Gedaan met laden. U bevindt zich op: Leestips sprokkelen op Vlaanderenleestdag Vlaanderenleestdag

Leestips sprokkelen op Vlaanderenleestdag

Op 23 april vindt de tweede editie van Vlaanderenleestdag plaats. Geen leesinspiratie? Deze initiatieven strooien gul met leestips.

Vlaanderenleestweek @ Brasschaat

© Maarten De Bouw

In de bib van Brasschaat maken ze er meteen een hele week van: Vlaanderenleestweek in plaats van Vlaanderenleestdag. Aftrappen doen ze op zaterdag 20 april. Dan komt Boekendokter Silvie Moors langs. Bij haar kunnen bezoekers terecht voor een boekenconsult. Bibliotheekmedewerker Nathalie Moerloos zag haar al bezig op FAAR in Oostende en was meteen enthousiast. “Tijdens een gesprekje van vijftien minuten peilde Silvie naar wat voor iemand ik ben, wat mijn interesses zijn en wat er momenteel speelt in mijn leven. Op basis daarvan schreef ze me passende leestips voor. De zin van een kind van Leen Dendievel bijvoorbeeld, omdat ik volop nadenk of ik wel kinderen wil. Ik kan iedereen zo’n consult aanraden.”

Daarnaast lanceert de bib van Brasschaat een zwerfboekenproject. Op maandag worden op verschillende locaties in de stad twintig boeken gedropt, allemaal leestips van de bibliotheekmedewerkers. Bij elk boek zit een korte recensie van de medewerker in kwestie. Zelf dropt Nathalie Halfvolwassen van Nele Van den Broeck en Het stad in mij van Maud Vanhauwaert. “Het idee is dat inwoners op basis van cryptische hints over de verstopplaats op zoek gaan naar een boek dat hen aanspreekt. En dat ze als ze het gelezen hebben kort opschrijven wat ze er van vonden en het boek verder laten zwerven.”

Eindigen doen ze in Brasschaat op zaterdag 27 april met een workshop boekbinden. Onder begeleiding van Tina De Souter maak je je eigen notitie- of schetsboek.

Leestiptafels @ Geel

Dat leestips van ‘echte’ mensen heel goed werken, weten ze al langer in de bibliotheek van Geel. Zo voorziet de bib al een tijdje bladwijzers waarop bezoekers van de bib leestips kunnen noteren. “Net als in een boekhandel verzamelen we die tips op een tafel met daar de gepersonaliseerde aanbeveling bij”, zegt bibliotheekmedewerker Ingrid Van Erwegen. “We merken dat die boeken heel snel weggaan.” Zij en haar collega’s hebben natuurlijk ook zelf heel wat tips. Die delen ze met elkaar: “In de keuken hangen de covers van wat we aan het lezen zijn.” Zo stelden ze vast dat hun smaken heel uiteenlopend zijn. Samen hebben ze een grote knowhow: van wereldliteratuur tot thrillers.

Net als in een boekhandel verzamelen we die tips op een tafel met daar de gepersonaliseerde aanbeveling bij. We merken dat die boeken heel snel weggaan.

Op Vlaanderenleestdag delen zes medewerkers hun leestips tijdens een-op-eengesprekken in een gezellig leessalon met leestiptafels. Zelf is Ingrid een groot liefhebber van (auto)biografieën, reisverhalen en LGBTQ+-literatuur. Ze heeft haar selectie met boeken die ze wil tippen al klaar. “De laatste vlucht naar Havana van Elisabeth Marain en Van Peel tot Evenaar van Michael Van Peel zullen niet ontbreken.”

Doel is dat deze actie ook op lange termijn effect zal hebben. “Ook op onze website en via een flyer geven we inzicht in onze leesvoorkeuren,” zegt Ingrid. “We hopen dat als mensen onze smaak een beetje kennen, ze ons gemakkelijker zullen aanspreken voor een leestip.”

Voor wie het wat meer mag zijn, ‘s avonds is Herman Brusselmans nog te gast op de sofa bij Roderik Six.

Boekenwaarzegger en -apotheek @ Erpe-Mere

In de bibliotheek van Erpe-Mere willen ze op Vlaanderenleestdag volwassenen laten kennismaken met boeken waar ze niet spontaan naar zouden grijpen. Op basis van een kort gesprekje zullen literaire apothekers, Dr. Za en Dr. Zoe, een boek voorschrijven dat bezoekers vervolgens kunnen uitlenen. Bibliotheekmedewerker Els Stalpaert: “Wij merken dat vooral de recente boeken vaak worden uitgeleend. Klassieke auteurs raken in de vergetelheid.” Ze hoopt dat de komst van de apothekers bezoekers zal stimuleren om eens “iets anders” uit te lenen.

Voor kinderen en jongeren geen boekenapothekers, wel een boekenwaarzegster op woensdagmiddag. “Dit hebben we in het verleden nog al eens gedaan,” zegt Els. “Een medewerker van de jeugdafdeling is verkleed als waarzegster en voorspelt in haar glazen bol het geknipte boek. Ze geeft het boek ook meteen mee om de drempel zo veel mogelijk te verlagen.” Om het boek meteen tevoorschijn te toveren, krijgt de boekenwaarzegger hulp van een tweede medewerker die achter de schermen meevolgt en karren vol boeken klaar heeft om de gepaste titel in te vinden. “Soms kost het bloed, zweet en tranen om een boek te vinden dat aansluit bij de interesses,” lacht Els. Maar dat het werkt, ondervonden ze bij de vorige editie: “We merkten dat kinderen die een boek meenamen later terugkeerden voor meer boeken van dezelfde auteur of uit dezelfde reeks. Dat is veelzeggend.”

Tip je favoriete boek voor een koffie en een koek @ Antwerpen Leest

Bij Antwerpen Leest is het op Vlaanderenleestdag altijd dubbel feest. Die dag vieren zij namelijk hun geboortedag. Naar aanleiding van hun vierde verjaardag organiseert de leescommunity dit jaar op zaterdag 27 april van 10.00 tot 13.00 uur een Boekentip-ontbijt in de Permeke bibliotheek dat helemaal in het teken staat van leestips.

Opwarmen doen ze op hun website. Stadslezers die vóór 23 april een nieuwe leestip indienen, maken kans op een boekenbon ter waarde van 25 euro. Daarnaast krijgen zes stadslezers met hun boekentips een plekje in de spotlights. “Het idee is om hen en hun leessmaak vooraf wat beter te leren kennen,” zegt Magy De Bie van Antwerpen Leest. “Tijdens het Boekentip-ontbijt kun je bij hen immers op boekendate.” Zo zal stadslezer Els Van Haute tien favoriete titels van vrouwelijke auteurs meebrengen, focust Wendy Struyf op thrillers en duikt Patrick Nys in zijn kast vol strips. Nick Van de Vel is gul met non-fictie titels en Nathalie Brouwers met romans en kortverhalen. Met Christel Van Eynde van jeugdteam Permeke is er ook aan prenten- en voorleesboeken gedacht.

Niet alleen de stadslezers tippen die dag boeken, elke deelnemer wordt aangemoedigd om zijn of haar favoriete exemplaar mee te brengen (of mondeling te tippen). In ruil zijn er koffie en koffiekoeken. En terwijl je die verorbert, kun je speeddate-gewijs je lievelingsboeken tippen aan de andere aanwezigen.

Voor iedereen die wel eens een leestip wil delen op de website van Antwerpen Leest, maar niet weet hoe daaraan te beginnen, geeft redacteur Tony Vanderheyden een crashcourse ‘hoe schrijf je een goede leestip?’. Tot slot gaan auteurs Erik Vlaminck en Esohe Weyden om 12.00 u met elkaar in gesprek over hun favoriete boeken. Wedden dat je met pakken leesinspiratie naar huis keert?!

Tekst: Katrien Elen