Gedaan met laden. U bevindt zich op: Zelfrealisatie bij onteigening (indien van toepassing)

Zelfrealisatie bij onteigening (indien van toepassing)

De persoon die onteigend wordt, krijgt de kans om het project van de overheid die wil onteigenen, zelf te realiseren. Als die persoon aantoont dat hij dat kan en de overheid willigt zijn verzoek in, mag de onteigening niet meer plaatsvinden.

Voorwaarden 

De eigenaar van het onroerend goed of de houder van een afzonderlijk kan de onteigenende overheid tijdens het openbaar onderzoek vragen om het onteigeningsdoel alleen of samen met andere te onteigenen eigenaars zelf te realiseren. De overheid kan die vraag inwilligen als de persoon aan 3 voorwaarden voldoet. Hij moet:

  1. In staat zijn de doelstelling van algemeen belang te realiseren.

  2. Bereid zijn om dat te doen met concrete, realistische en uitgeschreven plannen die overeenstemmen met de bestemmings-, verkavelings- en inrichtingsvoorschriften en de projectnota.

  3. Bereid en in staat zijn om de doelstelling te realiseren en eventueel in stand te houden binnen de vorm, de wijze van uitvoering en de termijn die de onteigenende overheid in de projectnota vermeldt. Hij moet aangeven hoe zijn zelfrealisatie volledig aan de projectnota beantwoordt en hoe hij met de overheid zal samenwerken om haar doelstelling te bereiken.

De vraag om de doelstelling zelf te realiseren, geeft de aanvrager niet automatisch het recht om dat ook te doen. Als de onteigenende overheid oordeelt dat het voorstel tot zelfrealisatie niet voldoet aan alle voorwaarden, kan de overheid met een motivatie beslissen om niet op zijn vraag in te gaan.

Ligt er een op het eigendom? Dan moet de aanvrager aantonen dat dat recht binnen afzienbare tijd wordt beëindigd of dat het verenigbaar is met de projectnota.

Let op: weg-, spoor-, haven- en waterweginfrastructuur en alles wat daarmee samenhangt, mogen te onteigenen personen niet zelf realiseren.