Gedaan met laden. U bevindt zich op: Emilie doet haar job voor een sterkere samenleving

Emilie doet haar job voor een sterkere samenleving

Emilie werkt bij het Agentschap Binnenlands Bestuur voor de afdeling Gelijke Kansen, Integratie en Inburgering. Ze is er niet alleen beleidsmedewerker, maar ook Vlaams aanspreekpunt rond radicalisering, extremisme en polarisering.

Dingen in beweging krijgen

Emilie studeerde af als maatschappelijk assistente en criminologe. Eerder werkte ze al voor het Comité voor Bijzondere Jeugdzorg en op de sociale dienst van de jeugdrechtbank. “Ik bleef daar steeds op een aantal structurele problemen botsen, waardoor ik niet altijd de hulp kon bieden die ik wilde. Toen begon het bij mij te kriebelen om op beleidsniveau dingen in beweging te krijgen, en echt iets te veranderen,” vertelt ze.

“Ik heb een tiental jaar als beleidsmedewerker voor het Departement Onderwijs gewerkt rond thema’s als spijbelen, gedragsproblemen op school, tienerzwangerschappen, … En toen waren daar de aanslagen van 2016 en werd ik aangewezen als aanspreekpunt rond radicalisering.”

“We verleggen misschien niet altijd rotsblokken, maar wel regelmatig kiezelsteentjes."

Een tastbaar eindpunt

“Kort samengevat coördineren mijn collega’s en ik de engagementen van de Vlaamse regering in een actieplan en staan we in voor de uitrol van de engagementen van de eigen minister,” vertelt Emilie. “De minister wilde bijvoorbeeld extra ondersteuning voor lokale besturen, dus hebben wij een oproep gelanceerd voor een expertenpool radicalisering. De expertenorganisaties moesten door ons gejureerd worden en achteraf opgevolgd, geëvalueerd en bijgestuurd worden waar nodig. 1 keer per jaar bieden we ook een basisvorming aan, in de vorm van een studiedag. Dergelijke concrete realisaties met een tastbaar eindpunt geven me de meeste voldoening.”

Emilie werkt in een team van 3. “Ik neem de coördinatie binnen de Vlaamse overheid en afstemming met de veiligheidsdiensten op mij. Wij zetten in op preventie, maar het is belangrijk om af te stemmen met het repressieve luik, voornamelijk een federale bevoegdheid. Wij initiëren ook wetenschappelijk onderzoek. Er komt dus wel wat denkwerk bij kijken.”

Kiezelsteentjes verleggen

Haar werk is bovendien nooit ver weg. “Je kan geen krant openslaan of het gaat om een aanslag in Rusland of Gaza. Zo’n dingen hebben impact op mijn job en het dreigingsbeeld in ons land. Ik volg de actualiteit dus op de voet.”

“We verleggen misschien niet altijd rotsblokken, maar wel regelmatig kiezelsteentjes,” besluit Emilie. “En zo krijgen we stukje bij beetje dingen in beweging en verandering.”