Veelgestelde vragen over Mijn Burgerprofiel
Hebt u een probleem of vraag over Mijn Burgerprofiel? Misschien vindt u het antwoord in één van de veelgestelde vragen hieronder.
Staat uw vraag er niet tussen, of hebt u problemen bij aanmelden? Neem dan contact op via de knop ‘Hulp nodig?’ rechtsboven.
Mijn Burgerprofiel algemeen
Bekijk de veelgestelde vragen over Mijn Burgerprofiel.
In het vonnis van een bewindvoering kan worden opgenomen of u al dan niet bekwaam bent om aan te melden met uw eID en/of om digitaal te ondertekenen. Als daarover niets vermeld staat in het vonnis van de vrederechter, kunt u uw eID blijven gebruiken zoals voorheen.
Mijn Burgerprofiel is strikt persoonlijk. U kan er alleen uw eigen gegevens in opvolgen met uw eigen sterke aanmeldopties.
Helaas is het dus niet mogelijk om als koppel 1 gezamenlijk Burgerprofiel te hebben. Dit komt door dat Mijn Burgerprofiel gelinkt staat aan uw rijksregisternummer en niet aan uw gezinssituatie. Omwille van privacy redenen zal dit ook in de toekomst niet mogelijk zijn.
Wilt een familielid of goede vriend graag hulp van u bij het gebruik van Mijn Burgerprofiel? Dan kan u daar uiteraard op in gaan door te helpen en begeleiden bij het aanmelden, het activeren van digitale sleutels of itsme, zodat het aanmelden nadien vlotter verloopt. Of kan u met hun toestemming mee kijken naar de gegevens die beschikbaar zijn om er uitleg over te geven. Of kan u helpen met een aanvraag. Wijs uw familielid of vriend er op dat u niet in hun plaats kan aanmelden of aanvragen opvolgen, maar hen daarbij alleen kan helpen.
Ja, jongeren tussen 12 en 18 kunnen ook gebruik maken van de digitale sleutels. Ze kunnen deze activeren door met hun eID aan te melden op mijn digitale sleutels(opent in nieuw venster).
- Itsme kan gebruikt worden om zich aan te melden door iedereen die ouder is dan 16 jaar.
- De kids-id van -6 jarige heeft ook een chip, maar zij kunnen niet aanmelden hiermee.
- Belgische kinderen tussen 6 en 12 kunnen aanmelden met hun kids-id.
Wanneer ze 12 worden en de vervaldatum van de kids-id is nog niet bereikt kunnen ze die blijven gebruiken tot vervaldatum. Hierna krijgen ze een gewone eID. - Niet-Belgische kinderen kunnen niet aanmelden met hun kids-id want hun kids-id heeft geen chip.
eBox overheidsdocumenten
Via de “digitale brievenbus” eBox heeft elke burger op een eenvoudige en veilige manier toegang tot officiële documenten van de overheid. De eBox wordt gebruikt door Federale, Vlaamse en lokale overheden om documenten te verzenden. Bekijk het overzicht van overheidsdiensten en organisaties die eBox gebruiken.(opent in nieuw venster)
U kunt uw eBox documenten raadplegen via verschillende portalen, waaronder Mijn Burgerprofiel, My eBox, Doccle, KBC Mobile,… Elk portaal dat u toestemming heeft gegeven om te koppelen met uw eBox kan een e-mail versturen als u een nieuw eBox document ontvangt.
Om meerdere e-mails over één nieuw eBox document te vermijden, kunt u ervoor kiezen om:
- De eBox slechts via één portaal te ontsluiten. U trekt dan de toestemming in voor alle portalen, behalve het portaal dat u wenst te behouden. Lees stap per stap hoe u per portaal de toestemming om uw eBox te koppelen, kunt intrekken.
- U kunt ook per gekoppeld portaal zelf uw instellingen veranderen, zodat uw eBox wel gekoppeld blijft op meerdere portalen, maar u geen e-mails meer ontvangt van al deze portalen. Ontvangt u toch liever geen meldingen meer van Mijn Burgerprofiel? In Mijn Burgerprofiel kunt u uw contactvoorkeuren aanpassen via https://www.burgerprofiel.be/uw-gegevens/contactvoorkeuren/overzicht.(opent in nieuw venster) Onder de alinea ‘Algemeen’ vindt u ‘Overheidsdocumenten eBox’ terug. Daar kunt u uw e-mailadres aanpassen of uw toestemming intrekken om hierover gemaild te worden. Een stappenplan vindt u op de pagina over het aanpassen van de contactvoorkeuren.
Let op: Sommige verzenders van eBox-documenten sturen zelf ook nog rechtstreekse e-mails naar burgers, bovenop het eBox-bericht. Het gaat bijvoorbeeld om MyPension en MyCareer. Deze dubbele mailings vallen niet te vermijden.
U kunt dit zelf nagaan door:
- Te surfen naar de website Mijn digitale sleutels(opent in nieuw venster) van de federale overheid en u daar aan te melden.
- Klik vervolgens op de tab ‘Mijn toestemmingen’. U ziet daar het overzicht van de portalen waaraan u eBox kunt koppelen en ook aan welke daarvan u al toestemming heeft gegeven.
- U kunt via deze plek ook portalen ontkoppelen van de eBox. Als u dit voor alle portalen doet, heeft u de eBox volledig gedeactiveerd. U ontvangt uw documenten dan opnieuw per post.
Dit hangt af van de verzender van de brieven(opent in nieuw venster). Sommige brieven blijft u nog steeds op papier ontvangen, andere ontvangt u na het activeren van uw eBox enkel nog digitaal.
Is uw e-box geactiveerd? Controleer regelmatig het e-mailadres dat u voor meldingen ingaf om te zien of er nieuwe meldingen voor u klaar staan.
Uw digitaal verzonden berichten blijven bewaard in de eBox zolang de vervaldatum van het bericht (opgegeven door de verzender van het bericht) niet vervallen is. De meeste verzenders gebruiken een vervaldatum van minstens 1 jaar.
Dus wanneer u de eBox deactiveert, blijven de berichten in uw eBox staan, en zullen deze opnieuw raadpleegbaar zijn indien u de ebox opnieuw activeert. In de tussenliggende periode zullen echter geen berichten meer op digitale manier naar u verzonden worden.
Het deactiveren van uw eBox werkt niet met terugwerkende kracht: de berichten die u reeds digitaal ontving gaat u niet per post nagestuurd krijgen. U gaat enkel vanaf het moment van deactivering van de eBox toekomstige berichten op papier via de post ontvangen.
Om van deze reeds verzonden digitale documenten een papieren versie te krijgen, moet u de verzender(s) contacteren.
Als u via mail een melding kreeg van Mijn Burgerprofiel, dan moet u dezelfde melding altijd in Mijn Burgerprofiel zien staan in de tab ‘Brievenbus’, subsectie ‘Berichten’.
- Als u daar niets ziet staan, zijn er twee mogelijkheden.
- De e-mail die u ontving, is eigenlijk een phishing- of spoofing-poging. Leer meer over het herkennen van phishing en spoofing van Burgerprofiel-mails.
- Iemand anders heeft uw e-mailadres opgegeven in Mijn Burgerprofiel voor koppeling van de eBox (bijvoorbeeld u deelt een e-mailadres met uw echtgeno(o)t(e) en de mail is niet voor u bedoeld).
Om dat probleem te voorkomen is het aangeraden om een roepnaam in te geven in Mijn Burgerprofiel. Daardoor wordt u altijd persoonlijk aangesproken in elke e-mail die Mijn Burgerprofiel verzendt, en weet u dus meteen of een mail van Mijn Burgerprofiel echt is of niet.
- Als u daar wel het bericht ziet staan, maar het document dat u verwacht is niet te vinden in de tab ‘Brievenbus’ sub-sectie ‘eBox documenten’, dan betekent dat dat het document is ingetrokken door de verzender. U kunt dat probleem rechtstreeks melden aan de verzender of bellen naar het gratis nummer 1700.
Als een burger overlijdt, wordt zijn eBox automatisch gedeactiveerd. De nabestaanden hebben geen toegang tot zijn eBox.
Er kunnen wel een aantal dagen verlopen tussen het overlijden en de deactivatie. In deze tussentijd kunnen er wel nog berichten gestuurd worden naar het e-mailadres van de overledene.
U bent een nabestaande en ziet zo’n eBox e-mailbericht toekomen in de mailbox van de overledene?
- Schat eerst in of het om een echt eBox-bericht gaat of mogelijk phishing is.
- Lijkt het een echt bericht? Toegang tot de eBox van een overledene is niet mogelijk. U kunt contact opnemen met de overheidsdienst die als verzender van het bericht wordt vermeld in de e-mail.
Bent u een nabestaande en denkt u dat de eBox van een overledene ook na een langere periode (bijvoorbeeld 10 dagen) toch nog actief is, dan kunt u dit melden bij BOSA(opent in nieuw venster). Deze dienst kan dit laten nakijken.
Als u uw eBox gekoppeld heeft in Mijn Burgerprofiel, dan ontvangt u via deze weg digitale brieven van overheidsdiensten, of van organisaties die gemachtigd werden door hen. Zo kunt u bijvoorbeeld facturen voor medische laboresultaten krijgen via uw mutualiteit.
Sommige van deze brieven kunnen facturen zijn, met het verzoek om deze te betalen. Mijn Burgerprofiel kan niet automatisch registreren of u deze betaling al hebt uitgevoerd.
U kunt wel zelf de factuur als ‘betaald’ aanduiden door het vakje ‘Markeer als betaald’ aan te klikken. Dan verandert de oranje kleur van ‘betaling’ in groen en verschijnt er een groen vinkje.
U kunt ook altijd zelf de status opnieuw op ‘te betalen’ zetten door te klikken op ‘Markeer als te betalen’.
Loonbrieven worden niet standaard getoond in Mijn Burgerprofiel.
Er zijn wel enkele overheden/ lokale besturen die de loonbrieven van hun personeelsleden verzenden via de eBox.
Maar aangezien enkel overheden (of door hen gemachtigde diensten) via de eBox brieven kunnen verzenden naar burgers, kunnen nooit loonbrieven van alle Belgische werknemers via deze weg verzonden worden.
U kunt best nagaan bij uw werkgever of die uw loonbrieven effectief via de eBox verzendt. Indien dit het geval is, activeert en koppelt u de eBox aan Mijn Burgerprofiel om uw loonbrieven via Mijn Burgerprofiel te kunnen raadplegen.
Kinderen vanaf twaalf jaar met een eID kunnen zich aanmelden met hun digitale sleutels op Mijn Burgerprofiel. Ze kunnen hun eBox in activeren, net als volwassenen. Voor kinderen onder de twaalf jaar is het echter niet mogelijk om de eBox te activeren; zij ontvangen documenten nog steeds op papier.
Wanneer de eBox is geactiveerd voor een kind van twaalf of ouder, worden bepaalde documenten rechtstreeks naar de eBox van het kind gestuurd in plaats van naar de ouder. Dit betreft onder andere bewijsstukken voor geneeskundige verzorging, tandheelkundige behandelingen en andere overheidsdocumenten.
Of een document ook nog op papier meegegeven wordt -of per post wordt verzonden- hangt van de verzender af.
Vragen hierover richt u naar de verzender van de documenten zoals de dokter of tandarts. Ook een kopie van het digitale document vraagt u aan de verzender.
Als u als ouder toegang tot de e-box van uw kind wil, moet u gebruikmaken van de eID van uw kind en de pincode die bij dit eID hoort.
Aanvragen en dossiers
In Mijn Burgerprofiel kunt u bepaalde dienstverlening aanvragen. Ook kunt u lopende dossiers opvolgen.
Attesten en vergunningen
U kunt in Mijn Burgerprofiel officiële attesten, vergunningen, afschriften of uittreksels van aangesloten instanties gratis opvragen. Deze attesten hebben dezelfde juridische waarde als de attesten die u bij het Rijksregister (via ‘Mijn Dossier’) of het gemeenteloket opvraagt.
De bevolkingsattesten die beschikbaar zijn via Mijn Burgerprofiel zijn gegarandeerd rechtsgeldig. Mijn Burgerprofiel geeft directe toegang tot de officiële attesten uit het Rijksregister.
Mijn Burgerprofiel haalt zelf de attesten rechtstreeks bij de officiële federale bron op. Deze attesten zijn dezelfde attesten als deze die beschikbaar worden gesteld door de Federale overheid via Mijn Dossier(opent in nieuw venster) en dragen een elektronische stempel en hebben dezelfde juridische waarde als attesten die zijn afgeleverd door de gemeente. Het handtekeningvenster bovenaan de attesten kan worden geopend om het certificaat te controleren. De datumstempel toont van wanneer het attest dateert.
Wanneer de digitale versie wordt geprint, vervalt de rechtsgeldigheid omdat de elektronische stempels dan niet gecontroleerd kunnen worden.
Zo kan bijvoorbeeld een attest van wettelijke samenwoning, dat digitaal is opgevraagd met de nodige digitale echtheidsstempels, ook digitaal worden bezorgd. Een attest op papier is echter alleen rechtsgeldig wanneer het de “natte” stempels van de uitgevende overheid bevat.
Vanuit Mijn Burgerprofiel (n ook de Burgerprofiel-app en gemeenteapps) kunnen ze worden gedownload en bewaard als een pdf-document met een digitaal echtheidscertificaat van de FOD Binnenlandse Zaken en als bijlage van een mail worden doorgestuurd. Dit is volledig rechtsgeldig.
In België mogen ze in digitale vorm niet geweigerd worden door overheden en private instanties.
Wil je een digitaal attest in het buitenland gebruiken, dan kan je dit attest laten legaliseren voor gebruik in het buitenland. Voor meer informatie hierover verwijzen wij u naar de pagina van de FOD Buitenlandse zaken over e-legalisation(opent in nieuw venster).
Ondervindt u problemen om deze documenten aanvaard te krijgen bij een Belgische instantie, meldt dit dan via een van de contactopties op deze pagina rechts bovenaan.
Mijn Burgerprofiel app en gemeente apps
Mijn Burgerprofiel is voortaan ook beschikbaar als app. Elke gemeente kan bovendien extra lokale functionaliteiten toevoegen (lokaal nieuws, afspraak maken, melding doen, ….) aan de app en zo een gemeente app ontwikkelen. Lees meer over de functionaliteiten in de app en de beschikbare gemeente apps.
Samsung of Opera browsers laten niet toe dat een app geopend wordt vanuit een webpagina. U installeert best browser Chrome of past de instellingen van uw browser Samsung of Opera aan.