Gedaan met laden. U bevindt zich op: VB 18024 - Inbreng van OG in vennootschap gevolgd door schenking van de blote eigendom van de aandelen Vlaamse Belastingdienst

VB 18024 - Inbreng van OG in vennootschap gevolgd door schenking van de blote eigendom van de aandelen

Voorafgaande beslissing
Nummer
18024
Datum beslissing
6 augustus 2018
Publicatiedatum
7 augustus 2018

Heffing

  • Schenkbelasting

Wettelijke basis

  • art. 2.8.4.1.1. VCF

I. Voorwerp van de aanvraag

1. De aanvraag strekt er toe bevestiging te krijgen dat de inbreng van onroerende goederen in een vennootschap gevolgd door een schenking van de blote eigendom van de aandelen ingegeven is door andere dan fiscale motieven en dus geen fiscaal misbruik in de zin van art. 3.17.0.0.2 VCF uitmaakt.

II. Omschrijving van de verrichtingen

II. A. Identiteit van de aanvrager en de partijen

2. De aanvraag wordt ingediend door notaris V, namens de heer X, weduwnaar.

3. Naar aanleiding van het overlijden van zijn echtgenote heeft de heer X de vermogensbestanddelen die behoorden tot het gemeenschappelijk vermogen bekomen ingevolge de toepassing van het verblijvingsbeding opgenomen in hun huwelijkscontract verleden voor notaris W destijds te […] op xx.xx. 1981.

4. Overige betrokken partijen:

4.1 De heer A en mevrouw B; zijnde de kinderen van de heer X.

4.2 De besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid […]; hierna de BVBA.

Voormelde vennootschap heeft tot doel zowel in België als in het buitenland:

  • Het uitbaten van gastenkamers (het uitbaten van een guest-room);
  • Het uitbaten van gastenkamers met ontbijt (uitbaten van een bed and breakfast);
  • De exploitatie van hotels, motels en logementshuizen met of zonder restaurant. Het verschaffen van accommodaties voor tijdelijke verblijven. De uitbating van een appartement-hotel en de bijhorende parking;
  • Verhuring van gemeubelde zalen en kamers voor korte verblijven;
  • Organiseren van reizen en excursies van kortere duur, regelen van “reizen op maat", onderdak en vervoer van reizigers en toeristen;
  • Reisbegeleiders en gidsen, toeristische informatiediensten en dergelijke;
  • Het uitbaten van een horecazaak;
  • Het uitbaten van een restaurant;
  • Het uitbaten van ijssalons, tearooms, cafetaria's en cafés;
  • Het uitbaten van een koude en/of warme bakkerij;
  • Het uitbaten van een croissanterie;
  • Het uitbaten van een traiteurzaak;
  • Het uitbaten van een broodjeszaak;
  • Het verstrekken en de begeleiding van (beroeps)opleidingen, onderwijs, (her)scholing en dit zowel op permanente als op occasionele wijze, zowel volgens de traditionele onderwijsmethodes, als schriftelijk of audiovisueel;
  • Het beheer van roerende waarden, dit voor eigen rekening of in deelneming met derden;
  • De vennootschap handelt voor eigen rekening, in commissie, als tussenpersoon of als vertegenwoordiger; Zij mag haar onroerende goederen, met inbegrip van het handelsfonds, in pand stellen en mag aval verlenen voor alle leningen, kredietopeningen en andere verbintenissen zowel voor haarzelf als voor alle derden op voorwaarde dat zij er zelf belang bij heeft;
  • Het verwerven door inschrijving of aankoop en het beheren van aandelen, obligaties, kasbons of andere roerende waarden van welke vorm ook, van Belgische of buitenlandse bestaande of nog op te richten vennootschappen;
  • Het bevorderen van de oprichting van vennootschappen door inbreng, participatie of investering;
  • Het toestaan van leningen en kredietopeningen aan vennootschappen of particulieren onder om het even welke vorm; in dit kader kan zij ook borg stellen of aval verlenen, in de meest ruime zin, alle handels - financiële operaties verrichten, behalve die welke wettelijk voorbehouden zijn aan de depositobanken, houders van deposito's op korte termijn, spaarkassen, hypotheekmaatschappijen en kapitalisatieondernemingen;
  • Het optreden als tussenpersoon bij onderhandelingen door gehele of gedeeltelijke overname van aandelen en vastrentende waarden door intekening, waarborg, plaatsing, verhandeling, of anderszins, alsmede het verwezenlijken van om het even welke verrichting inzake portefeuille -en kapitaalbestuur;
  • Zij kan alle hoegenaamde financiële, commerciële, industriële, burgerlijke, roerende en onroerende verrichtingen uitvoeren, die rechtstreeks of onrechtstreeks in verband staan met haar doel of van aard zijn dit te begunstigen. Zij mag bij middel van inbreng, afstand, onderschrijving, deelneming, samensmelting, financiële tussenkomst, aankoop, verkoop, ruiling van alle roerende of onroerende goederen of op om het even welke manier belangen nemen in alle bestaande of toekomstige vennootschappen, ondernemingen of verenigingen, zowel in België of in het buitenland, welke ook hun vorm weze;
  • De vennootschap mag zich borg stellen of zakelijke zekerheden verlenen ten voordele van ondernemingen of vennootschappen waarin ze belangen bezit als mede-eigenaar, vennoot, schuldeiser of op andere wijze;
  • Het ontwikkelen, kopen, verkopen, in licentie nemen of geven van octrooien, know-how en aanverwante immateriële duurzame activa;
  • De aan- en verkoop, in- en uitvoer, commissiehandel en vertegenwoordiging van om het even welke goederen, in het kort tussenpersoon in handel;
  • De vennootschap kan investeren in activa met het oog op het bezoldigen in natura van de zaakvoerder(s) en/of personeelsleden.

Bovenvermelde opsomming is niet beperkend, zodat de vennootschap alle handelingen kan stellen, die op welke wijze ook kunnen bijdragen tot de verwezenlijking van haar maatschappelijk doel.
De hierboven vermelde activiteiten waarvoor een vergunning/attest nodig is of aan nog andere voorschriften moet voldaan zijn, zullen slechts mogen uitgeoefend worden, nadat de vereiste vergunningen/attesten ter beschikking zullen zijn of aan de desbetreffende voorschriften zal voldaan zijn.

5. Het betrokken onroerend goed is een eigendom gelegen te […]; hierna het goed A.

6. Volgende onroerende goederen maken ook deel uit van het patrimonium van de heer X :

  • Eigendom gelegen te […], hierna het goed B
  • Eigendom gelegen te […], bewoond door de heer X.

7. De BVBA wordt bestuurd door de heer A, zijnde de zoon van de heer X. Het oogmerk is in het goed kamers uit te baten en toekomstgericht een hotel uit te baten.

II. B. Beschrijving van de voorgenomen verrichting(en)

8. De eigendom gelegen te […], nl. het goed B, werd op compromis verkocht aan […] voor de prijs van 1.425.000,00 EUR. Een som van 1.000.000,00 EUR van voormelde verkoopopbrengst zal door de heer X worden geschonken aan zijn twee kinderen, elk voor een gelijk deel, zijnde aan elk 500.000,00 EUR mits heffing van 3% schenkingsrechten.

9. De aandelen van de BVBA worden via een aandelenoverdracht overgedragen aan de heer X mits de boekwaarde van de aandelen op datum van de overdracht. De waarde van deze aandelen wordt bepaald door de boekhouder/specialist.

10. De heer X zal vervolgens het kapitaal van de vennootschap verhogen door een inbreng van het goed A in de BVBA, met een geschatte waarde van 1.400.000,00 EUR. Dit zal gebeuren middels een akte statutenwijziging kapitaalsverhoging door inbreng in natura waarop een registratiebelasting van 10% zal verschuldigd zijn/vereffend worden.

11. Het is niet de bedoeling om de ingebrachte onroerende goederen, noch op korte, noch op middellange termijn uit de vennootschap te halen in het voordeel van de aandeelhouders (kapitaalvermindering, dividenduitkering, of anderszins).
Het is niet de bedoeling om de ingebrachte onroerende goederen, noch op korte, noch op middellange termijn te verkopen aan één van de aandeelhouders.
Het is niet de bedoeling om de ingebrachte onroerende goederen, noch op korte, noch op middellange termijn te vervreemden aan derden.

12. Vervolgens zou de heer X de aandelen van de BVBA schenken mits eventueel voorbehoud van vruchtgebruik aan zijn zoon de heer A (en eventueel de kinderen van de heer A) en dit mits vereffening van de verschuldigde schenkingsrechten van 3% op de boekwaarde op datum van schenking (3% op bv 1.400.000,00 EUR).

13. Alle voormelde transacties zouden gebeuren voor een Belgische notaris, met uitzondering van de eerste aandelenoverdracht dewelke zal verzorgd worden door een boekhouder/fiscalist.

14. Geplande volgorde van de verrichtingen:

  • Verkoop onroerend goed
  • Schenking deel verkoopopbrengst
  • Aandelenoverdracht
  • Inbreng onroerend goed
  • Schenking van de blote eigendom van de aandelen.

III. Motivering van de aanvraag

15. Gelet op de gevorderde leeftijd van de heer X (geboren xx.xx. 1928) wenst hij zijn vermogen te herschikken om:
- bepaalde bestanddelen aan bepaalde erfgenamen te doen toekomen
- bepaalde historische ongelijkheden recht te zetten
- bepaalde onroerende goederen te behoeden voor (gedwongen) uitonverdeeldheidtreding (zie hiervoor de inbreng van het onroerend in de BVBA, gevolgd door de schenking van de aandelen).
Op die manier wenst hij alsnog gevolg te geven aan een reeds opgemaakt testament. In dat testament is bepaald dat het pand gelegen aan de […], nl. het goed B, zou toekomen aan mevrouw B en het pand gelegen aan […], nl. het goed A, aan de heer A mits opleg van 1.000.000 Belgische frank. Door de verkoop van het pand ‘goed B’ is het testament evenwel niet meer uitvoerbaar.

16. De aanvragers wensen bevestiging dat de voorgenomen rechtshandelingen geen fiscaal misbruik uitmaken rekening houdend met:
- de bedoeling van partijen (cfr punt 15)
- hetgeen hoger werd vermeld onder punt 11. De latere verkrijging van het onroerend goed door een vennoot van de BVBA zal bovendien onderworpen worden aan artikel 2.9.1.0.5 VCF (heffing verkooprecht).
- het feit dat er geen registratiebelasting wordt ontweken:

  • op de verkoop van het onroerend goed ‘goed B’ (er wordt 10% registratiebelasting geheven)
  • op de schenking van een deel van de verkoopopbrengst (er wordt 3% schenkbelasting betaald)
  • op de inbreng van het onroerend goed ‘goed A’
  • op de schenking van de aandelen van de BVBA (er wordt 3% schenkbelasting betaald).

IV. Beslissing

Gelet op artikel 3.22.0.0.1 VCF komt het besluitvormingsorgaan tot de volgende voorafgaande beslissing:

17. Artikel 3.17.0.0.2 VCF luidt:

“Aan de bevoegde entiteit van de Vlaamse administratie kan niet worden tegengeworpen, de rechtshandeling noch het geheel van rechtshandelingen dat een zelfde verrichting tot stand brengt, wanneer die entiteit door vermoedens of door andere bewijsmiddelen, vermeld in artikel 3.17.0.0.1, en aan de hand van objectieve omstandigheden aantoont dat er sprake is van fiscaal misbruik.

Er is sprake van fiscaal misbruik wanneer de belastingplichtige door middel van de door hem gestelde rechtshandeling of het geheel van rechtshandelingen één van de volgende verrichtingen tot stand brengt:

1° hetzij een verrichting waarbij hij zichzelf in strijd met de doelstellingen van een bepaling van deze codex of de ter uitvoering daarvan genomen besluiten buiten het toepassingsgebied van die bepaling plaatst;

2° hetzij een verrichting waarbij aanspraak wordt gemaakt op een belastingvoordeel voorzien door een bepaling van deze codex of de ter uitvoering daarvan genomen besluiten en de toekenning van dit voordeel in strijd zou zijn met de doelstellingen van die bepaling en die in wezen het verkrijgen van dit voordeel tot doel heeft.

Het komt aan de belastingplichtige toe te bewijzen dat de keuze voor zijn rechtshandeling of het geheel van rechtshandelingen door andere motieven verantwoord is dan het ontwijken van de belasting. Als de belastingplichtige het tegenbewijs niet levert, dan wordt de verrichting aan een belastingheffing overeenkomstig het doel van deze codex onderworpen alsof het misbruik niet heeft plaatsgevonden. “

18. Er moet worden onderzocht of het daadwerkelijk de bedoeling is van de inbrenger/schenker om het in te brengen onroerend goed te onderwerpen aan het ondernemingsrisico (affectio societatis) en het niet de bedoeling is het onroerend goed te schenken aan de begunstigde van de aandelen.

19. De inbreng van het onroerend goed in de BVBA, onmiddellijk gevolgd door de schenking in blote eigendom van de aandelen van de BVBA, verschaft immers onmiskenbaar een fiscaal voordeel voor partijen aangezien de aandelen kunnen geschonken worden aan het gunstige vlak tarief van 3%, daar waar een schenking van het onroerend goed zelf onderworpen zal worden aan de progressieve tarieven van tabel I van artikel 2.8.4.1.1, §1 VCF.

20. Het besluitvormingsorgaan is van oordeel dat de inbreng van het onroerend goed in de BVBA door X, gevolgd door een schenking aan A (en eventueel diens kinderen) van de blote eigendom van de aandelen fiscaal misbruik uitmaakt in de zin van art. 3.17.0.0.2 VCF aangezien ze samen beschouwd art. 2.8.4.1.1, §1, VCF frustreren.

21. De volgorde van de voorgenomen verrichtingen is ingegeven zonder een wezenlijke andere verklaring dan belastingbesparing om de hierna aangehaalde redenen:

- De huidige aandeelhoudersstructuur van de BVBA bestaat uit 100 aandelen waarvan 49 aandelen toebehoren aan de heer A, 48 aandelen aan zijn echtgenote en 1 aandeel aan elk van zijn drie kinderen. De 100 aandelen vertegenwoordigen samen een kapitaal van € 18.600. Na de inbreng zal het betrokken onroerend goed het grootste bestanddeel uitmaken van het actief van de BVBA.

- Alle aandelen worden overgedragen aan de heer X zodat de heer X vóór de schenking volle eigenaar zal zijn van de 100 aandelen.

- De begiftigde, de heer A, is volgens de gegevens uit het rijksregister ingeschreven op het adres van het in te brengen onroerend goed.

22. De voorgelegde niet-fiscale motieven door betrokkenen kunnen de voorgenomen verrichtingen niet verantwoorden.

23. Tot slot wordt opgemerkt dat de latere verkrijging van het goed door een vennoot niet onderworpen zal worden aan artikel 2.9.1.0.5 VCF, doch wel aan artikel 2.9.1.0.4 VCF (dat geldt voor de BVBA’s en andere personenvennootschappen).

Deze beslissing heeft alleen betrekking op registratiebelasting en doet geen uitspraak over andere belastingen.