Gedaan met laden. U bevindt zich op: Lezingen Zie ons doen

Lezingen

Verzamelen geblazen voor de Vlaamse universiteiten. Zij laten ons in pitchvorm kennismaken met Europees ondersteund onderzoek. Congres- en erfgoedcentrum Lamot verwelkomt trouwens nóg meer spelers die de context van Vlaanderen in Europa komen toelichten. Onder hen het Verbindingsbureau Europees Parlement en het Verbindingsbureau Europese Commissie, Europese fondsen.

Lamot

Lezingen van 40 minuten

Chantal Mathieu (KU Leuven)

Endicrinoloog Chantal Mathieu doet onderzoek naar diabetes type 1. Met Europese steun coördineert ze het INNODIA-project waar ongeveer dertig kennisinstellingen en andere organisaties uit heel Europa aan meewerken.

Peter Tom Jones (KU Leuven)

Peter Tom Jones is directeur van het Instituut voor Duurzame Metalen en Mineralen. In Vlaanderen is hij een autoriteit als het gaat over kritieke metalen, grondstoffen die Europa nodig heeft om een energietransitie te kunnen waarmaken.

Annemie Bogaerts (UAntwerpen)

Annemie Bogaerts doet als hoogleraar aan het Departement Chemie onderzoek naar plasma voor duurzame chemie en heeft daarvoor een ERC Synergy Grant op zak.

Sarah Lebeer (UAntwerpen)

Sarah Lebeer is professor microbiologie en bio-ingenieur. Ze trekt het baanbrekende Europese Isala-onderzoek naar het vaginale microbioom, meteen het grootste onderzoek ter wereld..

Wim Hardyns (UGent)

In zijn door de ERC gefinancierd big data policing-project BIGDATPOL gebruikt criminoloog Wim Hardyns historische en real-time gegevens om te voorspellen wanneer en waar zich risico’s op criminaliteit voordoen.

Nele De Belie (UGent)

Professor Nele De Belie doet met Europese steun onderzoek naar zelfhelend beton: beton waarin scheurtjes zich vanzelf dichten.

Bram Vanderborgt (VUB & IMEC)

In zijn SHINTO-project introduceert professor robotica Bram Vanderborgt zelfherstellende materialen voor zachte robots. Daardoor wordt hun levensduur verlengd en hun betrouwbaarheid vergroot.

An Jacobs (VUB & SMIT)

Socioloog An Jacobs bestudeert robotica vanuit een sociaal-wetenschappelijke invalshoek: ‘hoe kunnen mensen en robots met elkaar samenwerken?’. Met de VUB neemt ze deel aan het Europees gefinancierde SOPHIA-project waarin een nieuwe generatie coöperatieve mens-robotsystemen wordt ontwikkeld.

Niel Hens (UHasselt)

Niel Hens coördineert een Europees onderzoeksproject dat landen beter moet voorbereiden op nieuwe uitbraken van infectieziekten. De professor won eerder al de jaarprijs Wetenschapscommunicatie van de KVAB.

Patrizia Zanoni (UHasselt)

Professor Patrizia Zanoni zal het project HorizonEurope INSPIRE toelichten. Europa’s Centre of Excellence op het vlak van inclusieve gendergelijkheid in onderzoek en innovatie. Het project is een samenwerking tusssen verschillende Europese partners, met als doel baanbrekende beleidsbenaderingen ontwikkelen om meer gelijkheid te krijgen in het hoger onderwijs en onderzoek en innovatie.

Jo De Boeck (IMEC)

Jo De Boeck geeft deeltijds les aan de KUL en is de huidige Chief Strategy Officer (CSO) van Imec. De wereldleider op het gebied van R&D en innovatie op het gebied van nano-elektronica en digitale technologieën. Jo De Boeck zal ondere andere toelichten wat de EU Chips Act is, en de rol die Imec hierin speelt.

Jan Buysse (VLEVA)

Zie Vlaanderen doen!

Ook binnen het besluitvormingsproces van de Europese Unie. Met een eigen vertegenwoordiging bij de EU en een unieke ‘Vlaams-Europese’ verbinding tussen de EU-instellingen, Vlaamse overheden en middenveld. Via VLEVA. Om zo sneller en beter op de hoogte te zijn van nieuwe EU-beleidsinitiatieven en financieringsmogelijkheden en onze Vlaamse EU-standpunten systematisch ‘van onderuit’ te voeden en versterken.

Tijdens deze workshop kom je te weten hoe dat precies in zijn werk gaat en vooral hoe jij, via VLEVA, mee de vinger aan de Europese pols kan houden.

Café Europa

Begin vorige eeuw waren koffiehuizen dé plek waar burgers het dagelijkse nieuws bespraken en met elkaar in debat gingen. Een lange en rijke traditie die het Hannah Arendt Instituut graag in ere herstelt. Met Café Europa gaan de deuren open voor iedere burger die mee wil denken, praten en debatteren over actuele maatschappelijke thema’s – en dat bij een kop koffie of een goed glas wijn.

Hanna Arendt Instituut - 14 uur

Sofagesprek: Europa, dat zijn wij

Hoe kwam Europa tot stand? Hoe beleven we onze Europese identiteit? En hoe brengen we Europa dichter bij burgers – en omgekeerd? Zes inspirerende stemmen laten hun licht schijnen.

Het Project Europa

Met Hendrik Vos en Heleen Touquet
Europa is voor altijd een onvoltooid project. Er was nooit een draaiboek of een breed gedragen plan en toch ontstond de Europese Unie. Hoe kwam Europa tot stand? En hoe staat het er vandaag voor?

Europa en haar burgers

Met Kristof Calvo & Hilde Vautmans
Burgers hebben geen directe invloed op de Europese besluitvorming. Nochtans hebben de beslissingen die in Brussel worden genomen, een directe impact op het samenleven in onze steden en gemeenten. Hoe brengen we Europa dichter bij burgers – en omgekeerd?

Europa en haar bewoners

Met Lieve Blancquaert & Lisette Ma Neza
Europa is een lappendeken van culturen, talen en landschappen. Wie zijn de vele gezichten van Europa? Wat is hun verhaal? Hoe beleven we hun Europese identiteit? En wat hebben wij te vertellen over Europa, het continent dat onze gedeelde thuis is?