Gedaan met laden. U bevindt zich op: BIjenvriendelijkste Gemeente 2025: gesprek met de winnaars Nieuws

BIjenvriendelijkste Gemeente 2025: gesprek met de winnaars

Nieuwsbericht
13 december 2024

Heist-op-den-Berg en het duo Kontich-Lint zijn bekroond tot de Bijenvriendelijkste Gemeenten van Vlaanderen in 2025. Hun innovatieve initiatieven en samenwerkingen tonen aan hoe lokale besturen biodiversiteit kunnen bevorderen en burgers kunnen betrekken. Een kort gesprek met de winnaars!

We verzekeren een lange bloeiboog, van het vroege voorjaar tot het late najaar. We kozen bijvoorbeeld voor verbena’s en persicaria’s, die bloeien laat in het jaar.

Joris Mertens

Teamleader van de groendienst van Heist-op-den-Berg

Heist-op-den-Berg: ambitieus bijenplan

Heist-op-den-Berg, winnaar in de categorie voor grotere gemeenten, maakte in 2022 een bijenplan op. Dat plan richt zich op pesticidevrij en ecologisch beheer, voedselvoorziening, maar ook op nestgelegenheden voor bijen, onder meer door de plaatsing van grote insectenhotels.

Samuel Helsen, gemeentelijk coördinator van het team milieu, duurzaamheid en huisvesting: “De insectenhotels zijn het product van een samenwerking tussen twee middelbare scholen. De richting houtbewerking van de ene school maakt de frames, de andere school zorgt voor de opvulling. Samen creëren ze prachtige insectenhotels die we in overleg met de groendienst strategisch plaatsen op het openbaar domein.” Rondom de hotels wordt extra aandacht besteed aan bijenvriendelijke groen. Joris Mertens, teamleader van de groendienst van Heist-op-den-Berg, voegt toe: “We verzekeren een lange bloeiboog, van het vroege voorjaar tot het late najaar. We kozen bijvoorbeeld voor verbena’s en persicaria’s, die bloeien laat in het jaar.”

De gemeente zet ook sterk in op sensibilisering. Samuel: “Als we de insectenhotels plaatsen, is dat vaak in aanwezigheid van de lokale pers. Zo kunnen we ons verhaal breed bekend maken. Tijdens de Week van de Bij organiseren we activiteiten met de provincie Antwerpen, het provinciaal groendomein De Averegten en de Imkerbond. En aan ons cultuurcentrum hebben we bijenkasten geplaatst, met bordjes om mensen te informeren.”

In Heist-op-den-Berg kijken ze al vooruit naar 2025, wanneer een bijen- en vlindertuin wordt geopend.

We hadden elk onze eigen aanpak, maar door onze dossiers te vergelijken, zagen we waar we elkaar konden versterken.

Erik Pede

Ambtenaar dierenwelzijn en technisch assistent ongediertebestrijding in Kontich

Kontich en Lint: samen sterker

In de categorie voor kleinere gemeenten bundelden Kontich en Lint hun krachten. Het resultaat was een innovatieve samenwerking waarin beide gemeenten hun sterktes combineerden.

Erik Pede, ambtenaar dierenwelzijn en technisch assistent ongediertebestrijding in Kontich: “Vorig jaar werd onze inspanning erkend met drie bijensymbolen, Lint kreeg er toen twee. We hadden elk onze eigen aanpak, maar door onze dossiers te vergelijken, zagen we waar we elkaar konden versterken.” Jasna Schramme, communicatiemedewerker voor de gemeente Lint: “Kontich kon ons zeggen welke aspecten bij ons aan de basis ontbraken. Wij konden Kontich dan weer tips geven op vlak van communicatie.”

Beide gemeenten zetten sterk in op educatie naar jongeren. Jasna: “We willen dat het de normaalste zaak van de wereld wordt om bloemen te planten en pesticiden te vermijden. Door bij jongeren te beginnen, creëren we een nieuwe generatie die biodiversiteit als vanzelfsprekend beschouwt.”