Leer gezonde keuzes maken door het lezen van verpakkingen
Zie jij het bos door de bomen niet meer wanneer je gezonde keuzes wil maken tijdens het boodschappen doen? Logisch, met al die verschillende voedingsclaims en marketingtrucs op verpakkingen. Wil je meer weten over het lezen en interpreteren van verpakkingen om zo gemakkelijker gezonde(re) beslissingen te nemen tijdens het winkelen? Lees dan zeker verder!
Wettelijk verplichte gegevens
De eerste stap naar het maken van betere keuzes is het leren begrijpen en interpreteren van wat er eigenlijk op de verpakking staat. Van voedingswaarden tot ingrediëntenlijsten, elke sectie biedt waardevolle informatie over het product. Wist je dat producenten wettelijk verplicht zijn om een aantal gegevens op de verpakking te zetten? Dat zijn deze:
- naam van het product
- ingrediënten
- voedingswaarde
- inhoud of nettogewicht
- houdbaarheidsdatum
- bewaarvoorschriften en gebruiksvoorwaarden
- adresgegevens van fabrikant, verpakker of verkoper
- plaats van oorsprong of herkomst
- alcoholgehalte (indien van toepassing)
- gebruiksaanwijzing (indien van toepassing)
Decoderen van voedingsclaims
Je leest vaak zaken als ‘light’, ‘verrijkt met omega-3’ en ‘zonder toegevoegde suikers’ op de verpakking van voedingsmiddelen. Maar wat betekenen die eigenlijk? En zijn producten met dergelijke claims noodzakelijk voor een gezond dieet? Onthoud vooral dat alle niet-verplichte informatie op een etiket slechts 1 doel heeft: jou zover krijgen dat je het product koopt. Controleer daarom zelf de voedingswaardes en vergelijk producten met elkaar.
Hieruit leer je de energiewaarde (de ‘calorieën’) en de voedingswaarde (eiwitten, koolhydraten, suikers, vetten, voedingsvezels, zout,…). Deze wordt in de tabel altijd per 100 gram of 100 ml vermeld, zodat je makkelijk producten met elkaar kan vergelijken.
Probeer minder bewerkte, geraffineerde en energierijke voedingsmiddelen te eten . Die kenmerken zich door een hoog gehalte aan calorieën, verzadigde vetten, suiker en zout. Lees meer op de webpagina van het Instituut Gezond Leven. (opent in nieuw venster)
De volgorde waarin de ingrediënten worden vermeld, is niet toevallig. Het bestanddeel waarvan er het meeste in het product zit, staat altijd bovenaan.
Goed om te weten: heb je last van allergieën of intoleranties? Voedingsproducenten zijn verplicht om alle informatie in verband met de aanwezigheid van bepaalde allergenen te vermelden. Het gaat om 14 voedingsmiddelen of bestanddelen die je dus ook op het etiket terugvindt: gluten, schaaldieren, weekdieren, ei, vis, pinda’s, soja, melk, noten, selder, mosterd, sesamzaad, zwaveldioxide en lupine. Ze worden vaak aangeduid in het vet, onderstreept of in hoofdletters gezet.
Producten vergelijken door naar hun voedingswaarde te kijken, is heel verstandig. Maar denk eraan om ook de portiegrootte te bekijken. Soms vermeldt de producent de voedingswaarde trouwens ook per portiegrootte. En omdat elke fabrikant daarover zelf beslist, is de ene portie de andere niet. Laat je dus niet vangen door beweringen als ‘maar 51 kcal per portie’ zonder dat je weet wat een portie is.
Klinkt het lezen, interpreteren en vergelijken veel te ingewikkeld of heb je geen tijd om je hierin te verdiepen? Dan kan je je ook laten leiden door de Nutri-Score. Lees meer over de Nutri-Score op de webpagina van het Vlaams Instituut Gezond Leven(opent in nieuw venster).
Het lezen van verpakkingen is een essentiële vaardigheid voor het maken van gezonde keuzes in de supermarkt. Laat dit je er zeker niet van weerhouden om zo nu en dan te genieten van iets lekkers, maar gebruik de kennis vooral om exact te weten wat je eet. Zo maak je bewustere keuzes voor jouw gezondheid en die van je gezin.
Webinar 5 december
GLOHW (Gezond Leven op het Werk) organiseert op 5 december het webinar ‘Hoe stabiliseer ik de suikerspiegel voor een stabiel energieniveau?’.
Tijdens dit webinar kom je alles te weten over hoe je suikerspiegel precies werkt, wat daar een invloed op heeft en vooral hoe je je bloedsuikermetabolisme kan optimaliseren.
Je krijgt heel wat praktische tips waarmee je nadien gemakkelijk zelf mee aan de slag kan gaan.
Wil je daaraan deelnemen? Klik dan op donderdag 5 december om 14 uur op deze link.(opent in nieuw venster)