Gedaan met laden. U bevindt zich op: Collectieve woningpas geeft eigenaars inzicht in de gemeenschappelijke delen van appartementsgebouw Vlaams Energie- en Klimaatagentschap

Collectieve woningpas geeft eigenaars inzicht in de gemeenschappelijke delen van appartementsgebouw

Nieuwsbericht
27 maart 2025

Vlaanderen telt bijna 150.000 appartementsgebouwen met 980.000 wooneenheden. Meer dan de helft van de appartementsgebouwen werd gebouwd voor 1981 en een groot deel ervan heeft een slecht energielabel. De energetische renovatie van appartementsgebouwen is technisch, financieel en juridisch complex. Daarom lanceert de Vlaamse overheid de “collectieve woningpas”, een digitaal paspoort op niveau van het (appartements)gebouw waar elke eigenaar zicht krijgt op de belangrijkste aspecten van het gebouw zoals de energiescore en de installaties van de gemeenschappelijke delen. Dit maakt het renoveren van appartementen net iets laagdrempeliger.

Momenteel bestaat voor elke wooneenheid (zoals een eengezinswoning, een appartement of een studio) in Vlaanderen een woningpas. Dit geeft de eigenaar zicht op de energiescore, isolatieaspecten en aanwezige installaties van elke wooneenheid. Nu ziet ook de ‘collectieve woningpas’ het levenslicht. Eigenaars van appartementen krijgen dan niet alleen een woningpas van hun individueel appartement te zien, maar krijgen ook zicht op relevante informatie op gebouwniveau en inzicht in de (energetische) situatie van de gemeenschappelijke delen. Denk aan het verplichte EPC en het asbestattest van de gemeenschappelijke delen. 

Elke eigenaar heeft op die manier toegang tot de isolatie-aspecten van de gemeenschappelijke delen (daken, vloeren, muren, …) en de gemeenschappelijke installaties (zoals verwarmingsinstallaties). Een eigenaar kan deze woningpas op gebouwniveau ook delen met een syndicus of de vereniging van mede-eigenaars (VME), zonder de informatie die gelinkt is aan het eigen appartement te delen. Op die manier kan een syndicus de (mede-) eigenaar bijstaan als die (renovatie)werken wilt uitvoeren aan de gemeenschappelijke delen. De syndicus vertegenwoordigt immers de mede-eigenaars en is verantwoordelijk voor het beheer van de gemeenschappelijke delen.

Daarnaast vindt elke eigenaar in de collectieve woningpas ook aanbevelingen om de gemeenschappelijke delen van het gebouw energiezuiniger te maken. De uitvoering van deze aanbevelingen zal ook een impact hebben op de energieprestatie van de afzonderlijke (woon)eenheden in het gebouw. Een energetische renovatie kadert best in een totaalaanpak waarbij al deze gemeenschappelijke delen zoveel als mogelijk gezamenlijk gerenoveerd worden. Door de collectieve woningpas te lanceren willen we de drempels qua informatieverzameling en kennisniveau wegnemen én het renovatieproces eenvoudiger maken.

Op termijn wordt de collectieve woningpas ook uitgebreid met het energielabel op gebouwniveau.

Woningpas raadplegen?

U kunt uw woningpas eenvoudig raadplegen op https://woningpas.vlaanderen.be/(opent in nieuw venster) door in te loggen met uw e-ID of via de itsme®-app.

Wat is de woningpas? 

Bij het (ver)bouwen, (ver)kopen of (ver)huren van een woning komen veel paperassen kijken. Daarom bundelde de Vlaamse overheid alle relevante info over uw woning in woningpas: een digitaal paspoort voor uw huis. Woningpas bevat nuttige informatie rond energie, isolatie, de aanwezige installaties, uitgevoerde renovatiewerken waarvoor u een premie ontving, relevante bodeminformatie, informatie over de woningkwaliteit, de riolering, de mobiscore en stedenbouwkundige vergunningen. Het bevat ook een tool waarmee u een eigen energiescore kan berekenen en de woningkwaliteitswijzer waarmee u de kwaliteit van uw woning kan checken. Daarnaast kan u in woningpas een overzicht vinden van de nodige attesten bij (ver)koop, (ver)huur, (ver)bouw en een overzicht van beschikbare premies voor aanpassingswerken aan uw woning. Woningpas werd gelanceerd in 2018 en ontving al een ‘Henry van de Velde Design award’ als ‘Digital Product’ en een ‘e-Gov Award’ in de categorie ‘gebruiksvriendelijkheid. In 2024 werd woningpas genomineerd als beste e-GOV-project