Gedaan met laden. U bevindt zich op: Handelt een stedeling milieubewuster dan een doorsnee Vlaming? Oordeel zelf! Nieuwsberichten

Handelt een stedeling milieubewuster dan een doorsnee Vlaming? Oordeel zelf!

Nieuwsbericht
10 juni 2024

De burgerbevraging Gemeente-Stadsmonitor die het Agentschap Binnenlands Bestuur sinds 2017 driejaarlijks uitvoert in alle 300 Vlaamse steden en gemeenten bevat een module over milieubewust handelen. Wat leren we hierover uit de antwoorden van inwoners?

In verplaatsingen voor korte afstanden zien we verschillen. In de 13 centrumsteden leggen 7 op 10 inwoners minstens wekelijks korte afstanden te voet af. In de 21 provinciale steden is dat 6 op 10 inwoners. In de overige Vlaamse steden en gemeenten doen inwoners dat net iets minder. Het gebruik van de fiets voor korte afstanden ligt lager. In de centrumsteden gebruikt de helft van de inwoners minstens wekelijks de fiets voor korte afstanden. In de provinciale steden en elders in Vlaanderen is dat 4 op 10 inwoners.

Ook bij vegetarisch eten zien we een verschil. In de centrumsteden eten 3 op 10 inwoners minstens wekelijks vegetarisch. In de provinciale steden en in de overige Vlaamse steden en gemeenten gaat het om net geen 2 op 10 inwoners.

In het aankoopgedrag van biologische producten en fairtrade producten zien we eveneens een duidelijk verschil, maar bij andere aankopen minder. Een kwart van de inwoners van de centrumsteden kopen minstens wekelijks biologische producten. In de provinciale steden en elders in Vlaanderen is dat minder dan 2 op 10 inwoners. Daarnaast kopen bijna 2 op 10 inwoners uit de centrumsteden minstens wekelijks fairtrade producten, terwijl dat elders iets meer dan 1 op 10 inwoners is.

4 op 10 inwoners letten minstens wekelijks op het seizoen bij de aankoop van groenten, 3 op 10 inwoners kopen minstens wekelijks groenten of fruit die lokaal gekweekt worden. Hier zijn de verschillen tussen centrumsteden, provinciale steden en andere steden en gemeenten verwaarloosbaar.

De inwoners van de centrumsteden gebruiken het vaakst kraantjeswater als drinkwater. Meer dan 6 op 10 inwoners drinkt er minstens wekelijks kraantjeswater, al is dit maar licht hoger dan in de andere steden en gemeenten.

Het beperken van het weggooien van eten doet men ongeveer even vaak in de centrumsteden, provinciale steden en andere steden en gemeenten. Meer dan 6 op 10 inwoners letten daar minstens wekelijks op. Ook in het beperken van de aankoop van plastic zijn er niet veel verschillen: 4 op 10 inwoners letten daar wekelijks op.

Conclusie: een inwoner van een centrumstad maakt iets makkelijker duurzame keuzes. Maar of men woont in een stad of gemeente, overal kan de aandacht voor milieubewust handelen nog groeien.

Tip: wie zich wil verdiepen in de 13 centrumsteden, kan terecht bij de ‘Stadsscan 13 centrumsteden’: rapporten(opent in nieuw venster).