Wat wijzigt op vlak van energie en klimaat in 2025?
Vanaf 2025 geen aardgas meer bij nieuwbouw en minstens een hybride warmtepomp bij ingrijpende energetische renovaties (IER)
We nemen in Vlaanderen geleidelijk afscheid van fossiele brandstoffen en stappen over op hernieuwbare energiebronnen voor het verwarmen van onze woningen en gebouwen.
Sinds 2022 is daarom het plaatsen van een stookolieketel op de meeste plaatsen verboden. Het plaatsen van een stookolieketel wordt enkel nog toegestaan bij bestaande gebouwen waar geen aardgasnet beschikbaar is.
Nieuwbouw en ingrijpende energetische renovaties (IER) moeten aan isolatie-eisen voldoen en zijn sowieso klaar voor een warmtepomp. Voor nieuwbouw en IER wordt voor stedenbouwkundige vergunningsaanvragen vanaf 1 januari 2025 via de energieprestatieregelgeving (EPB) dan ook een minimaal installatierendement van 130 % opgelegd aan opwekkers van centrale verwarming met water als transportmedium.
Daardoor is het bij nieuwbouw en IER niet meer mogelijk om louter op fossiele brandstoffen te verwarmen. Om het vereiste installatierendement te behalen is minstens een hybride warmtepomp nodig.
Voor nieuwbouw is daar bovenop vanaf 2025 een aardgasaansluiting niet meer toegestaan. Een hybride warmtepomp is dan geen optie meer. Voor nieuwbouw is een warmtepomp de meest logische keuze, als er geen warmtenet aanwezig is in de straat.
Deze aanpassingen voor vergunningsaanvragen vanaf 1 januari 2025 gelden zowel voor woongebouwen als voor niet-residentiële gebouwen.
En bij bestaande woningen?
Bij een bestaande woning kunt u nog wel een nieuwe gasketel plaatsen. Is de woning nog niet aangesloten op het aardgasnet, dan kunt u nog steeds een gasaansluiting aanvragen. Alleen betaalt u daar vanaf 2025 de werkelijke, hogere aansluitkosten voor, in plaats van het begrensde bedrag van 250 euro. Op die manier wil Vlaanderen fossielvrij verwarmen aanmoedigen.
Wie een perfect werkende verwarmingsinstallatie heeft op fossiele brandstof, hoeft die vandaag niet te vervangen, maar bereidt zich wel best voor op de toekomst. Het VEKA ontwikkelde de tool ‘is mijn woning warmtepompklaar?’ om te helpen inschatten of een woning al klaar is voor een fossielvrije toekomst, of eerst bijkomende isolatie nodig heeft.
Wie vandaag een fossiele ketel heeft die aan vervanging toe is, maakt nu een keuze voor de komende 20 jaar. Met de taks shift van energie naar fossiele brandstoffen is het niet alleen goed voor het klimaat om nu de overstap te maken naar een warmtepomp. Maar ook voor de energiefactuur van mensen. Zo kan de elektriciteitsfactuur dalen.
Tijdelijk hogere Mijn VerbouwPremie stopt bij aanvragen vanaf 1 januari 2025
Mijn VerbouwPremie werd ingevoerd in oktober 2022, in volle energiecrisis. Omwille van de energiecrisis werd er beslist om tijdelijk hogere Mijn VerbouwPremies te geven voor eigenaar-bewoners in de laagste en middelste inkomenscategorie. Aan deze tijdelijke verhoging komt bij aanvraag vanaf 1 januari 2025 een einde. Concreet zal het premiepercentage voor 6 categorieën van werken (dakrenovatie, muurrenovatie, vloerrenovatie, ramen en deuren, binnenrenovatie en sanitair-elektriciteit) terugkomen op het oorspronkelijke niveau: van 50% naar 35% voor de laagste inkomenscategorie. In de middelste inkomenscategorie zal het premiepercentage opnieuw van 35% naar 25% gaan. De premies voor zonneboiler, warmtepomp en warmtepompboiler blijven in 2025 behouden.
Om de premie aan te vragen in 2024 is het noodzakelijk dat de werken werden uitgevoerd en er een slotfactuur ter beschikking is. Ook een attest van de aannemer is noodzakelijk. Bij aanvraag tot en met 31 december 2024, kan je nog genieten van de hogere premies.
Raadpleeg de simulator 2025(opent in nieuw venster) en de folder 2025.
Hogere Mijn EPC-Labelpremie
Mijn EPC-Labelpremie werd reeds in 2021 ingevoerd. Eigenaars die hun woning met label E of F, renoveren naar label A, B of C kunnen hiervoor de EPC-Labelpremie aanvragen. Voor appartementen is er een premie bij de renovatie van label D, E of F naar label A of B.
Vanaf 1 januari 2025 geldt geen vast premiebedrag meer, maar zal het premiebedrag wijzigen in functie van de inkomenscategorie waartoe je behoort. Dezelfde 3 inkomenscategorieën als Mijn VerbouwPremie zijn van toepassing. De laagste inkomenscategorie (eigenaar-bewoner) krijgt de hoogste premie. Vanaf 2025 zal deze premie ook niet langer via Fluvius, maar via Mijn VerbouwLoket aangevraagd worden. Aanvragen kunnen ingediend worden vanaf 6 januari 2025.
Daarnaast verhoogt het premiebedrag als ook voldaan wordt aan minimale ventilatie-eisen. Dit bedrag loopt op van 500 tot 1000 euro. Bij uitvoering van een ingrijpende energetische renovatie is er geen supplement voor ventilatie voorzien, omdat er sowieso altijd moet voldaan worden aan de ventilatie-eisen.
Renovatiekrediet met rentesubsidie wordt stopgezet voor aankopen vanaf 1 januari 2025
Het renovatiekrediet met rentesubsidie kan enkel afgesloten worden voor wie een woning of appartement aankoopt met een slecht energielabel (E of F), met het engagement om dit te renoveren tot label A, B of C. Samen met het hypothecair krediet voor de verwerving van de woning, kan er bij de bank een aanvullend hypothecair krediet worden afgesloten voor de renovatie van de woning. Bij renovatie van een woning tot label A, wordt gedurende de looptijd van lening (max 20 jaar), een rentesubsidie van 3,5% gegeven door de Vlaamse overheid.
De vorige Vlaamse regering besliste deze maatregel stop te zetten voor alle notariële aktes vanaf 1 januari 2025.
Geen uitstel meer voor het plaatsen van een digitale meter voor eigenaars van zonnepanelen.
Vanaf 2025 zijn eigenaars van zonnepanelen, geplaatst voor 2021, verplicht om een digitale meter te laten installeren. U kunt de plaatsing van een digitale meter niet meer uitstellen. Fluvius zal alle klanten met zonnepanelen contacteren om over te schakelen op de digitale meter. Het is ook het laatste jaar waarbij u na de plaatsing van de digitale meter een retroactieve investeringspremie kunt aanvragen (voor installaties in gebruik genomen in de periode 2014-2020).
Check de simulator(opent in nieuw venster) en ga na op welk premiebedrag u recht hebt
Uitgebreide doelgroep voor Mijn Kortingsbon bij de aankoop van energiezuinige elektrische huishoudtoestellen
Bent u van plan om een nieuwe energiezuinige wasmachine, droogkast, koelkast of diepvriezer te kopen? Ook de voorwaarden van Mijn Kortingsbon wijzigen vanaf 1 januari 2025, waardoor de doelgroep wordt uitgebreid. Zo zal het statuut ‘beschermde afnemer’ of het hebben van het sociaal tarief voor energie niet langer bepalend zijn om recht te hebben op de kortingsbon. Het inkomen daarentegen wel. Dit zorgt ervoor dat maar liefst 35% van de Vlamingen beroep kunnen doen op Mijn Kortingsbon.
De kortingsbon moet op voorhand worden aangevraagd via een nieuw online aanvraagloket van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (en dus niet langer via Fluvius). Deze kortingsbon zorgt ervoor dat energiezuinige huishoudtoestellen meer betaalbaar zijn voor gezinnen met een laag inkomen. Hiermee daalt hun energiegebruik en bijgevolg ook de energiefactuur. Om de kortingsbon aan te vragen, hoeft u geen bewijsstukken meer te bezorgen. Via het online aanvraagloket wordt automatisch gecontroleerd of u in aanmerking komt. Na goedkeuring bezorgt netbeheerder Fluvius de kortingsbon per mail of per post. Aanvragen kan vanaf 2 januari 2025.
Mijn Energiescan
Wilt u uw energiegebruik en -kosten verlagen? Via een energiescan komt u te weten hoe u thuis energie kunt besparen. Een energie-expert komt bij u thuis en geeft tips over uw verwarming, verlichting en huishoudtoestellen. Waar mogelijk voert de uitvoerder kleine energiebesparende maatregelen uit. U kunt hulp krijgen met vragen over uw energiefactuur.
Bent u van plan om binnenkort een gratis energiescan te laten uitvoeren? Dat kan! Maar opgelet, want vanaf 1 januari 2025 veranderen de voorwaarden. Zo telt Mijn Energiescan binnenkort vier verschillende doelgroepen. In de eerste plaats wordt een groot stuk van de doelgroep vanaf nu inkomensafhankelijk. Dit betekent dat het gezamenlijk belastbaar inkomen van u en de persoon waarmee u gehuwd bent of wettelijk samenwoont niet hoger mag zijn dan 43.820 euro. Per extra persoon ten laste mag uw inkomen met 4.330 euro stijgen. Daarnaast kunt u ook beroep doen op een gratis energiescan als u bent doorverwezen vanuit het OCMW, u beschikt over een Prepaidmeter of wanneer er een verzoek werd ingediend bij de Lokale Adviescommissie (LAC) tot afsluiting van uw gas- en/of elektriciteitslevering. Ook de aanvraagprocedure wijzigt.
U kunt een aanvraag doen vanaf 2 januari via de website van de Vlaamse overheid of via het OCMW. Klanten bij Fluvius, die aan bovenstaande voorwaarden voldoen, kunnen terecht op de website van Fluvius voor hun aanvraag. Aan de uitvoering van de scan zelf is niets gewijzigd.
Premie sturing elektrische warmte wordt stopgezet
Dankzij de komst van de digitale meter, kunnen gezinnen op een efficiënte manier hun warmte- en elektriciteitsverbruik regelen aan hun noden. Heel wat gezinnen verwarmen elektrisch in de vorm van een warmtepomp, warmtepompboiler, elektrische boiler of een accumulatieverwarming. Door de installatie van een sturingsapparaat kunt u uw elektriciteits- en warmteverbruik zoveel mogelijk afstemmen op de eigen productie (bijvoorbeeld via zonnepanelen), en/of het vermijden van piekmomenten. Voor de aankoop en de plaatsing door uw installateur van dat sturingsapparaat, hebt u recht op een premie(opent in nieuw venster). Deze premie kan aangevraagd worden bij Fluvius. De vorige Vlaamse regering besliste deze premies te schrappen waardoor deze begin 2025 aflopen. Enkel eindfacturen tot en met eind 2024 zullen nog in aanmerking komen voor deze premie. De aanvraag kan ingediend worden voor facturen tot 2 jaar oud.
Gebouwenpas
Naar analogie van woningpas, zal vanaf 2025 ook elk niet-residentieel gebouw (zoals cultuur, horeca, sport, onderwijs, zorg, bijeenkomst, handel, kantoorfunctie, ...) een gebouwenpas krijgen. Dankzij dit gratis digitaal paspoort vinden gebouweigenaars relevante en digitaal beschikbare informatie over hun gebouw op één centrale plek. U vindt er nuttige informatie rond energie, de aanwezige installaties, bodeminformatie, gegevens over de wateraansluiting & riolering, de overstromingsgevoeligheid en klimaatbestendigheid van uw perceel, de mobiscore en vergunningen. Ook een overzicht van een aantal digitale attesten vindt u in dit gebouwenpaspoort. Daarnaast krijgt u ook tal van tips en advies om uw gebouw kwalitatiever, duurzamer en energiezuiniger te maken voor de toekomst.
De gebouweigenaar kan anderen (zoals bijvoorbeeld een gebouwbeheerder) toegang geven om de informatie in dit paspoort te raadplegen.
De gebouwenpas is zowel beschikbaar voor het hele gebouw, als voor de afzonderlijke eenheden die in het gebouw aanwezig zijn. Bijvoorbeeld: er is een gebouwenpas voor een sportaccomodatie. Als dit gebouw onderverdeeld is in een apart admininstratief blok, restaurant en sportgedeelte dat afzonderlijk kan functioneren, dan hebben deze gebouwonderdelen ook informatie op dat niveau.
Verplichtingen voor laadpunten
Voor nieuwbouw en bij ingrijpende renovatie van woongebouwen én niet-woongebouwen zijn er al sinds 2011 verplichtingen voor laadpunten of laadinfrastructuur bij parkeerterreinen. Vanaf 1 januari komt er ook een verplichting voor bestaande niet-woongebouwen om bij parkeerterreinen met meer dan 20 parkeerplaatsen minstens 2 oplaadpunten te voorzien.
Ander nieuws: Laatste kans om sanering aan te vragen bij lekkende stookolietank
Stookolietanks zorgen door lekkage regelmatig voor bodemverontreiniging en dit brengt voor de eigenaar aanzienlijke kosten met zich mee, variërend van gemiddeld 50.000 euro tot meer dan 250.000 euro, vooral als het grondwater ook vervuild is. De wetgeving bepaalt dat een lekkende stookolietank buiten gebruik moet worden gesteld en geledigd. Tot en met 31 december 2024 kon de particulier in de periode van november tot maart de buitengebruikstelling van een lekkende stookolietank wat uitstellen om in de koude wintermaanden niet zonder verwarming te vallen. Vanaf 1 januari 2025 zijn particulieren verplicht om de lekkende tank onmiddellijk buiten gebruik te stellen. Voor de bodemsaneringskosten kan de particulier tot en met 28 februari 2025 rekenen op een tussenkomst van het Promaz-fonds (fonds voor bodemsanering stookolietanks verwarming, een initiatief van de brandstoffensector). Vanaf 1 maart 2025 kan geen aanvraag meer worden ingediend voor een tussenkomst in de bodemsaneringskosten.