Gedaan met laden. U bevindt zich op: Heist-op-den-Berg en Kontich/Lint zijn in 2025 Bijenvriendelijkste Gemeente Nieuws

Heist-op-den-Berg en Kontich/Lint zijn in 2025 Bijenvriendelijkste Gemeente

Nieuwsbericht
10 december 2024

Bijen en andere wilde bestuivers zijn cruciaal voor onze biodiversiteit en voedselproductie. Om deze waardevolle insecten te ondersteunen, organiseert de werking rond Week van de Bij van het Departement Omgeving jaarlijks de verkiezing van de Bijenvriendelijkste Gemeente, in samenwerking met de Vereniging Voor Openbaar Groen. 

De winnaars

In 2024 namen 90 steden en gemeenten deel, waarvan er 86 werden weerhouden. Met indrukwekkende initiatieven zetten zij zich in om hun groene ruimtes bijvriendelijk te maken en hun inwoners te sensibiliseren.

In de categorie van steden en gemeenten met meer dan 40.000 inwoners behaalde Heist-op-den-Berg de titel dankzij een brede en strategische aanpak. De gemeente ontwikkelde in 2022 een bijenplan dat focust op ecologisch beheer, pesticidevrij onderhoud, en het creëren van nestplaatsen. Elk jaar worden insectenhotels geplaatst, vaak in samenwerking met lokale scholen. Daarnaast richtte de gemeente zich op educatie, zoals een bijenquiz in de bibliotheek en informatiecampagnes op sociale media.

In de categorie onder 40.000 inwoners wonnen Kontich en Lint samen door hun intergemeentelijke samenwerking. Kontich plantte al 17.000 bomen als deel van hun doel om tegen 2030 voor elke inwoner een boom of struik te hebben. Lint introduceerde een bijenvoederautomaat, waarbij voorbijgangers voor € 0,50 bloemenzaadjes konden kopen. Samen organiseerden ze de Bee Happy-week, een evenement vol workshops, educatie en sensibilisering.

    Inspirerende voorbeelden

    In groen: de gemeenten die de afgelopen 10 jaar inspanningen deden in het kader van de wedstrijd 'Bijenvriendelijkste Gemeente'.

    Veel andere gemeenten lieten ook zien dat kleine stappen een groot verschil maken. In Jabbeke werd een demonstratietuin aangelegd, waar inwoners inspiratie opdoen voor een bijvriendelijke tuin. In Beringen ontvangen trouwers een verrassingspakket met zaadbommen om bijen te helpen. Laakdal legde langs invalswegen bestuiverseilanden aan met waterpartijen en bloeiende planten. In Buggenhout werden bijenburchten gebouwd met vrijgekomen zandgrond, wat perfect aansluit bij de natuurlijke nestbehoeften van wilde bijen.

    Deze initiatieven tonen aan dat gemeenten overal in Vlaanderen bijdragen aan een leefbare omgeving voor bijen. Het resultaat? Meer biodiversiteit en een groenere toekomst voor mens en natuur.

    Bijensymbolen

    De jury kende aan alle deelnemende steden en gemeenten een aantal bijensymbolen toe om hen te bekronen voor hun inspanningen.

    • 5 bijensymbolen: Beringen, Brugge, Izegem, Knokke-Heist
    • 4 bijensymbolen: Beveren, Brasschaat, Damme, Diksmuide, Eeklo, Genk, Harelbeke, Hasselt, Heist-op-den-Berg, Jabbeke, Kontich, Lint, Staden, Torhout, Wommelgem, Zaventem
    • 3 bijensymbolen: Antwerpen-Berchem, Antwerpen-Ekeren, Antwerpen-Berendrecht-Zandvliet-Lillo, Antwerpen-Hoboken, Antwerpen-Wilrijk, Berlaar Blankenberge, Bocholt, Bornem, Brecht, De Panne, Geel, Gistel, Hooglede, Hoogstraten, Ichtegem, Ieper, Koksijde, Kortrijk, Kruibeke, Laakdal, Landen, Londerzeel, Lummen, Machelen, Meulebeke, Mol, Nijlen, Oostende, Oudsbergen, Roeselare, Rumst, Schoten, Sint-Gillis-Waas, Sint-Katelijne-Waver, Veurne, Wingene, Zedelgem, Zwevegem
    • 2 bijensymbolen: Antwerpen-Antwerpen, Antwerpen-Merksem, Avelgem, Begijnendijk, Bree, Buggenhout, Denderleeuw, Dilsen-Stokkem, Duffel, Kortemark, Lede, Malle, Menen, Putte, Stekene, Tremelo, Wervik, Willebroek
    • 1 bijensymbool: Alken, Anzegem, Destelbergen, Halen, Hechtel-Eksel, Hemiksem, Herk-de-stad, Houthalen-Helchteren, Lubbeek

    Persinfo

    Ann Heylens
    Woordvoerder Departement Omgeving
    0473 34 45 33
    ann.heylens@vlaanderen.be