Gedaan met laden. U bevindt zich op: Europese architectuurprijzen bouwen aan duurzaamheid Zie ons doen

Europese architectuurprijzen bouwen aan duurzaamheid

Hoe Vlaamse architectuur schittert in Europa

Vraag toeristen van over de hele wereld waarom ze naar Europa komen, en in hun antwoord klinkt steevast: ‘voor de architectuur’. Nergens is architectuur zo divers als in Europa. In een tweejaarlijkse prijsuitreiking, beter bekend als de EUmies Awards, worden de verdiensten van Europa’s meest gewaardeerde bouwkunstenaars in de schijnwerpers gezet.

Bouwen aan duurzaamheid

Architectuur vormt de basis voor uitwisseling van ideeën, maar definieert ook de gemeenschappelijke Europese cultuur. Precies met deze woorden duidt de European Union Prize for Contemporary Architecture / Mies van der Rohe Awards de rol van architectuur in Europa. De prijs vestigt de aandacht op de ontwikkeling van nieuwe concepten en technologieën en brengt burgers en openbare instellingen inzichten bij op vlak van duurzaamheid. Als we duurzame steden en gemeenschappen willen bouwen, speelt architectuur een belangrijke rol.

Klimaatuitdagingen maken dat we bewust moeten omgaan met onder meer warmteopslag, vergroening en waterafvoer. Een uitgekiende balans tussen de kwaliteit van leven en de kwaliteit van onze omgeving is daarbij cruciaal. En dat is precies het uitgangspunt van de vakjury’s wanneer zij de prestaties beoordelen van Europese architecten die meedingen naar een EUmie Award. Negatieve milieueffecten van de bouw minimaliseren. En de sociale, culturele en economische voordelen van duurzame groei bevorderen. Het is een opdracht die de European Union Prize for Contemporary Architecture / Mies van der Rohe Awards ter harte neemt. Zo wordt ze een platform voor onderzoek, ontwikkeling en implementatie van duurzame architectuur.

Punten voor Vlaanderen

In 2024 doen er 38 landen mee. Vakjury’s uit deze landen selecteren de meest indrukwekkende, mooie en vernieuwende bouwprojecten die in 2022 en 2023 werden opgeleverd. Van de 362 geselecteerde gebouwen komen er maar liefst 18 uit België (Vlaanderen en Brussel). Enkel Spanje, Frankrijk en Duitsland doen het beter. Een sterk resultaat dat we te danken hebben aan een levendig Vlaams-Brussels ecosysteem van publieke opdrachtgevers, architectuurinstituten,-centra en -opleidingen. Met bescheiden materiaalgebruik een grote ruimtelijke én sociale impact creëren, het is iets waar Vlaanderen in het buitenland hoge ogen mee gooit. En ook al zit een finaleplaats er deze editie niet in, onze toonaangevende positie in Europa zorgt misschien wel voor een finaleplek in 2026!

Herbestemmen, helemaal ons ding

Een groot deel van de nominaties bestaat uit herbestemmingen: bestaande gebouwen die een nieuwe invulling krijgen. Dat is pas toekomstgericht! Zo werd Het Steen in Antwerpen verbouwd tot toeristisch belevingscentrum, en is een oude brandweerkazerne in Kortrijk nu een Deelfabriek en ontmoetingsplaats voor burgerinitiatieven. In het Pajottenland kreeg het plattelandscentrum Paddenbroek een glazen stolp over zich heen, en ook het Gentse Wintercircus gooit hoge ogen. Andere genomineerde Vlaamse architectuurparels zijn het Antwerpse ZNA Cadix ziekenhuis, het nieuwe beurs- en congrescentrum in Brugge, Timelab en Cohousing Jean in Gent, en het Honkhuis en jtB huis in Leuven.

Benieuwd naar de Europese architectuurprijs, de genomineerde gebouwen en de finalisten? Je vindt alle informatie op de EUmies Award-website(opent in nieuw venster).

Ontdek meer interessante verhalen