Gedaan met laden. U bevindt zich op: Terugblik Trefdag Brussel 2024 Nieuws

Terugblik Trefdag Brussel 2024

Nieuwsbericht
7 oktober 2024

Op dinsdag 10 september 2024 organiseerde het Team Coördinatie Brussel de vierde editie van de Trefdag Brussel in het Marie-Elisabeth Belpairegebouw van de Vlaamse Overheid. De genodigden waren alle organisaties die de afgelopen jaren ondersteund werden door het Brusselbeleid.

De Trefdag Brussel heeft verschillende doelstellingen:

  • de Vlaams-Brusselse partners met elkaar verbinden
  • de Vlaams-Brusselse partners meer betrekken bij het beleid en hen er meer over informeren
  • op zoek gaan naar inspirerende goede praktijken, die gedeeld kunnen worden. De deelnemers konden kiezen uit vier themassies:

Themasessie 1: Kaiser Permanente als voorbeeld van een organisatiemodel

Het Huis voor Gezondheid streeft ernaar om, geïnspireerd door het model Kaiser Permanente, een groot deel van haar aanbod op een toegankelijke manier te delen met een breed doelpubliek. Zo maakt de organisatie tijd en middelen vrij om voor subdoelgroepen of op individueel niveau een aanbod op maat aan te bieden. In deze sessie deelt het Huis voor Gezondheid de praktische aanpak, wat de goede praktijken zijn en hoe jij dit naar je organisatie kan vertalen.

Themasessie 2: Hoe de maatschappelijke realiteit van de stad weerspiegelen in je festival/event?

Moeten alle festivals toegankelijk zijn voor iedereen? Hoe inclusief kan een Brussels (muziek)festival zijn? Hoe een festival uit handen geven? Kan een sterke baseline ook een valkuil zijn? Op die vragen zoeken we samen een antwoord. Vier organisaties getuigen: Listen!, Brussels Jazz Weekend, Plazey en Zinneke.

Themasessie 3: Hoe een armoede-sensitieve kijk je een organisatie kan verrijken

De armoedecijfers in Brussel zijn torenhoog. Wegkijken is geen optie. Hoe gaan we de confrontatie met deze realiteit constructief aan? Hoe betrek je op respectvolle manier mensen in armoede binnen je organisatie? Hoe bereik je hen? Ervaringsdeskundigen nemen het woord. Het Brussels Platform Armoede geeft tips en reikt tools aan om mee aan de slag te gaan. Hogeschool Odisee en het Klarafestival getuigen.

Themasessie 4: Hoe gaat het met de Broedplekken?

De 12 Brusselse Broedplekken zijn volop in ontwikkeling. In deze verdiepende sessie nemen twee Broedplekken het woord om hun ervaring te delen en te vertellen waar ze tegenaan lopen. RAUM uit Utrecht brengt een inspirerende praktijk uit het buitenland. We voorzien ook voldoende ruimte om met elkaar in gesprek te gaan.

Ook organisaties die interesse hebben om een Broedplek op te starten zijn van harte welkom op deze sessie. Zowel organisaties met een vraag naar plek als organisaties met ruimte te veel, brengen we na afloop van deze sessie graag met elkaar in contact. Roeland Dudal van Architecture Workroom Brussels leidt het geheel in goede banen.