Voorstelling conceptstudie Stadsgebouw 2.0
Hoe kunnen we een school, buurthuis, wijkbibliotheek, LDC, … omvormen tot een stadsgebouw 2.0? Wat als we in een kantoorgebouw ook een buurtfeest kunnen houden? Wat als kooklessen in de bib, een comedyshow op een speelplaats, … gewoon normaal werden? Dit en wat een stadsgebouw 2.0 net is, werd voorgesteld op 5 maart 2024 in Gent.
Digitaal handboek Stadsgebouw 2.0
De vraag naar vastgoedruimte in onze steden stijgt, maar… onze ruimte wordt alsmaar schaarser. Nieuwe maatschappelijke en ruimtelijke uitdagingen stellen zich op. Hoe gaan we hier mee om?
We kunnen dit bereiken als we onze stadsgebouwen slimmer gaan gebruiken door onder meer multifunctioneel en gedeeld gebruik.
De Stad Gent heeft met de steun van het Vlaams Stedenbeleid een conceptstudie laten uitvoeren over het ‘waarom en hoe we moeten evolueren van een Stadsgebouw 1.0 naar een Stadsgebouw 2.0’.
Het resultaat is een digitaal handboek Stadsgebouw 2.0.
We bekijken voorbeelden van Gentse gebouwen die reeds richting een stadsgebouw 2.0 evolueren, leren over originele manieren om onze gebouwen anders te gebruiken, praten over beheer van gebouwen met meerdere functies en het proces op vlak van programma en ontwerp om een gebouw ook effectief om te vormen naar een “stadsgebouw 2.0”.
Voor wie is dit interessant?
Dit is interessant voor steden en gemeenten die ook bezig zijn met stadsvernieuwing, het ontwerpen of het beheren van gedeelde en multifunctionele stadsgebouwen, nu en voor de toekomst.