Gedaan met laden. U bevindt zich op: Verwerking primair bedrijfsafval

Verwerking primair bedrijfsafval

In 2022 werd in het Vlaamse Gewest 29 miljoen ton primair bedrijfsafval ingezameld. In 2020 was er een duidelijke terugval als gevolg van de COVID-19-pandemie, inclusief maatregelen zoals de tijdelijke sluiting van bedrijven en verplicht thuiswerken in de dienstensector. Hoewel de productie van bedrijfsafval in 2022 weer toenam door het economisch herstel, bleef deze hoeveelheid nog steeds onder het niveau van 2018. 

Het primair bedrijfsafval van bedrijven in het Vlaamse Gewest steeg van 27,2 miljoen ton in 2020 naar 29,1 miljoen ton in 2022. De grootste afvalstromen in 2022 waren bouw- en sloopafval (58%), slib van waterzuivering (8%), verontreinigde grond (7%) en bedrijfsrestafval (5%). De toename in deze stromen is deels te danken aan het milieubeleid dat gericht is op het verduurzamen van het gebouwenpark en het stimuleren van rioleringsaansluitingen en bodemsanering.

Evolutie in (interactieve) grafiek

Van het totale primair bedrijfsafval ging in 2022 83% rechtstreeks of na maximaal twee verwerkingsstappen naar materiaalrecuperatie, zoals hergebruik, recyclage of compostering. Bouw- en sloopafval werd bijna volledig gerecycleerd. Zonder bouw- en sloopafval werd 61% van het bedrijfsafval gerecupereerd, een percentage dat door betere data-inzameling nu nauwkeuriger kan worden vastgesteld.

De hoeveelheid bedrijfsafval zonder bouw- en sloopafval, slib van waterzuivering en verontreinigde grond vertoonde in 2022 een gelijkaardige evolutie. De belangrijkste fracties hierin waren bedrijfsrestafval (17%), afval van plantaardige of dierlijke oorsprong (15%) en metaalafval (15%).