Gedaan met laden. U bevindt zich op: Lezingen om van te genieten Vlaanderenleestdag

Lezingen om van te genieten

Op 23 april vindt de tweede editie van Vlaanderenleestdag plaats. Een ideale gelegenheid voor een “auteurslezing” die focust op leesbevordering.

Brugge leest voor

Brugge Leest nodigt op Vlaanderenleestdag Marieke De Maré, Lara Taveirne, Sofie Leyts en Peter Verhelst uit voor een avondwandeling(opent in nieuw venster). Zij nemen elk een groepje van 10 à 12 deelnemers een hele avond mee op sleeptouw langs de drie zelfstandige boekhandels en de bibliotheek. Op elke locatie staat er een tafel klaar met persoonlijke leestips, waaruit de auteurs zullen voorlezen. Afsluiten doet de hele groep in café Korf voor een boekenbabbel. De activiteit was snel volzet, ook op de wachtlijst staan al 40 personen. “Het succes is ongezien,” zegt Audrey Van den Boogaerde van Brugge Leest. “Ik denk dat het te maken heeft met het intieme karakter van de avond. Bij de meeste events zitten auteurs op een podium en zijn ze onbereikbaar. Dat wilden we doorbreken. De bedoeling is dat je op Vlaanderenleestdag kunt verbinden met iemand naar wie je opkijkt. Dat je vragen kunt stellen zonder dat er een micro aan te pas komt. En dat er ook ruimte is om tips uit te wisselen met elkaar.”

De bedoeling is dat je op Vlaanderenleestdag kunt verbinden met iemand naar wie je opkijkt. Dat je vragen kunt stellen zonder dat er een micro aan te pas komt.

Behalve aan de avondwandeling kunnen Brugse inwoners, organisaties, scholen en bedrijven ook deelnemen aan Brugge Leest op de noene(opent in nieuw venster): een grote actie waarbij er tussen 12 en 13u massaal wordt gelezen tijdens de lunchpauze. Aan deelnemende scholen doneert Brugge Leest nog een boekenpakket dat de leerkrachten zwerfboek-gewijs kunnen verstoppen. Audrey: “We hopen dat er veel buzz rond lezen zal zijn die dag.”

Boekgefluister @ Rijkevorsel en Mechelen

In de bibliotheken van Rijkevorsel(opent in nieuw venster) en Mechelen staat op 22 en 23 april de intimistische voorstelling Boekgefluister gepland, een productie van TheaterVIS over de verhalen die schuilgaan achter bibliotheekboeken. Theatermaker Niels De Boeck kruipt solo op de planken: “Bibliotheekboeken hebben me altijd geïntrigeerd. Ze verhuizen van de ene woonkamer naar de andere. Ze komen bij zoveel gezinnen, maar wij weten daar eigenlijk niets over.” Vanuit die verwondering ging Niels langs bij bibliotheken met de vraag: ‘Komen jullie wel eens sporen van gebruikers tegen in de boeken die worden teruggebracht?’ “Daar kwam verrassend veel uit,” zegt Niels. “Van schelletjes kaas, over inlegkruisjes en een afstandsbediening, tot persoonlijke zaken als notitievelletjes of geboortekaartjes.” Met de info die hij kreeg, ging Niels op zoek naar de mensen achter die achtergelaten herinneringen. “Ik zocht bijvoorbeeld de ondertussen volwassen baby van een geboortekaartje uit 1976 op dat was achtergelaten in een boek.” Met die verhalen maakte Niels de voorstelling Boekgefluister waarmee hij langs huiskamers en bibliotheken trekt. Om duidelijk te maken hoe boeken mensen kunnen verbinden, vraagt hij elke toeschouwer een schenkboek mee te brengen met daarin een persoonlijke boodschap. “Die laten ze achter in het decor. Op hun beurt krijgt iedereen een boek uit de vorige voorstelling mee, met daarin een tekstje van een bezoeker. Zo hoop ik mensen zowel aan te zetten tot lezen als verbondenheid (tussen lezers) te bevorderen.”

Bibliotheekboeken hebben me altijd geïntrigeerd. Ze verhuizen van de ene woonkamer naar de andere. Ze komen bij zoveel gezinnen, maar wij weten daar eigenlijk niets over.

Huis vol boeken @ Overijse

© Saskia Goraj

De bibliotheek van Overijse koos voor het liedjesprogramma Huis vol boeken van Lennaert Maes met liedjes en verhalen geïnspireerd op boeken. Sofie Draulans van de bib van Overijse: “Door te kiezen voor boeken én muziek hopen we er echt een feestelijke en laagdrempelige avond van te maken.” In aanloop naar Vlaanderenleestdag worden bezoekers al volop geënthousiasmeerd. “We vroegen Lennert naar een lijst met zijn vijfentwintig favoriete boeken. Die verzamelden we op een thematafel. Zijn smaak is heel uiteenlopend: van De rest van ons leven van Els Beerten, over Circe van Madeline Miller tot De leeuwentemmer van Willem Elsschot. Die veelzijdigheid maakt dat de helft van de boeken al zijn uitgeleend én doet verwachten dat de voorstelling een breed publiek zal aanspreken.”

Ook leuk

  • In Boom vertelt recensent John Vervoort over het ontstaan en ontwikkelingen in het thrillergenre.
  • Literair collectief This Is How We Read strooit met boekentips aan de hand van eerste zinnen. Op 22 april in Essen(opent in nieuw venster), op 23 april in Hasselt.

Tekst: Katrien Elen