Gedaan met laden. U bevindt zich op: Smullen van CO2-neutrale tomaten en aardbeien Zie ons doen

Smullen van CO2-neutrale tomaten en aardbeien

Vlaanderen en Nederland zetten in Europa de toon met duurzame glastuinbouw

Tomaten wegdenken uit je dagelijkse menu, da’s geen makkelijke opgave. Toch levert het kweken ervan in verwarmde serres best wat CO2-emissie op. Daar wou het GLITCH-project iets aan doen. Onderzoekers, glastuinbouwers, bedrijven en proefcentra uit Vlaanderen en Nederland gingen samen aan de slag om energie-efficiënte en klimaatneutrale teeltechnieken en -systemen te ontwikkelen. Want ook in de glastuinbouw is een weloverwogen gebruik van fossiele energie onmisbaar voor de toekomst.

Hightech in de serre

Of dat straffe innovaties opleverde? Absoluut. Zo ontwikkelden de partners, in samenwerking met fabrikanten, energie-balancerende schermen die overdag licht en warmte van de zon opvangen. Door isolerende eigenschappen houden ze die ‘s nachts vast. Ook bedachten ze een systeem dat via vochtcaptatie warmteverliezen in de serres kan reduceren. Op die manier wordt er een heel stuk efficiënter omgegaan met energieverbruik en dat scheelt natuurlijk in CO2-uitstoot.

Cocreatie: sleutel tot succes

GLITCH staat voor ‘glastuinbouw innoveert door cocreatie met koolstofarme hightech’. In het project deelden 13 partners hun kennis, techniek en passie. Het sleutelwoord? Cocreatie. Iedereen werkt samen aan praktijkgerichte, milieuvriendelijke oplossingen die aansluiten bij de noden van de sector. GLITCH-onderzoekers stippelden verschillende innovatietrajecten uit voor tomaten-, sla-, komkommer-, aardbeien- en paprikateelt. De glastuinbouwsector in de grensregio behoort tot de absolute wereldtop. Interreg Vlaanderen-Nederland ondersteunt dan ook deze samenwerking voor een slimmer, groener en socialer Europa.

Kompas naar een duurzame toekomst

Om ervoor te zorgen dat innovaties ook echt voet aan de grond krijgen, ontwikkelden de GLITCH-partners het GLITCH Kompas. Deze online tool begeleidt ambitieuze telers en koplopers in de glastuinbouwsector in zeven stappen naar de implementatie van duurzame oplossingen, van idee tot eindproduct.

Benieuwd naar meer hightech in onze serres? Check de GLITCH(opent in nieuw venster)-website.

En wat na GLITCH?

Natuurlijk stoppen de inspanningen niet. Met ENERGLIK heeft GLITCH een waardige opvolger te pakken. Als een nieuw lopend Interreg-project tussen Vlaanderen en Nederland bouwt ENERGLIK verder op de resultaten van het vorige project. ENERGLIK moet aantonen hoe klimaatneutrale glastuinbouw ook economisch rendabel kan zijn. Daarvoor ligt de focus op vier innovatietrajecten.
  1. Captatie, zuivering en opslag van CO2
  2. Optimalisatie van isolerende dag-, en nachtschermen
  3. Optimalisatie van energie-efficiënte ontvochtiging om schimmels tegen te gaan
  4. Ontwikkeling en optimalisatie van sensoren om de schimmeldruk op te volgen en de teeltsturing te ondersteunen
Met deze trajecten draagt ENERGLIK(opent in nieuw venster) bij aan de ambitieuze doelstelling van de EU om klimaatneutraal te zijn tegen 2050.

Ontdek meer interessante verhalen