Registratie en migratie
Denk je erover om in Vlaanderen te gaan wonen? Vraag je je af welk visum je nodig hebt? Of welke verblijfsdocumenten je moet invullen? Om het proces voor jou zo vlot en eenvoudig mogelijk te laten verlopen, vertellen we je alles wat je moet weten voor en na je aankomst in Vlaanderen.
Visas
Als je niet de Belgische nationaliteit hebt en in België wilt werken of wonen, heb je misschien een visum(opent in nieuw venster) nodig. Er zijn verschillende soorten visa. Met het ene visum mag je reizen. Een ander laat je toe om in België te wonen. Welk type heb je nodig? Heb je er überhaupt een nodig? Dat hangt af van je nationaliteit en het doel van je verblijf in België. Mensen met bepaalde nationaliteiten mogen het Schengengebied, waar België deel van uitmaakt, binnen voor een periode tot 90 dagen zonder visum. Andere mensen hebben een visum nodig.
Visum aanvragen
Je kunt een visum persoonlijk aanvragen bij de Belgische ambassade of het consulaat(opent in nieuw venster) in het land waar je woont. Wat als er geen Belgische ambassade of consulaat is in jouw land? Vraag dan een visum aan bij de Belgische ambassade of het consulaat in jouw land. Deze bevindt zich waarschijnlijk in een buurland.
Als onderdeel van je aanvraag zal je gevraagd worden naar je redenen om naar België te reizen en hoe lang je van plan bent te blijven.
Of je nu een visum nodig hebt of niet, je hebt nog steeds bepaalde documenten nodig. Als je een inwoner van de Europese Unie bent, is het goed mogelijk dat je alleen je identiteitskaart of paspoort nodig hebt. Maar over het algemeen hangen de documenten(opent in nieuw venster) die je nodig hebt af van:
- je nationaliteit
- de duur van je verblijf in België. Er zijn kortetermijnvisa (Schengenvisum of Visumtype C) en langetermijnvisa (Visumtype D)
- het doel van je verblijf in België. Misschien reis je rond als toerist. Misschien ga je studeren. Misschien migreer je voor je werk.
Als je niet over de nodige documenten beschikt, wordt je de toegang tot België geweigerd. Als je vragen of twijfels hebt, zal de dichtstbijzijnde Belgische ambassade of het consulaat(opent in nieuw venster) je graag helpen.
In normale omstandigheden moet je België en het Schengengebied verlaten wanneer je verblijfsvergunning verloopt. Als je dit niet doet, kan dit invloed hebben op je mogelijkheden om in de toekomst opnieuw binnen te komen. Je overtreedt zelfs de wet.
Je kunt echter wel opnieuw toegang aanvragen. Hoe?
- Als je visumplichtig bent, moet je eerst het Schengengebied verlaten. Vraag een nieuw visum voor kort verblijf aan. Zodra je visum is toegekend, mag je terugkeren.
- De situatie is anders als je niet visumplichtig bent. Je mag je onmiddellijk vestigen in een ander land in het Schengengebied. Houd er wel rekening mee dat je contact moet opnemen met de autoriteiten in dat land. Wat als je in België wilt blijven wonen? Je moet eerst het Schengengebied verlaten. Je mag dan onmiddellijk terugkeren.
Permanent verblijf
Je moet aan verschillende voorwaarden voldoen en een aantal verschillende documenten voorleggen als je een permanent verblijf in België wilt aanvragen. De Dienst Vreemdelingenzaken, die deel uitmaakt van de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken, zal je helpen bij elke stap van je aanvraag voor een permanent verblijf. Je zult ook merken dat de aanvraagprocedure verschilt voor burgers van de Europese Unie(opent in nieuw venster) en onderdanen van andere landen(opent in nieuw venster).
Gezinshereniging
Programma’s voor gezinshereniging(opent in nieuw venster) kunnen je een verblijfsrecht geven als je familie in België hebt. Wat als je nog geen familie hebt die in België woont, maar je wilt met iemand trouwen of wettelijk samenwonen met iemand die in België woont? Je bent welkom om een verblijfsstatuut aan te vragen.