Gedaan met laden. U bevindt zich op: Wateroverlast en overstromingsgevaar

Wateroverlast en overstromingsgevaar

In het huidige klimaat is 4,5% van de gebouwen in het Vlaamse Gewest mogelijk onderhevig aan wateroverlast als gevolg van korte maar erg hevige regenval. 0,7% van de gebouwen is overstroombaar door waterlopen die buiten hun oevers treden. In het hoog-impact scenario van de klimaatverandering kan het aandeel gebouwen geconfronteerd met wateroverlast of overstroming bijna verdubbelen.

Actuele waterstanden?

Voor informatie over actuele waterstanden, zie: Waterstanden en overstromingsvoorspellingen.

In het huidige klimaat is 4,5% van de gebouwen in het Vlaamse Gewest mogelijk onderhevig aan wateroverlast. Bij wateroverlast is de bron van het teveel aan water pluviaal, door korte maar erg hevige regenval.

Evolutie in (interactieve) grafiek

De top 5 van gemeenten met het hoogste aandeel gebouwen met mogelijke wateroverlast zijn Drogenbos (28,7%), Voeren (19,7%), Oostende (19,6%), Blankenberge (18,5%) en Hoegaarden (17,3%).

Evolutie in (interactieve) grafiek

In het huidige klimaat is gemiddeld 0,7% van de gebouwen in het Vlaamse Gewest overstroombaar. Bij overstromingen is de bron van het teveel aan water fluviaal, vanuit waterlopen die buiten hun oevers treden. In tegenstelling tot wateroverlast wat in nagenoeg alle gemeenten in het Vlaamse Gewest voor kan komen, is overstroming een meer lokaal gegeven bepaald door de ligging van waterlopen.

De top 5 van gemeenten met het hoogste aandeel overstroombare gebouwen zijn Sint-Martens-Latem (13,3%), Damme (11,4%), Rotselaar (7,2%), Lo-Reninge (6,0%) en Temse (5,8%).

Wanneer de klimaatverandering zich de komende decennia doorzet, kunnen bijvoorbeeld door meer extreme neerslag (in de zomer) of bij langer aanhoudende neerslag (in de winter) extra gebouwen bedreigd worden door wateroverlast of overstromingen. Uitgaande van het hoog-impact scenario kan het aandeel gebouwen geconfronteerd met wateroverlast of overstroming gemiddeld over het Vlaamse Gewest bijna verdubbelen.

De data zijn afkomstig van de Klimaatportaal(opent in nieuw venster) en Statistiek Vlaanderen.