Vermindering van onroerende voorheffing als huurder
Voor huurders bestaan er een aantal verminderingen van de onroerende voorheffing: de vermindering voor gezinsbijslaggerechtigde kinderen en personen met een handicap. Op deze pagina vindt u meer info over de procedures en het aanvraagformulier voor de vermindering.
Welke verminderingen bestaan er?
Bij de toekenning van een vermindering van onroerende voorheffing kijkt de Vlaamse Belastingdienst naar de bewoner van het onroerend goed, ongeacht of die eigenaar of huurder is. Als huurder kunt u dus ook recht hebben op een aantal verminderingen van onroerende voorheffing:
Procedure als de verhuurder geen woonmaatschappij is
De huurder moet één keer een aanvraag indienen. Daarna bekijkt de Vlaamse Belastingdienst zelf elk jaar of de huurder opnieuw recht heeft op de vermindering, zelfs als de huurder is verhuisd.
Indien u een verminder krijgt:
- kent de Vlaamse Belastingdienst de vermindering van onroerende voorheffing eerst toe aan de eigenaar van de woning (verhuurder), want de huurder zelf betaalt geen onroerende voorheffing. Dat betekent dat de Vlaamse Belastingdienst de vermindering aftrekt op het aanslagbiljet van de verhuurder. Het bedrag van een vermindering is altijd maximaal het bedrag van de onroerende voorheffing voor dat perceel. Let op: hebt betaalt de eigenaar door andere verminderingen geen onroerende voorheffing? Dan kunt u als huurder geen extra vermindering krijgen.
- moet de verhuurder het bedrag van de vermindering één keer per jaar verrekenen met de huurprijs of doorstorten aan de huurder. Want het is de huurder die recht heeft op de vermindering, niet de verhuurder. Als de Vlaamse Belastingdienst de vermindering aan de huurder toekent, ontvangt de huurder een brief zodat hij of zij op de hoogte is van de toekenning en het bedrag van de vermindering.
- blijft de huurder recht hebben op de vermindering voor dat aanslagjaar, als die op 1 januari van het aanslagjaar de woning bewoonde én aan alle voorwaarden voldeed. Ook al heeft de huurder de woning in de loop van het jaar verlaten. De eigenaar moet het bedrag van de vermindering dan doorstorten aan de voormalige huurder.
Procedure als de verhuurder een woonmaatschappij is
De woonmaatschappij (vroeger ‘sociale huisvestingsmaatschappij’ – SHM of ‘sociaal verhuurkantoor’ - SVK) geeft de gegevens van de huurders zelf door aan de Vlaamse Belastingdienst.
- De woonmaatschappij ontvangt de verminderingen voor de huurders van hun eigendommen en vergelijkt het bedrag met de sociale korting. U krijgt het hoogste van de 2 kortingen: ofwel de sociale korting ofwel de vermindering op de onroerende voorheffing. De woonmaatschappij keert de vermindering ook zelf uit aan de huurders, meestal door ze in de maandelijkse huurprijs te verrekenen.
- De woonmaatschappij zal de verminderingen voor de huurders van ingehuurde woningen terugvorderen bij de private eigenaar. Die zal meestal door de woonmaatschappij één keer per jaar verrekend worden met de maandelijkse hoofdhuurprijs (of de private eigenaar schrijft het bedrag van de vermindering terug over naar de woonmaatschappij). De woonmaatschappij zal dan de vermindering verrekenen of doorstorten aan de huurder.
Voor alle vragen of geschillen over de vermindering moet u uw woonmaatschappij contacteren.