Gedaan met laden. U bevindt zich op: Wonen Uw toekomst in Vlaanderen

Wonen

Je voelt je pas thuis in Vlaanderen als je de juiste plek hebt gevonden om te wonen. Een plek waar je je op je gemak voelt en waar aan je behoeften wordt voldaan. We geven je enkele tips om je te helpen bij je zoektocht.

Een woning vinden

Je voelt je pas thuis in Vlaanderen als je de juiste plek hebt gevonden om te wonen. Wat is de juiste locatie voor jou? Baseer je beslissing op je behoeften en voorkeuren.

  • Geef je de voorkeur aan het stadsleven of aan een rustigere levensstijl in een kleinere stad of dorp?
  • Moet je dicht bij het openbaar vervoer wonen?
  • Woon je liever in de buurt van je werk of school?
  • Wat is je budget?
  • Kun je het beste een huis kopen of huren?

Je kunt besluiten om een tijdje in een hotel of andere accommodatie te verblijven voordat je een meer permanente woning koopt of huurt. Leven zonder eigen meubels vergt geduld, maar het is de moeite waard om te wachten op de juiste woning.

Huren

Je kunt besluiten dat het huren van een woning beter bij je past dan kopen. Dat kan een permanente beslissing zijn. Het kan ook een tijdelijke zijn. Maar in beide situaties wil je weten wat je rechten en plichten zijn voordat je de huurovereenkomst ondertekent. Een goede huurovereenkomst en inventarislijst kunnen je helpen om allerlei problemen te vermijden.

De Vlaamse overheidsadministratie biedt hulpmiddelen om je te helpen bij het vinden van een kwaliteitsvolle woning tegen een eerlijke huurprijs. Er bestaan ook een aantal huurpremies voor mensen met een bescheiden inkomen. Je kunt zelfs in aanmerking komen voor sociale huurwoningen.

Hulp nodig bij huurgeschillen?

Afspraken tussen huurder en verhuurder staan meestal in het huurcontract. Praktische problemen kan de huurder het beste eerst met de verhuurder bespreken. Als de problemen niet worden opgelost, kun je verschillende stappen ondernemen.


Huurprijs en indexering

De verhuurder en de huurder bepalen in onderling overleg de huurprijs. Als de huur eenmaal is vastgesteld, kan deze niet zomaar worden gewijzigd. De huurprijs kan één keer per jaar worden geïndexeerd, behalve als in het contract staat dat er geen indexering plaatsvindt. De huur kan elk jaar op de verjaardag van de ingangsdatum van de huurovereenkomst worden geïndexeerd. Een indexering gebeurt nooit automatisch. De verhuurder moet een dergelijke indexering schriftelijk aanvragen.

Een huis kopen

Het lijkt misschien het huis van je dromen. Maar als je de verkeerde beslissing neemt, kunnen je dromen gemakkelijk veranderen in nachtmerries. Vooral als je een aankoop overhaast doet. De beste aanpak? Zorg ervoor dat je alle mogelijke informatie hebt.

  • Bezoek verschillende woningen om te begrijpen wat je kunt verwachten voor welke prijs. Zo leer je ook wat je wel en niet leuk vindt en wat je wel en niet nodig hebt.
  • Bezoek de woning meerdere keren, bij voorkeur met een expert.
  • Vraag advies aan professionals, zoals architecten, aannemers, notarissen, enz.
  • Vraag de eigenaar naar de staat van het pand. Voldoet de elektriciteit aan de eisen? Is het pand energiezuinig? Ligt het in een overstromingsgebied? Als je het pand verkoopt, moet de eigenaar bepaalde certificaten hebben die antwoord geven op deze vragen.
  • Elk gebouw heeft een woningpas(opent in nieuw venster). Dat is een soort gebouwpaspoort. Het is ontworpen om de eigenaar van een gebouw inzicht te geven in alles wat hij moet weten. Indien nodig kan de eigenaar je toegang geven tot de woningpas van het pand dat hij verkoopt.
  • Je kunt ook een stedenbouwkundig attest aanvragen. Hiermee kun je zien hoe haalbaar toekomstige bouwprojecten zijn.
  • Verken de omgeving van het perceel op geopunt.be(opent in nieuw venster) om meer te weten te komen over het risico op overstromingen, verkeerslawaai, de nabijheid van openbaar vervoer, bossen, bedrijven of woongebieden.

Een hypothecaire lening afsluiten

Om een huis te kopen of te bouwen, zul je meer dan waarschijnlijk een lening moeten afsluiten. Hiervoor kun je terecht bij banken, maar ook bij een verzekeringsmaatschappij of een instelling met een sociale doelstelling, zoals de verschillende huisvestingsmaatschappijen.

Vlaanderen biedt je de mogelijkheid om een voordelige woonlening aan te vragen voor mensen met een bescheiden inkomen die toch een eigen woning willen kopen in het Vlaamse Gewest. Dit heet de Vlaamse Woonlening.

Kosten

Als je een huis koopt, komen er boven op de prijs van het huis of appartement nog andere kosten. Je moet bijvoorbeeld belastingen betalen.

  • Je moet omzetbelasting (een registratiebelasting) betalen op een bestaande woning.
  • Je moet btw betalen op een nieuwe woning.
  • Je moet ook notariskosten betalen als het tijd is om de akte te ondertekenen. De website notaris.be(opent in nieuw venster) bevat een simulator die deze kosten voor je berekent.

Wat in geval van hypothecaire betalingsproblemen?

Als je 3 keer je maandelijkse aflossingen niet (volledig) hebt betaald, stuurt je geldverstrekker je een herinnering met een aangetekende brief. Ook worden je gegevens dan doorgestuurd naar een soort “zwarte lijst” voor wanbetalers, dat is de Centrale voor Kredieten aan Particulieren. Het wordt dan erg moeilijk om nog ergens een krediet af te sluiten. Houd rekening met de volgende stappen:

  • Praat zo snel mogelijk met je kredietverstrekker
  • Vraag of je de betaling kunt “pauzeren
  • Verleng de looptijd van je lening
  • Vraag om een simulatie

Verzekeren tegen brand en schade

Als huiseigenaar, of het nu een wettelijke verplichting is of niet, kun je het beste een opstalverzekering afsluiten. Zorg ervoor dat je polis je dekt voor schade veroorzaakt door brand, water, natuurrampen, stormen, enz. Dit is niet het enige voordeel van een opstalverzekering. Je bent gedekt door je opstalverzekering als je schade toebrengt aan een eigendom van een buur.

Kadaster

De notaris rondt de eigendomsoverdracht af en registreert de aankoop in het kadaster. Als je een hypotheek nodig hebt, kun je het beste de voorwaarden met de verkoper bespreken voordat je een bod doet. Het is ook mogelijk dat je een lening of bankgarantie moet regelen wanneer je de aanbetaling betaalt voor het huis dat je koopt. Bespreek dit met je makelaar of bank.

Gemeentelijke diensten

Waterbedrijven

Je moet contact opnemen met een waterbedrijf om je water aan te sluiten of af te sluiten. Als je verhuist, is het mogelijk om het abonnement op de waterservice over te laten dragen. Dat moet je regelen met de vorige bewoner.

Aansluiting voor elektriciteit

Waar je ook woont, je hebt een energiecontract nodig. Veel energieleveranciers regelen de gas- en elektriciteitsaansluiting voor je. Er zijn contracten voor onbepaalde tijd en contracten voor bepaalde tijd. Je hebt de mogelijkheid om van leverancier te veranderen voordat een contract is afgesloten; dit is vooral makkelijk voor huishoudens en kleine bedrijven.

Een contract afsluiten is vrij eenvoudig. Je kunt het telefonisch doen, tijdens een bezoek van een verkoper, in een verkooppunt en via de website van de leverancier - dit is over het algemeen de snelste manier. Houd er rekening mee dat je energiecontract pas ingaat nadat je het hebt ondertekend en het is bevestigd door de nieuwe leverancier.

Subsidies

Subsidie voor woningaanpassing

Als je ouder wordt, moet je misschien je huis aanpassen aan je behoeften. Ben je bezorgd over hoeveel dit zal kosten? De Vlaamse woningaanpassingssubsidie is bedoeld om je financieel te helpen bij het aanpassen van je woning. Het subsidieert de kosten voor het installeren van technische hulpmiddelen of het uitvoeren van renovaties om de toegankelijkheid te verbeteren. De subsidie is alleen beschikbaar als je 65 jaar of ouder bent en je je woning aanpast aan fysieke behoeften die samenhangen met je leeftijd.

Vlaamse huursubsidie

De huursubsidie is bedoeld voor mensen met een laag inkomen. Er zijn een paar criteria waaraan je moet voldoen om in aanmerking te komen.

  • Je bent sinds kort niet meer als dakloze geklasseerd of je verhuist of bent onlangs verhuisd van een slechte, niet-aangepaste woning naar een degelijke, aangepaste woning.
  • Je huurt de nieuwe woning op de private huurmarkt of van een sociaal verhuurkantoor.

Afvalbeheer

In Vlaanderen wordt afval meestal opgedeeld of gesorteerd zodat zoveel mogelijk materiaal wordt gerecycleerd, hergebruikt of hersteld, en gevaarlijk of chemisch afval wordt gescheiden gehouden van andere soorten afval. Dat klinkt heel logisch.

Wat als je niet zeker weet welk afval waar hoort?

Geen stress. Betersorteren.be(opent in nieuw venster) is een website die uitlegt waar alles thuishoort, van Pringles-tubes tot koffiecapsules. Je vraagt je misschien nog af wanneer en waar je recycleerbare verpakkingen, papier en karton, restafval, groenafval en andere materialen in jouw gemeente worden ingezameld. Elke gemeente - of intercommunale - beslist over wat, hoe, waar en wanneer afval wordt ingezameld. Je zou verwachten dat dat tot veel verwarring zou leiden, maar elke gemeente maakt ook een gratis kalender(opent in nieuw venster) om je op de hoogte te houden van wat je wanneer moet buitenzetten voor ophaling.

Recycleren

Wat doe je met een leeg plastic ijsbakje? En hoe zit het met aluminiumfolie? De website van Fost Plus vertelt je welke recyclebare materialen bij elkaar horen:

Waar kun je afvalsorteerzakken kopen?

Vlaanderen rekent geen standaardtarief aan voor het ophalen van afval. In plaats daarvan betaal je voor de specifieke zakken waarin het afval moet zitten om te worden opgehaald. Je kunt deze zakken meestal kopen in de gemeentekantoren, supermarkten en zelfs bouwmarkten. Wat voor zakken heb je nodig?

  • Gele zakken zijn voor huishoudelijk restafval.
  • Blauwe zakken zijn voor recyclebare PMD-verpakkingen.
  • Groene zakken zijn voor groente-, fruit- en tuinafval, maar in sommige gevallen moet je een GFT-container gebruiken.

Gratis inzameling van bepaalde afvalstoffen

Er zijn bepaalde afvalstoffen die u gratis kunt weggooien. In sommige gevallen zorgt de gemeente een paar keer per jaar voor een inzameling, in andere gevallen moet je het materiaal zelf naar een containerpark(opent in nieuw venster) brengen:

  • asbestcementafval (een beperkte hoeveelheid)
  • klein gevaarlijk afval (KGA)
  • batterijen
  • autoaccu’s
  • minerale oliën
  • frituurvetten en -oliën
  • fluorescentielampen
  • rookmelders
  • afgedankte elektrische en elektronische apparatuur (AEEA).

Metaalafval en textielafval worden meestal ook gratis ingezameld vanwege hun waarde. Ondertussen zijn er verschillende opties voor oude autobanden en aparte inzamelpunten voor zonnepanelen.