Gedaan met laden. U bevindt zich op: Water Data Space Use cases

Water Data Space

Water in Vlaanderen is schaars, daarom is duurzaam beheer belangrijk. Data over water zijn noodzakelijk om een goed waterbeheer te kunnen voeren. Denk bijvoorbeeld aan waterverbruiksdata of data over de beschikbaarheid van diverse waterbronnen en hun kwaliteit. In Vlaanderen staan meerdere partners in voor de verschillende aspecten van het waterbeheer en al die partners verzamelen data. Om tot een gecoördineerd en duurzaam beheer te komen, is er nood aan een veilige, betrouwbare en efficiënte manier om data van verschillende partners te linken en uit te wisselen. Dit zal zorgen voor betere inzichten en nauwkeurigere voorspellingen bij de waterbeheerders, maar ook bij andere belanghebbenden.

Nieuwe meetsystemen worden steeds slimmer, denk aan sensoren in de waterlopen waarmee we continu de waterkwaliteit kunnen opvolgen of de digitale watermeter bij u thuis. Deze nieuwe meetsystemen genereren echter ook nieuwe datastromen. Het gaat vaak om grote hoeveelheden data die real-time doorgestuurd worden. Deze schat aan data wordt nog waardevoller als we ze gaan delen. Om dat op een efficiënte manier te doen, zijn afspraken en standaarden nodig. De Vlaamse Smart Data Space biedt zo’n standaard en vergemakkelijkt daarmee het delen van data tussen waterbeheerders en met andere gebruikers, wat hergebruik van die data bevordert en nieuwe toepassingen mogelijk maakt. Waterdata worden aangeboden als ‘linked data event stream’ (LDES), het standaard uitwisselingsformaat dat binnen de Vlaamse Smart Data Space wordt gebruikt. Daardoor ontstaat een ‘water data space’ waar alle belanghebbenden met die datastromen kunnen connecteren om ze te gaan combineren en verwerken, bijvoorbeeld om voorspellingsmodellen te maken.

Data en datamodellen

Om het concept van de water data space in de praktijk te testen, werd een testcase opgezet met de (niet-gevalideerde) metingen van het Internet Of Water Flanders-project. Dat project bouwt een sensornetwerk uit in Vlaanderen waarbij sensoren op specifiek gekozen locaties realtime en hoogfrequent waterkwaliteitsparameters zoals temperatuur en conductiviteit meten. De connector die in de schoot van Digitaal Vlaanderen ontwikkeld werd om bestaande dataplatformen op de Vlaamse Smart Data Space te connecteren, werd op het dataplatform van het Internet of Water-platform geïnstalleerd. Deze connector zet de data om naar Linked Data Event Streams (LDES)(opent in nieuw venster), het standaard uitwisselingsformaat binnen de Vlaamse Smart Data Space dat uiteraard ook binnen de water data space gebruikt wordt, zodat waterdata ook gemakkelijk te combineren zijn met data uit andere domeinen. De omzetting in de connector houdt ook rekening met het OSLO-model waterkwaliteit, dit is een semantische standaard of anders gezegd: een standaard die de betekenis vastlegt, zodat het voor alle eindgebruikers ook duidelijk is wat de betekenis is van de aangeboden data.

Slimme toepassingen

De datastromen die ter beschikking zijn in de water data space, kunnen worden gebruikt voor slimme toepassingen. Als proof of concept werd een voorspellingsmodel gemaakt dat altijd up-to-date is met de nieuwste metingen. Het model wordt dus continu gevoed met de nieuwste data via de aangeboden LDES. In tegenstelling tot traditionele methodes, waarbij de ijking van het model gebeurt met een vooraf bepaalde trainingsdataset, wordt bij dit model de voorspelling telkens bijgewerkt naarmate nieuwe data beschikbaar worden. Op deze manier blijft het model up-to-date. Het model is in staat om nieuwe gegevens te integreren terwijl het zijn eerdere kennis behoudt. Hierdoor kan de waterkwaliteit in real-time worden geanalyseerd waarbij opkomende trends en overschrijding van de milieunormen tijdig kunnen worden gedetecteerd en voorspeld.

Verdere plannen

Nu het aanbieden van de experimentele Internet of Water data via de water data space succesvol is gerealiseerd, is de weg vrij voor het uitbouwen van een volwaardige water data space waarin data van verschillende dataproducenten aangeboden worden. Bij die verdere groei van de water data space denken we onder meer aan de ontsluiting van waterkwantiteit-data en drinkwaterverbruik-gegevens. Het is immers door de standaardisering, uitwisseling en analyse van deze databronnen dat er extra kennis ontstaat om diverse waterproblemen zoals droogte beter aan te pakken en tot een duurzaam waterbeheer te komen.