werk? Lees dan de 5 tips hieronder.

  • Stap 1

    Je steun voor LGBTQIA-collega’s zichtbaar maken

    Met deze kleine gebaren kun je uitdragen dat je er voor je LGBTQIA-collega’s bent. Zo creëer je ruimte om het gesprek aan te gaan over thema’s als gender- en seksuele diversiteit.

    Je kunt...

  • Stap 2

    Jezelf informeren over gender- en seksuele diversiteit

    Gender is voor velen een complex en veelzijdig concept. Laat je daardoor niet afschrikken. Wil je meer weten over genderdiversiteit en de verschillende aspecten die iemands gender bepalen? Bekijk dan de webpagina ‘Gender- en seksuele diversiteit’.

  • Stap 3

    Genderinclusieve taal gebruiken

    Taal kan een enorme impact hebben op individuele personen. Als je genderinclusieve of genderbewuste taal gebruikt, zorg je ervoor dat iedereen zich herkent, sluit je niemand uit en draag je bij aan de vermindering van genderstereotypering.

    Ga bijvoorbeeld niet zomaar uit van iemands genderexpressie. Je kan altijd vragen op welke manier collega’s aangesproken willen worden (bijvoorbeeld zij/haar, hij/zijn, die/hun.) Zo hoef je niet bang te zijn om iets verkeerds te zeggen.

    Meer info en tips over genderinclusief taalgebruik vind je op de webpagina ‘Genderbewust taalgebruik’.

  • Stap 4

    Geen opdringerige of ongepaste vragen stellen

    Opdringerige vragen stellen over het leven van collega’s is eigenlijk nooit beleefd. Toch krijgen LGBTQIA+-personen vaak persoonlijke vragen over hun lichaam en seksleven.

    Het is prima om nieuwsgierig te zijn en meer te willen weten, maar het is vaak beter om te wachten tot een collega die informatie zelf geeft. Vergeet daarbij niet om te respecteren wat iemand met je deelt en het vertrouwelijk te houden.

  • Stap 5

    Grenzen trekken wanneer nodig

    Voor LGBTQIA-collega’s is het soms moeilijk om zelf incidenten te melden uit angst om zichzelf te outen of omdat ze bang zijn voor negatieve gevolgen. Daarom is het belangrijk dat bondgenoten zich uitspreken als ze getuige zijn van ongepast of discriminerend gedrag op de werkvloer. Probeer dan een actieve omstaander te zijn.

    Krijg je te maken met discriminatie? Meld het bij de dienst Diversiteitsbeleid. Bij pestgedrag kun je terecht bij een vertrouwenspersoon of de preventieadviseur psychosociaal welzijn van je entiteit.

Meer informatie of een vraag?